Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buxusrups is terug in Haarlem & wat je ertegen kunt doen

Door Romée Lagerveld 29 april 2020

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in onze Haarlemse tuinen hebben 24/7 bewaking nodig. Waarom? De buxusrups is nu al weer uit zijn ‘donkere hol’ gekropen. Wij vertellen je wat je kunt doen zodat jouw buxus niet wordt aangetast.

Een kleine opfriscursus voor alle Haarlemmers die nu denken: waar gaat dit over? De buxusrups – ook wel buxusmot genoemd – is de plaag voor iedere buxus.

Buxusrups

In het najaar legt de buxusmot eitjes in deze plant. Uit deze eitjes ontstaan rupsen, die zorgen voor kaalslag in de buxusstruik. Je kunt een door de rups aangetaste struik ook herkennen aan zijn bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevroten blad. Het resultaat als je niets doet: een plant die je weg kunt gooien.

Gespot in Haarlem

Dat is natuurlijk zonde! Helaas is de buxusrups vergelijkbaar met de belastingaangifte: hij komt ieder jaar terug. De rupsen zijn, waarschijnlijk door het warme weer, nu al gespot in Haarlem. Wilma van Pel van Tuincentrum Primavera in Haarlem legt uit: “De buxusmot komt oorspronkelijk uit Azië. Een aantal jaar geleden is deze in Europa terecht gekomen en sinds vorige zomer is deze ook wat noordelijker in Nederland, en dus in Haarlem, te vinden.”

buxusrups
Foto: Pixabay

Tips: wat doe je tegen de buxusrups?

Wil je voorkomen dat de buxusrups je tuintje verpest? Wilma geeft je wat nuttige tips. “Als de buxus nog niet al te ver heen is, is er zeker nog wat aan te doen. Maar ga niet aan de gang met gif. Wij verkopen dit niet, en het is ook sterk af te raden. Dit werkt namelijk helemaal niet en daarnaast is gebleken dat andere insecten en zelfs mussen hier aan sterven.”

”Wat wel kan is het zetten van vallen met een geurstof. Maar wat wij vooral veel verkopen is lavameel. Als je dat gebruikt haal je eerst voorzichtig met handschoenen de rupsen weg, spuit je de plant nat en strooi je daarna het lavameel eroverheen. Dit plakt aan de blaadjes, waardoor hier geen eitjes meer op kunnen worden gelegd. Dit is ook nog goed voor de buxus, want het dient ook als mest. Iets wat de aangetaste plant goed kan gebruiken.”

Een beter alternatief voor de buxus

Is er geen eer meer te behalen aan jouw kale buxusstruik? Dat betekent niet dat je geen groene vingers hebt hoor. Wilma legt uit: ”De buxusmot leeft maar acht dagen, maar legt daarin wel achthonderd eitjes!” Niet zo gek dus als jouw struik niet meer te redden is. Tuincentrum Primavera verkoopt om die reden ook al een paar jaar geen buxusstruiken meer, maar wél een goede kopie. Wilma: ”Een goed alternatief voor de buxus is de Japanse hulst. Deze lijkt er erg veel op, maar hier komen geen buxusmotten op af.”

Lees ook

3 leuke aanbiedingen voor deze week

Wij zetten weer drie leuke aanbiedingen in Haarlem voor je op een rijtje. Wat dacht je van veel wijn...

7 x Haarlem in bloei

Dat Haarlem misschien wel de mooiste stad van Nederland is hoef je ons niet meer te vertellen, en in...


Meer over Tuincentrum Primavera ontdekken?

Tuincentrum Primavera

tuincentra

Vandaag gesloten

Korte Verspronckweg 5, Haarlem

Bekijk meer:tuincentra