Ricardo ging van dakloze naar Surinaamse Hazes: ‘Je kan alles bereiken wat je wil’

Aangeboden door HVO-Querido

Ricardo | Foto via HVO-Querido

Het schoolvoorbeeld van iemand die zijn leven, met een beetje hulp, volledig om weet te gooien? Dat is Ricardo. Na een roerig leven vol verslaving en dakloosheid, is hij nu weer gelukkig. “Ik heb een eigen huisje, een zangcarrière en het belangrijkste: mijn kinderen zijn weer trots op me.”

Waar Ricardo nu de vrolijkheid zelve is, was dat vroeger wel anders. Hij raakte door de gevolgen van een langdurige verslaving zijn huis kwijt en werd dakloos. “Ik hield altijd al van zingen, maar ik kon dat toen gewoon niet meer opbrengen”, vertelt hij. “En om hulp vragen was lastig, want wie kon ik vertrouwen? Ik was angstig. Op straat slapen geeft veel stress.” Gelukkig kwam Ricardo in goede handen terecht, waaronder die van HVO-Querido begeleider Ron Noordover.

Van begeleider naar vriend

“Ik ben Ron heel dankbaar, hij is een goed mens”, vertelt Ricardo. “Hij heeft veel met mij te stellen gehad, dat geef ik eerlijk toe. Geduldig en rustig blijven, ook als je angstig bent: dat heb ik van hem geleerd. En ik heb mijn woning aan hem te danken, daar woon ik nu alweer drie jaar. Nog steeds kan ik met alles bij Ron terecht, bijvoorbeeld als ik lastige formulieren krijg. Maar we zijn nu ook goede vrienden.”

Terug naar de muziek

Door de juiste begeleiding én natuurlijk zijn eigen wilskracht is Ricardo nu al jaren clean en heeft hij de draad weer op kunnen pakken, en dat heeft hem veel opgeleverd. “Ik ben gestopt met al die troep en ging weer zingen. Ik won een zangwedstrijd van het Leger des Heils, waardoor mijn eerste grote optreden voor de koningin was, kun je het je voorstellen? Ook won ik de zangwedstrijd op tv ‘We Want More’. En nu mag ik zelfs muziek uitbrengen.” Zijn nieuwste nummer ‘Ik ben mijn beste vriend’ is net uitgekomen:

Lees verder onder de videoclip >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Rustig leven

Ondanks dat Ricardo door zijn tv-optredens rond het levenslied al de ‘Surinaamse Hazes’ wordt genoemd, blijft hij bescheiden. “Ik ben geen ster hoor, iedereen is belangrijk op zijn eigen manier. Ik ben een eenvoudig mens, houd me rustig en houd niet zo van sensatie. Af en toe mag ik ergens optreden, wat ik erg leuk vind omdat ik er mensen blij mee kan maken. Maar verder ben ik lekker thuis en in de buurt, aan het genieten. Je eigen plek hebben is het fijnste wat er is.”

Het verleden rechtzetten

Of Ricardo nog dromen voor de toekomst heeft? “Ik ben gewoon blij dat ik een nieuwe kans heb gekregen in het leven, ook voor mijn kinderen. Ik probeer het verleden recht te zetten voor zover dat kan en een beetje geld voor ze te verdienen. Ze zeiden laatst: pa, maak je niet druk om wat er vroeger is gebeurd, we houden van je en zijn trots op je. Wat wil je nog meer? Dat gun ik iedereen.”

Het komt goed

“Als je echt iets wil, moet je niet opgeven”, raadt Ricardo aan mensen die het nu lastig hebben aan. “Kijk niet naar wat je niet kan maar naar wat je wel kan. Met een beetje hulp, hard je best doen en in jezelf geloven, komt het goed. Dat is ook wat ik met mijn nieuwe nummer wil uitdragen: maak je niet druk om wat anderen vinden, begin bij jezelf en word je eigen beste vriend.”

HVO-Querido is er voor mensen in een kwetsbare situatie. “Mensen die dakloos zijn geraakt, kampen met psychische problemen of verslaafd zijn kunnen op ons rekenen”, laat begeleider Ron weten. “Daarnaast richt onze begeleiding zich op sekswerkers, slachtoffers van mensenhandel en ongedocumenteerde mensen. Alle mensen die zelf opnieuw inhoud en richting aan hun leven willen geven, kunnen een beroep op ons doen. We bieden opvang, begeleiding, herstelgerichte groepen en trainingen en dagbesteding.”

Wil jij net als Ron ook een positieve draai aan iemands leven kunnen geven? HVO-Querido is op zoek naar collega’s, stagiaires en vrijwilligers. Kijk gerust op de website of er iets voor jou tussen zit.

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren”

Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren

Ga naar “Heftig! Conrad helpt Oekraïense vluchtelingen: ‘We hebben al een paar bevallingen meegemaakt’”

Heftig! Conrad helpt Oekraïense vluchtelingen: ‘We hebben al een paar bevallingen meegemaakt’

Aangeboden door HVO-Querido

Ga naar “Keukenverkoper, communicatieadviseur en meer vacatures in Haarlem”

Keukenverkoper, communicatieadviseur en meer vacatures in Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Dames- of herenpyjama € 12,99”

Dames- of herenpyjama € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Natuursteenbewerker”

Natuursteenbewerker

  • Swaalf Natuursteen bv
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

  • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

  • 6 november 2022