Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van hr-manager tot ginstoker; Benno gooide het roer om en stookt nu Haarlemse gin

Door Roel Diender 26 juni 2020

Benno Klopman (60) heeft nogal een parcours afgelegd voordat hij zijn eigen ginstokerij begon in Haarlem. Sterker nog, de voormalige hr-manager dacht over sterke drank gadverdamme, dat hoef ik niet.

Vanuit Apeldoorn, via Deventer en Dubai is Benno uiteindelijk in Haarlem beland. Hij werkte in Hoofddorp als hr-manager, maar verloor zijn baan. “Ik kwam, waarschijnlijk door mijn leeftijd, nergens meer aan de bak en stond opeens voor een keuze; wat moet ik nu gaan doen?”

België

De zwager van Benno nam hem een weekendje mee naar België om te golfen. Daar op het terras bestelde hij een gin-tonic en Benno een biertje. “Ik had niets met sterke drank en dacht ook echt gadverdamme, dat hoef ik niet. Maar bij de tweede ronde had mijn zwager me overtuigd en bestelde ik er ook een. Wat bleek: ik vond het erg lekker. ’s Avonds in het hotel ben ik gaan kijken naar wat voor verschillende gins ze daar op de kaart hadden staan. Eigenlijk wist ik toen al in mijn achterhoofd dat ik mijn keuze gemaakt had qua werk. Meteen toen ik thuiskwam ben ik op internet gaan zoeken en heb ik een klein koperen keteltje gekocht waar je gin in kan stoken.”

Peper

Benno vertelt dat je gin in vier smaken kan opdelen: kruidig, zoet, citrus en bloemig. “Mijn eerste recept was al kruidig te noemen en ik vond hem af, totdat ik in Rotterdam in een 2-sterrenrestaurant ging eten bij Francois Geurds. Daar kreeg ik als voorgerecht een stukje vis, waarbij ik zelf een peper kon uitkiezen om de vis te kruiden. Van de twintig verschillende pepers die zij hadden, koos ik willekeurig er eentje uit en strooide die over mijn vis. Ik was totaal verrast door de smaak die proefde, zo speciaal. Toen wist ik: deze moet ik verwerken in mijn gin. De timut-peper uit Nepal is sindsdien hét ingrediënt die al mijn gins zo’n unieke smaak geven.”

Tekst gaat verder onder de foto

De gins van Stokerij Klopman | Foto: indebuurt Haarlem

Haarlems

Die unieke smaak wordt verpakt in een echt Haarlems jasje. Op de etiketten van Stokerij Klopman prijken namelijk Haarlemse beroemdheden die een link hebben met de (naam van de) gin. Zo staat op de Duivelskral-gin, wat overigens de oude naam is voor jeneverbes, de katholieke Laurens Janszoon Coster. De tweede gin die Benno produceerde heet Doornroosje, dat is weer de oude naam voor de sleedoornbes. Op die fles prijkt schrijver Godfried Bomans, op de Spaanse Furie staat de Haarlemse heldin Kenau (die tegen de Spanjaarden vocht, snap je hem) en op de ‘bier-gin’ Janneman staat ‘kroegtijger’ Malle Babbe.

Corona

Net zoals veel andere bedrijven voelt Benno de klap van de coronacrisis. “Mijn verkoop naar de horeca ligt helemaal stil, net zoals de proeverijen en workshops die ik geef. Een voordeel is dat de verkoop via de slijterij nog wel doorging, maar het is wel pittig. Gelukkig ben ik inmiddels weer bezig met bestellingen van voor de crisis die de klanten graag willen doorzetten. Ik ben dus weer op stoom aan het komen, en in mijn vak mag je die uitspraak letterlijk nemen!”

Lees ook:

Katsjing: dit bedrag wil gemeente Haarlem vrijmaken voor corona-steunmaatregelen

Gemeente Haarlem heeft een pakket steunmaatregelen samengesteld om de eerste gevolgen van de coronac...
Zolder023 kringloop haarlem

Nieuwe hotspot: bij megakringloop Zolder023 vind je echte pareltjes

Yes, onze stad is weer een fijne hotspot rijker. En niet zomaar een: Zolder023 is de grootste kringl...

‘Instacop’ Tim deelt zijn ervaringen: ‘Ik ben in deze tijd extra trots op de Haarlemse jongeren’

Heb je weleens gehoord van de term Instacop? Dat zijn lokale agenten met een Instagram-account, waar...

Begin je dag met Haarlemse muziek: Van Rooster brengt album uit

Heb jij de Haarlemse band Van Rooster wel eens zien optreden? Dan hebben we een leuk nieuwtje voor j...