Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeroen ging van alcoholverslaafde naar ervaringsdeskundige: ‘Het is ontzettend lastig om weer nuchter het leven aan te gaan’

Door Lisa Roozen 21 november 2019

De Haarlemse Jeroen Otter (52) heeft een zware tijd achter de rug. Hij is namelijk alcoholverslaafde geweest en is nog steeds herstellende. Maar er waren ook mooie momenten. Zo heeft Jeroen dit jaar besloten om als ervaringsdeskundige ‘Recovery Caddy’ zelf ook mensen te helpen bij het herstel na hun verslaving. Jeroen vertelt ons zijn bijzondere verhaal.

Het is inmiddels drieënhalf jaar geleden dat Jeroen zich liet opnemen in een kliniek. “Het begon allemaal toen ik werkte als zelfstandige in de evenementen- en congresbranche. Ik begon met drinken en op een gegeven moment ging dat de hele dag door. Ik heb toen de stap durven zetten om in behandeling te gaan en dat is de beste keuze van mijn leven geweest.”

“Als je eenmaal uit die kliniek bent en je de wijde wereld instapt, heb je je leven niet zomaar op de rit. Het is ontzettend lastig om weer nuchter het leven aan te gaan en zeker in je eentje. Hoe ga je bijvoorbeeld met je werk of met familie om? Je kunt je in die tijd heel erg eenzaam voelen. Dat is ook één van de redenen waarom ik na mijn behandeling gestopt ben met mijn werk: je kijk op de wereld verandert enorm.”

‘Als je mij vier jaar geleden had gesproken zou je denken dat ik écht niet zonder een druppel alcohol kon leven.’

Het gesprek aangaan

“Ik heb nu mijn leven veranderd en heb gemerkt dat je met relatief beperkte middelen, zoals een gesprek, mensen ontzettend kunt helpen. Het is een gesprek wat ik tijdens mijn verslaving ook erg prettig gevonden zou hebben. Met zo’n gesprek richt ik me op mensen die in de herstelfase zitten, net in behandeling zijn of juist nog geen besluit hebben genomen. Ik ben zelf geen behandelaar, maar een coach.”

Tekst loopt verder onder de instapost

View this post on Instagram

Work in progress, #recoverycaddy #recoveryhulp

A post shared by Jeroen Otter (@recovery_caddy) on

Verslaafde werknemers

Jeroen helpt ex-verslaafden in hun herstelproces, maar ook werkgevers die te maken hebben met verslaafde werknemers. “Voor zowel de werkgever als de werknemer is die confrontatie lastig. Een verslaafde werknemer kan boos reageren, zal zijn verslaving allereerst ontkennen en is daarbij een professional in het manipuleren van mensen. Als werkgever wil je het allerbeste voor iemand, maar je hebt ook een bedrijf te runnen.”

Confronterend

Als je zelf verslaafd bent geweest, moet het lastig zijn om elke keer weer geconfronteerd te worden met soortgelijke situaties. Toch ervaart Jeroen dat niet zo. “Het helpt me eerder om bewust te zijn van waar ik vandaan kom. Het is een ‘goede’ herinnering. En vanuit mijn ervaring kan ik mensen ook het beste helpen. Buitenstaanders denken bij verslaafden vaak aan mensen die onder de brug liggen, maar het is een erkende ziekte.”

‘Verslaafden denken vaak dat ze de enige zijn, maar dat is niet zo.’

Hoge prestatiedruk in de regio

“Ik weet dat in Haarlem, Bloemendaal en Aerdenhout veel verborgen leed zit door hoge prestatiedruk op het werk en sociale kringen. Onder andere in de Randstad wordt alcohol nog te vaak onderschat. Vrienden of kennissen schatten de gevolgen vaak veel te onschuldig in, maar verslaafden bevinden zich in een chronisch proces en dat realiseren mensen zich niet. Daarnaast denken verslaafden vaak dat ze de enige zijn, waardoor je weer dat eenzame gevoel krijgt. Maar dat is niet zo. Ze zijn niet alleen.”

Zonder druppel leven

“Als je mij vier jaar geleden had gesproken zou je denken dat ik echt niet zonder een druppel alcohol kon leven. Maar het kan écht. Het is mogelijk om niet meer te hoeven liegen, nuchter te leven en gelukkig te zijn. En ik hoop dat ik daar veel andere mensen ook bij kan helpen.”

Lees ook

Martine is kledingcoach: ‘Bij het aankleden of shoppen denken vriendinnen vaak aan mij’

Is shoppen voor jou een drama? Weet je nooit welke kleur jou het beste staat? Een expert op dat gebi...

Stella (28) is parttime zeemeermin: ‘Het klinkt vaak heel belachelijk’

Het is toch iets wat het goed doet op verjaardagen: vertellen dat je zeemeermin bent. Al tien jaar i...

Mariëlle (47) hopt heel Haarlem rond: ‘Ik heb een voorliefde voor gekke karretjes’

Je hebt 'm vast wel eens voorbij zien rijden: de elektrische tuktuk genaamd 'HaarlemHopper'. Sinds j...

Fabiola maakt unieke kussens: ‘Naast mijn drukke leven zorgt dit voor ontspanning’

Wat hebben we toch ontzettend veel toffe ondernemers in Haarlem. Fabiola Veerman is er één van. Als ...