Martijn helpt dankzij zijn angststoornis anderen: ‘Ik geniet weer van het leven’

Aangeboden door HVO-Querido

Martijn Fuldner | Foto via HVO-Querido

Het leven van Martijn Fuldner (47) ging niet over rozen. Na een aantal lastige jaren waarin hij enorm met zichzelf in de knoop zat, heeft hij zijn leven weer een positieve draai weten te geven én helpt hij daar zelfs anderen mee.

Martijn werkt als persoonlijk begeleider in het Respijthuis van HVO-Querido in Amsterdam. De gasten van het Respijthuis zijn mensen met een psychosociale of psychische kwetsbaarheid. Ze kunnen hier tijdelijk komen logeren als ze het thuis even niet redden, bijvoorbeeld om een terugval van verslaving of een crisis te voorkomen. Ook komen mensen hier graag om vereenzaming tegen te gaan of om bijvoorbeeld weer structuur en dag- en nachtritme op te bouwen.

Overleven

Dat Martijn in de hulpverlening zou gaan werken, lag niet per se voor de hand. “Tot mijn veertigste heb ik in de horeca gewerkt”, vertelt hij. “Maar mijn angststoornis en depressie gooiden roet in het eten en ik raakte mijn baan kwijt. Ik was verslaafd geraakt aan alcohol en cocaïne. Die periode kun je het beste omschrijven als overleven. Elke dag probeer je te stoppen met gebruiken, maar het lukt niet. Ik gebruikte middelen om mijn emoties te onderdrukken, net als veel andere mensen met een verslaving doen.”

Van herstel naar voorbeeldfunctie

Na een aantal verwoede pogingen om af te kicken, besefte Martijn op een dag dat het zo echt niet verder kon en stapte hij naar de huisarts. Tijdens zijn herstelproces kwam hij via via in aanraking met het Respijthuis, waar ze vrijwilligers zochten. “In eerste instantie sprak zo’n functie mij aan omdat ik weer structuur in mijn leven zocht: gewoon nuchter onder de mensen zijn. De organisatie bleek me echter zo goed te bevallen, dat ik een opleiding en trainingen ben gaan volgen. Zo ben ik persoonlijk begeleider geworden, waar ik binnenkort de officiële competentie ervaringsdeskundige aan toe mag voegen.”

Lees verder onder de foto >

Het Respijthuis | Foto via HVO-Querido

Luisterend oor

Zwaar om juist met een doelgroep te werken waar hij zelf ook onder viel, vindt Martijn het niet. “Als je bijvoorbeeld samen aan het koken bent, is het veel makkelijker om over lastige onderwerpen te praten. Ik kan andere mensen hun verhaal gelukkig ook wel weer loslaten. Ondertussen runnen we met z’n allen het huishouden, spelen we spelletjes en maken we bijvoorbeeld wandelingen. Daarbij vertellen we gasten niet wat ze zouden moeten doen, maar zijn we er vooral als luisterend oor wanneer zij daar behoefte aan hebben.”

Je kan met een diagnose leren leven

“Onze gasten vinden het heel fijn dat er ook ervaringsdeskundigen rondlopen”, vertelt Martijn verder. “De waardering die ze vaak uitspreken is geweldig. Zij zien in dat wij op een andere manier naar ze kijken: vooral naar wat ze wél kunnen en zelf graag zouden willen. Ze zijn meer dan hun diagnose. Dat is iets waarvan ik zelf ook graag wilde dat mensen zo naar mij keken. Daarnaast kun je als ervaringsdeskundige hoop en optimisme uitstralen. Ik deel graag dat je, net als ik, met een diagnose kan leren leven.”

Praten, praten, praten

Ook op Martijn zelf heeft het Respijthuis een positieve invloed gehad. “Het leven kabbelt niet meer zo voort, ik leef veel bewuster. Ik kan beter aangeven hoe ik me voel en voel me over het algemeen weer goed. Natuurlijk zit de angststoornis nog ergens, maar dat geeft niet. Ik doe leuke dingen, heb werk en mijn rekeningen zijn betaald. Het lukt me om ook weer te genieten van het leven!”

“Als je ergens mee zit: praat erover”, wil Martijn nog meegeven. “Alles wat je binnenhoudt, gaat broeien. Hoe eerder je dingen bespreekbaar maakt, hoe sneller je ook weer verder kan.”

Vraag óf bied hulp

Loop jij of iemand die je kent ergens tegenaan? Neem gerust contact op met het Respijthuis of HVO-Querido. HVO-Querido is er voor mensen in een kwetsbare situatie. Of dit nu gaat om dakloosheid, psychische problemen, verslaving, sekswerkers, slachtoffers van mensenhandel of ongedocumenteerden: je kunt een beroep doen op deze organisatie. Het team biedt opvang, begeleiding, herstelgerichte groepen, trainingen en dagbesteding.

Wil jij net als Martijn een positieve draai aan andermans leven geven? Of je nu net als hij ervaringsdeskundige bent of niet: HVO-Querido is op zoek naar collega’s, stagiaires en vrijwilligers. Kijk gerust op de website of er iets voor jou tussen zit.

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren”

Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren

Ga naar “Heftig! Conrad helpt Oekraïense vluchtelingen: ‘We hebben al een paar bevallingen meegemaakt’”

Heftig! Conrad helpt Oekraïense vluchtelingen: ‘We hebben al een paar bevallingen meegemaakt’

Aangeboden door HVO-Querido

Ga naar “Keukenverkoper, communicatieadviseur en meer vacatures in Haarlem”

Keukenverkoper, communicatieadviseur en meer vacatures in Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “30% korting op alle vloerkleden”

30% korting op alle vloerkleden

 • Karwei
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime