Heftig! Conrad helpt Oekraïense vluchtelingen: ‘We hebben al een paar bevallingen meegemaakt’

Aangeboden door HVO-Querido

Conrad Köckert | Foto: HVO-Querido

Het kan je niet ontgaan zijn dat de oorlog in Oekraïne dit jaar is uitgebroken, helemaal nu ook ons land al een aantal maanden vluchtelingen opvangt. Een complexe situatie, waarin veel Nederlanders eensgezind klaarstaan om te helpen. Zo ook Conrad Köckert: “Niemand weet hoe lang het gaat duren, dus alle hulp is heel erg welkom.”

Conrad is programmadirecteur (nood)opvang vluchtelingen bij HVO-Querido, een organisatie die op verzoek van de gemeente Amsterdam onder andere de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de regio Amsterdam-Kennemerland begeleidt. “Ik werk al twintig jaar in de dak- en thuislozenwereld”, legt hij uit. “Mijn ouders zijn allebei dominee geweest en later de politiek in gegaan, dus ik denk dat sociaal werk wel een beetje door mijn aderen stroomt.”

Luisterend oor

Wat Conrad en zijn collega’s vooral bieden is psychosociale opvang. “We zijn voor mensen een luisterend oor, maar we organiseren bijvoorbeeld ook activiteiten voor kinderen en zorgen dat ze naar school kunnen. Volwassenen helpen we met alles dat zij moeten regelen, bijvoorbeeld om hier aan het werk te kunnen. Of we verwijzen ze bijvoorbeeld naar de juiste hulpverlening zoals de huisarts. Ook hebben we al een paar bevallingen meegemaakt van Oekraïense vrouwen die net waren aangekomen, dus dan help je ook met kraamzorg regelen et cetera.”

Eerste hulp

“Mensen vluchten natuurlijk niet met voorbedachte rade, dus ze hebben de taal bijvoorbeeld nog niet geleerd. Ook hebben ze vaak nog geen weet van de cultuur en wat hier allemaal anders gaat, zoals het zorgsysteem”, vertelt Conrad over wat zij dagelijks aantreffen. “En dan heb je het nog niet eens gehad over eventuele trauma’s die ze hebben opgelopen, waardoor er veel onzekerheid en angst heerst.”

“We merken dat mensen het heel fijn vinden dat wij ze zoveel mogelijk wegwijs proberen te maken, informeren en vragen waar hun behoeftes liggen. De Oekraïners komen eigenlijk direct uit de trein in de noodopvang terecht, dus de eerste vragen die we vaak krijgen zijn: Hoe lang mag ik hier blijven? Kan ik met mijn familie slapen? Dat is soms best even puzzelen en frustrerend, want wij weten helaas ook niet altijd alles.”

Nieuw leven in de noodopvang

Hoe mooi Conrad zijn werk ook vindt, af en toe kan het best lastig zijn. “Mensen laten me filmpjes zien van waar ze vandaan komen, waar geen steen meer overeind staat, dat is wel heftig. Gelukkig staan we als team voor elkaar klaar en sluiten we elke dag af met een nabespreking. Ook wil je vaak dat dingen sneller geregeld worden maar dat gaat niet. Zo heb je bijvoorbeeld gezinnen die met hun dementerende oma komen, waarbij we te maken hebben met lange wachtlijsten voor die specifieke zorg. Dan probeer je in de tussentijd zo goed en kwaad als het kan te helpen.”

“Maar we maken ook fijne dingen mee hoor. Eergisteren is er bijvoorbeeld weer een vrouw bevallen in de noodopvang. Dat wilde zij zelf graag, in plaats van al in een zelfstandige woning, zodat ze dit niet alleen hoefde te doen. Dat we in die kraamperiode ondersteuning kunnen bieden is heel fijn.”

Samen met iedereen, voor iedereen

Conrad en zijn team staan er gelukkig niet alleen voor, vertelt hij. “Ik vind het mooi om te zien dat Nederlanders tijdens deze oorlog in Oekraïne inzien dat we mensen moeten helpen die uit een acute crisissituatie komen. Het is hartverwarmend dat de hele buurt knuffels en kleding kwam brengen en er in buurthuizen bijvoorbeeld kookclubjes ontstonden, dat maakt me trots en daarvoor wil ik iedereen hartelijk bedanken.”

Wel staan we voor een moeilijke situatie als het gaat om oorlogsvluchtelingen uit andere
landen, die bijvoorbeeld eerst naar Ter Apel moeten, vindt Conrad. “Als wij de vraag krijgen
of we mensen in een noodsituatie kunnen opvangen, doen wij dat, ongeacht om wie het
gaat. Maar opvangplekken zijn nu eenmaal schaars. Toch willen we zorgen dat kwetsbare mensen zoals Afghaanse evacuees of mensen die in de asielprocedure zitten niet op straat komen te staan.”

HVO-Querido is er voor mensen in een kwetsbare situatie. “Mensen die dakloos zijn geraakt, kampen met psychische problemen of verslaafd zijn kunnen op ons rekenen”, laat Conrad weten. “Daarnaast richt onze begeleiding zich op sekswerkers, slachtoffers van mensenhandel en ongedocumenteerde mensen. Alle mensen die zelf opnieuw inhoud en richting aan hun leven willen geven, kunnen een beroep op ons doen. We bieden opvang, begeleiding, herstelgerichte groepen en trainingen en dagbesteding.”

Zo help jij ook mee

Wil jij net als Conrad ook een positieve draai aan iemands leven kunnen geven? HVO-Querido is hard op zoek naar collega’s, stagiaires en vrijwilligers. Kijk gerust op de website of er iets voor jou tussen zit. “Als je communicatief, empathisch en flexibel bent, dan pas je goed bij ons team”, laat Conrad weten. “Maar ook als je niet bij ons komt werken en gewoon al een luisterend oor biedt en openstaat voor nieuwe stadgenoten, kan dit een enorm verschil maken.”

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Martijn helpt dankzij zijn angststoornis anderen: ‘Ik geniet weer van het leven’”

Martijn helpt dankzij zijn angststoornis anderen: ‘Ik geniet weer van het leven’

Aangeboden door HVO-Querido

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren”

Werk! indebuurt zoekt freelance bureauredacteuren

Ga naar “Keukenverkoper, communicatieadviseur en meer vacatures in Haarlem”

Keukenverkoper, communicatieadviseur en meer vacatures in Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Dames- of herenpyjama € 12,99”

Dames- of herenpyjama € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Microfiber quilt € 19,99”

Microfiber quilt € 19,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Natuursteenbewerker”

Natuursteenbewerker

  • Swaalf Natuursteen bv
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

  • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

  • 6 november 2022