Zzp’er? Peter van ZZP Boekhouder: ‘Elke week geef ik tips om belasting te besparen’

Aangeboden door ZZP Boekhouder

Administratiekantoor Haarlem geeft via Peter tips over de auto van de zaak
Peter Brink | foto: Administratiekantoor Haarlem

ZZP-boekhouder Peter Brink is meer dan een boekhouder. Hij combineert zijn twee passies boekhouden en schrijven op zijn website zzp-boekhouder.nl. “Het verzorgen van de boekhouding tegen een vaste prijs is het belangrijkste deel van mijn werk. Maar elke week schrijf ik ook blogs met tips om belasting te besparen. Ook nu met de coronacrisis post ik bijna dagelijks de laatste updates.”

Heb jij als zzp’er nu tijdens de coronacrisis geen of minder omzet en weet je niet zo goed waar je aan kunt kloppen? Peter legt je uit waar je moet zijn op zijn blog.

Als zzp’er ben je overdag veelal aan het werk. Peter begrijpt dit maar al te goed: ”Zelfs na 17.00 uur en in de het weekend mogen cliënten bellen.” Peter lachend: ”En ik beantwoord hun vragen ook nog. Veel zzp’ers leveren hun administratie overdag aan. Maar ik had al snel door dat ik een extra service moest bieden. In de avond of in het weekend hebben ze ook tijd voor de boekhouding of om vragen te stellen. Ik denk out-of-the-box en heb mijn werktijden verruimd.”

Tips op blogs en social media, ook tijdens coronacrisis

Het draait bij Peter niet alleen om de cijfertjes en de papieren, zo blijkt. ”Persoonlijk contact vind ik zeer belangrijk, je bent bij mij geen nummer. Al mijn cliënten zie ik tussen de twee en vier keer per jaar.” Maar ook aan de moderne, veelal online aanwezige zzp’er heeft Peter gedacht. Met zijn cliënten communiceert hij verder ook via mail, gsm maar ook via zijn website en social media accounts op Twitter, Facebook en LinkedIn. Zelfs je boekhouding kun je digitaal naar hem opsturen, efficiënt toch?

”In de maanden januari, april, juli en oktober is het echt mega-druk. De andere maanden heb ik meer tijd voor mijn andere passie: het schrijven van blogs. Vijfentwintig jaar geleden waren er ook nog veel zakelijke magazines. Zij vonden het destijds interessant om een boekhouder in te huren die ook in Jip-en- Janneke-taal over belastingen kon schrijven. Zo schreef ik artikelen voor De Zaak en Kluwer. Nu schrijf ik tips voor Eisma media, dat het magazine zzp’er in de bouw uitgeeft. Ook nu met de coronacrisis post ik bijna dagelijks de laatste updates. Zodat de zzp’ers die geen of minder omzet hebben weten waar ze aan moeten kloppen bij de gemeente.” Check deze tips dus zeker even!

Fiscale voordelen door ZZP Boekhouder

Peter volgt het belastingnieuws op de voet, vooral over de voordelen die jij als zzp’er kan behalen. ”Mijn visie is: je kan wel heel hard en heel veel werken, maar je kan beter eerst nadenken wat de fiscale gevolgen zijn. Als je omzet stijgt en je investeert niet of je bent niet op de hoogte van de fiscale regelingen, dan betaal je aan het einde van het jaar een bak aan belasting. Ik probeer mijn cliënten en lezers bewust te laten worden van de voordelen die ze kunnen pakken. Niet voor niks volgen 30.000 bedrijven me op Twitter en heb ik 1.300 zzp’ers op Facebook en 500+ op LinkedIn.”

Tekst loopt verder onder video

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Interesse tonen in jou als zzp’er

Tot zijn vijfentwintigste werkte Peter voor BDO/Walgemoed als assistent accountant. ”Ik besloot mijn vaste baan op te zeggen en als zzp’er te starten. Ik ben zzp-boekhouder geworden omdat ik graag veel mensen zie, in plaats van weken of maanden met de boekhouding van één grote onderneming bezig te zijn. Als boekhouder van de zzp’er kan ik echt het verschil maken.”

Bij boekhouding denk je misschien niet snel aan je privésituatie, maar ook daar helpt Peter graag bij. ”Ik toon daadwerkelijk interesse in mijn cliënten en stel ze ook vragen over de privé-situatie, omdat ook daar fiscale voordelen uit te halen zijn. Elke cliënt krijgt ook voor 31 maart te horen hoeveel inkomstenbelasting hij/zij dient te betalen over het voorgaande jaar.” Peter lachend: ”Die hoef je niet direct te betalen hoor. Ik vraag altijd uitstel aan tot 1 september, maar dan weet je wel wat er gaat komen.”

Afspreken in de Jopenkerk of op het terras

Denk je dat boekhouden saai is en dat je de hele dag binnen moet zitten met stapels papieren? Peter weet wel beter: “Ik voldoe niet aan het standaard beeld van een boekhouder, nee. Ik werk vanuit mijn nieuwbouwhuis in Haarlem en spreek vaak met mijn klanten af in het centrum.* Voorheen was dat bij Stempels, omdat je daar altijd wel een rustig plekje had om te zitten. Na de overname is de sfeer en het interieur veranderd en zit ik meer in de Jopenkerk, een hotspot in het Haarlemse. In de ochtend of rond 15.00 uur kan je ook daar relaxed praten. En als het mooi weer is gaan we op het terras zitten om vragen van de zzp’er door te nemen.’’

“Voor de stevigere financiële vragen zijn ze uiteraard bij mij thuis welkom, waar ik een verdieping heb ingericht als ontvangstruimte. Ik heb inmiddels ook een zit-sta-bureau. Want ik merk dat ik door mijn vak wel moet blijven bewegen en face-to-face-contacten moet blijven onderhouden, vandaar dat het afspreken in de stad voor mij wel de voorkeur heeft. Ik neem dan de fiets, dat is gezonder en bovendien sneller als je naar het centrum wilt. Het geheel zorgt voor afleiding en afwisseling, waarna ik vaak nog effectiever kan werken.”

*Tijdens de coronacrisis houdt ZZP Boekhouder zich natuurlijk ook aan de richtlijnen van het RIVM

Wil jij als zzp’er ook een vast contactpersoon en een boekhouder die zeven dagen per week bereikbaar is voor een vast tarief? Neem hieronder contact op met ZZP Boekhouder Peter.

ZZP Boekhouder

IJslandpark 37, 2034 RZ Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

ZZP Boekhouder

IJslandpark 37, 2034 RZ Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Vanaf nu runt Hans (49) restaurant Specktakel: ‘Uitdagend en spannend’”

Vanaf nu runt Hans (49) restaurant Specktakel: ‘Uitdagend en spannend’

Ga naar “Amerikaanse Chantine runt een koffiecafé in Haarlem: ‘Mijn cupcakes zijn net kunstwerkjes’”

Amerikaanse Chantine runt een koffiecafé in Haarlem: ‘Mijn cupcakes zijn net kunstwerkjes’

Aangeboden door Qredits

Ga naar “Nieuw in Haarlem: je eigen groenten oogsten bij Buurtboerderij Nieuweg”

Nieuw in Haarlem: je eigen groenten oogsten bij Buurtboerderij Nieuweg

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime