Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Trouwambtenaar Bianca: ‘Ook nu is er zoveel mogelijk, en je zult je bruiloft in ieder geval nooit vergeten!’

Door Romée Lagerveld 22 oktober 2020

Geboren en getogen Haarlemmer Bianca Nunnink is sinds drieënhalf jaar trouwambtenaar. “Eén van de leukste hobby’s die ik ooit heb mogen ervaren!”, aldus Bianca. Hoog tijd om haar eens te vragen naar deze toch wel bijzondere hobby en hoe zij bruidsparen in de coronacrisis toch positief houdt. 

Love Letters

“Ik keek vroeger altijd naar programma’s als Love Letters. Als dan de bruid van die trap af kwam lopen, begonnen bij mij de tranen te stromen”, vertelt Bianca over haar fascinatie voor trouwerijen. “Toen dacht ik al: als ik later groot ben, wil ik ook mensen trouwen. Vijf jaar geleden vroeg een collega of ik hem wilde trouwen en mocht ik de speech voordragen. Ik vond het zo leuk! Roald, mijn vriend, zei: ‘Ga eens solliciteren en probeer het gewoon!’. Toen ben ik bij Gemeente Bloemendaal aangenomen en opgeleid.”

Ook kwam één paar er tijdens de lockdown achter dat ze toch niet zo goed bij elkaar passen.

“Ik mag door heel het land mensen trouwen en ben altijd bezig met de liefde en de leukste mensen op prachtige locaties, ik vind het echt een eer. Ik werk daarnaast op de communicatieafdeling van PWN, maar ik heb besloten om daar drie dagen te gaan werken zodat ik genoeg tijd heb voor het trouwen. Wel heb ik vanaf 15 maart natuurlijk best wat tranentrekkende verhalen gehoord van bruidsparen die hun bruiloft moesten afzeggen.”

Tekst loopt verder onder de foto

Bianca | Marlot Bakker Fotografie

“Vorig jaar heb ik vijfendertig bruiloften mogen sluiten, dit jaar tot nu toe acht of negen. Ik had er heel veel staan, maar vijftien zijn verplaatst naar 2021 en vier zelfs naar 2022. Ook kwam één paar er tijdens de lockdown achter dat ze toch niet zo goed bij elkaar passen. Tja, dat kan natuurlijk ook!”

Beperkingen door corona

“Natuurlijk is er nu een maximaal aantal gasten, staan de stoelen verder uit elkaar en moet iedereen blijven zitten. Het hele spontane is er wel een beetje vanaf, want mensen mogen bijvoorbeeld niet luidkeels juichen. Daarnaast vind ik het jammer dat ik het bruidspaar niet persoonlijk kan feliciteren met een hand, maar dat doe ik dan met mijn hand op mijn hart. Er is zeker nog veel mogelijk, ook tijdens corona.”

Intiemer

“Bruiloften zijn nu kleiner, maar dat hoeft niet erg te zijn. Ik heb laatst een bruiloft mogen sluiten waarna ik na afloop een mailtje ontving dat ze toch zo ontzettend hadden genoten van de intieme setting. Ik probeerde om de luchtigheid en humor erin te houden en zag dat paar alleen maar met een enorme glimlach, daar doe je het voor. Ook heb ik bijvoorbeeld laatst met een blinddoek en een mondkapje op een gast aangewezen, die dan van het bruidspaar een leuke prijs kreeg. Een soort boeket gooien 2.0. Super leuk dat soort dingen: iemand trouwen is al lang geen standaard praatje meer zoals vroeger.”

Livestream met gebakjes

“Sommige bruidsparen kiezen nu voor een livestream van hun bruiloft, zodat er meer gasten bij kunnen zijn. Dan bezorgen ze bijvoorbeeld gebakjes bij die gasten, zodat het toch samen gevierd kan worden. Uiteindelijk hebben ze toch zoiets van: we gaan het hoe dan ook vieren, want het gaat om de liefde voor elkaar.”

Tips van Bianca voor een onvergetelijke bruiloft

Bianca raadt toekomstige bruidsparen aan vast goed vooruit te denken: “Wil je dit jaar nog trouwen of volgend jaar? Veel stellen kiezen voor de vrijdag of zaterdag voor hun bruiloft, maar die zitten nu best vaak vol. Kies eens voor een doordeweekse dag of de zondag, dan is er misschien wél nog wat mogelijk. De populairste trouwdata vallen trouwens tussen mei en september, maar een winterbruiloft kan ook heel mooi zijn. In Nederland kun je tenslotte altijd een regenbui krijgen, zelfs in de zomer.”

“Houd daarnaast vooral contact met je leveranciers. Zijn je ringen bijvoorbeeld al gegraveerd? Vraag dan toch of de datum kan worden aangepast. Lukt het niet? Dan heb je in elk geval wél een bijzonder verhaal voor later. En tenslotte: blijf vooral positief. Laat jullie oorspronkelijke datum niet zomaar voorbij gaan maar ga bijvoorbeeld toch lekker samen champagne drinken. Of bestel een mini variant van je bruidstaart! Hoe dan ook: het blijft bijzonder om te trouwen in coronatijd. Je zult het nooit vergeten.”

Lees ook

Terugkijktip: Kopen zonder Kijken was in Haarlem

Wat als je al maanden of langer op zoek bent naar een huis, maar de perfecte woning niet kunt vinden...

Janneke van Jan Monnikendam: ‘het zou bizar zijn als corona een 120-jaar oud bedrijf sloopt’

Janneke Monnikendam runt samen met haar partner André van der Weiden de 120 jaar oude Haarlemse fees...

Haarlemmer Paul is plogger: “Elke maand haal ik wel honderd kilo vuil op tijdens het rennen”

Zag jij afgelopen zondag opvallend veel mensen hardlopen in en rond Haarlem? Dat kan kloppen, want e...

Reactie Haarlem op gedeeltelijke lockdown: ‘Waar we voor vreesden is helaas waarheid geworden’

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag...

7 x Haarlemse tips om je weer een beetje happy te voelen

Strengere coronamaatregelen, de dagen worden korter, de regenbuien nemen toe en gezellige feestjes o...

Lijstje: hier koop je de leukste herbruikbare mondkapjes in Haarlem

Mondkapjes kopen in Haarlem: we moeten eraan geloven. Vanaf 1 juni moet iedereen die met het openbaa...