Haarlemse illusionist Sabine: ‘Opeens klom ik uit een brandende kooi’

Sabine in Londen

Sabine van Diemen woont sinds 2016 in Haarlem, maar leeft eigenlijk pas sinds vorig jaar écht in de Spaarnestad: ‘voor mijn werk reisde ik heel de wereld over en was ik alleen hier om mijn koffer in te pakken. Corona heeft ervoor gezorgd dat ik daadwerkelijk thuis ben. Dat heeft er deels voor gezorgd dat ik een andere richting opga met mijn carrière.’

Jongste danseres

Sabine is een echte entertainment-tijger. Ze begon op haar 18e als jongste danseres bij het Holland Show Ballet in Hilversum, rolde daarna in de wereld van illusies en magie, heeft laatst meegeschreven aan een nieuw televisie-format voor Videoland, maakt met haar ex een podcast ‘Ex in gesprek’ en deed ze afgelopen zomer mee aan een Amerikaanse tv-show. Daarbij nam ze een illusie op in ons eigen Haarlem. Oh, hadden we ook al verteld dat ze, onder andere, heeft opgetreden in Las Vegas, Los Angeles, Monaco, Duitsland en Macau? Volgens mij is het beter als we Sabine laten vertellen hoe zij als onderneemster in de entertainmentwereld haar brood verdiende en blijft verdienen.

Duizendpoot

Sabine: “Ik ben een echte duizendpoot, althans dat heb ik in de loop van mijn carrière gemerkt. Mijn hele leven wilde ik al dansen. Op mijn achttiende, ik zat nog in HAVO 5, ben ik op een vrijdag naar Hilversum gegaan voor audities van het Holland Show Ballet. De maandag daarop kon ik beginnen. Gelukkig begrepen mijn ouders mijn keuze en kon ik zonder nog naar school te gaan mijn examens doen. Dat heb ik gehaald, dus ik had mijn diploma op zak en hup: de planken op.”

Sabine in Londen waar ze in de show Impossible schittert

Mooi verhaal

Op de vraag hoe Sabine in het vak van illusioniste is gerold krijgen we een verrassend antwoord. “Ik zou je graag een mooi verhaal willen vertellen over hoe ik op de schoot van mijn opa zat en mijn eerste kaarttruc zag, een beetje zoals iedere illusionist, maar eigenlijk is het puur toeval geweest. Tijdens mijn eerste show werd er een illusie uitgevoerd door een vrouwelijke illusioniste, maar wat gebeurde er; haar assistente brak haar enkel tijdens de generale repetitie. Toen werd ik aangewezen als haar vervangster. Last minute heb ik de illusie geoefend en opeens klom ik diezelfde avond nog uit een fire cage, een brandende kooi. Dat vond ik zo gaaf dat ik wist dat ik meer wilde doen met illusies. Ik heb trouwens geen enkel danspasje meer gezet in die show, want ik bleef assistent van de illusioniste.”

Hans Klok

“Op mijn 21e stopte ik bij het Hollands showballet en begon ik als freelancer te werken. Ik nam allerlei opdrachten aan: als assistente bij verschillende illusionisten, maar ook ‘gewoon’ als gastvrouw tijdens evenementen. Er moest toch brood op de plank. Op een gegeven moment kreeg ik via Facebook een bericht van Hans Klok, of ik bij hem auditie wilde komen doen, want hij had een vrouw nodig voor zijn show. Ik was helemaal overrompeld, want ik durfde zelf nooit auditie bij hem te doen, ik dacht dat ik daar simpelweg niet goed genoeg voor was. Ik ben toen, ook op een vrijdag, bij hem op auditie geweest en de maandag daarop vertrok ik met hem op tournee in Duitsland.”

Ik ben een echte freelancer, ik werk niet zo goed voor één werkgever, en dan is een goed netwerk noodzakelijk

Freelance

“Ik heb daarna verschillende tournee’s gedaan met verschillende groepen en illusionisten, maar je contract loopt af zodra de tour voorbij is. Daarom heb ik altijd al twee maanden voor het einde van zo’n tour weer mijn contacten benaderd en laten weten dat ik over een paar maanden weer beschikbaar ben voor werk. Dat netwerk heeft mij veel goeds gebracht. Ook op momenten dat ik eigenlijk niet om werk verlegen zat, ik geld op de bank had staan en eigenlijk behoefte had aan rust, nam ik toch opdrachten aan. Deze waren misschien niet zo glamoureus of financieel nodig, maar ik besefte me al te goed dat het artiestenleven op een gegeven moment ophoudt. Dan zou ik deze mensen nog hard nodig hebben.

Veel entertainers in het vak zeggen tegen mij dat ik geluk heb in mijn werk, maar is het geluk? Het is ook zeker die werkinstelling geweest die mij al veel goeds heeft gebracht. Ik ben namelijk een echte freelancer, ik werk niet zo goed voor één werkgever, en dan is een netwerk noodzakelijk.”

Affice The Illusionists

‘2020 zou mijn mooiste jaar worden’

De entertainmentsector is hard getroffen door de coronacrisis, dat merkte Sabine ook. “2020 zou mijn mooiste jaar ooit worden. Ik stond op het punt om te vertrekken naar Singapore om daar een hele grote arena-show te doen gebaseerd op de films Now You See Me en het vervolg. Ik zou in die show de vrouwelijke hoofdrolspeelster zijn. Ik had die show in de Verenigde Staten al gedaan, maar nu zouden we optreden in het Marina Bay Sands, het mooiste hotel van Singapore. Daar zouden we 8 weken spelen. Mijn hoofd hing al op het gebouw, de illusies waren al naar daar verscheept maar toen kwam de lockdown… Eigenlijk zouden we eind vorig jaar nog een mooie tour door Italië doen, maar alles is gelijk uit mijn agenda gehaald. Gelukkig hoef ik niet bij de pakken neer te zitten en kan ik mijn nieuwe loopbaan als coach oppakken.”

Verloren uren

“Tijdens alle reizen voor mijn werk heb ik een studie als life coach afgerond. Al die verloren uren in het vliegtuig, auto of bus wilde ik nuttig invullen. Ik kon wel weer een Netflixje aangooien, maar daar heb ik niks aan. Nu ik deze studie heb afgerond kan ik mensen helpen, zowel in de entertainmentwereld als daarbuiten, om hun drempels te overwinnen. Daar kan ik niet alleen vanuit mijzelf over meepraten, want ik heb altijd enorme paniekaanvallen en zenuwen gehad voor optredens, maar ook vanuit mijn functie als coach. Ik vind het ook fijn om anderen te helpen, het hoeft niet meer alleen maar om mij te draaien.

Ik ben meer dan de illusioniste en artieste met het opgestoken haar, de strakke pakjes en de laag make-up. Daarom is het fijn dat ik nu de tijd heb om die andere kant van mij te ontplooien, de Sabine achter de schermen zogezegd. Om in die sfeer te blijven, ik ga een opleiding aan de televisie-academie oppakken, want via een tv-project waaraan ik heb meegeschreven, is mijn passie voor tv flink aangewakkerd. Zoals ik al eerder zei, ik ben een echte duizendpoot! (lacht)”

Haarlem

Nu het reizen voor haar werk stil ligt, is Sabine veel in Haarlem te vinden. “Ik ga iedere dag een stuk wandelen. Ik woon in Haarlem-Noord, dus ik sta zo in de weilanden en loop dan bijvoorbeeld naar Spaarndam. Van de zomer heb ik ook erg genoten van de terrasjes en heerlijke sfeer in de stad, hopelijk kunnen we daar snel weer van genieten. Ik heb trouwens Haarlem ook als decor gebruikt voor mijn illusie voor het Amerikaanse tv-programma FoolUs. Op de vlonders tussen Molen de Adriaan en het Spaarne heb ik mijn illusie uitgevoerd. Dat is uitgezonden in de Verenigde Staten, dus wie weet wat me dat weer zal brengen in de toekomst.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Denk je aan een carrièreswitch? Check deze nieuwe vacatures in Haarlem”

Denk je aan een carrièreswitch? Check deze nieuwe vacatures in Haarlem

vacatures in haarem
Ga naar “Wow! Dit bedrijf in Haarlem behoort tot de beste werkgevers van 2023”

Wow! Dit bedrijf in Haarlem behoort tot de beste werkgevers van 2023

Aangeboden door Hoppenbrouwers Techniek

Ga naar “Vacature! indebuurt zoekt een tekstverwerker/eindredacteur”

Vacature! indebuurt zoekt een tekstverwerker/eindredacteur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Spekreepjes € 3,19”

Spekreepjes € 3,19

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “DREFT Clean & Fresh afwasmiddel € 0,99”

DREFT Clean & Fresh afwasmiddel € 0,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023