Stella (28) is parttime zeemeermin: ‘Het klinkt vaak heel belachelijk’

Foto: indebuurt Haarlem

Het is toch iets wat het goed doet op verjaardagen: vertellen dat je zeemeermin bent. Al tien jaar is ‘Stella the Siren’ een succesvolle underwater performer. Jawel, als zeemeermin dus. Met haar onderwatervideo’s inspireert ze wekelijks meer dan 150.000 volgers. “Het begon met een video op internet voor de lol.”

Stella woont in Haarlem en is een echte creatieveling. Ze studeert klassieke zang aan het Conservatorium van Rotterdam en regisseert samen met twee andere dames een opera in IJmuiden. Ook heeft ze grote rollen en bijrollen in voorstellingen van Stichting De Kleine Opera en helpt ze daar met regie en kostuums. En alsof dat allemaal niet druk genoeg is, is ze ook nog eens zeemeermin.

Het begin

De mensen die denken dat er maar weinig ‘zeemeermensen’ in Nederland actief zijn, hebben het fout. Want hoewel het een specifieke niche is, zijn er volgens Stella toch zo’n 2.000 Nederlanders die dit werk doen. “Ik heb nu wel contact met een paar mensen, maar toen ik destijds begon was dit fenomeen nog niet heel bekend. Ik denk dat ik een video op YouTube moet hebben gezien, waardoor ik dacht van wauw, dat wil ik ook!”

Spontane video

“Toen ik begon als zeemeermin, studeerde ik aan de Modevakschool en begon ik ook mijn eigen zeemeerminstaarten te maken. De eerste die ik had gemaakt was waardeloos, maar met de tweede kon ik al goed zwemmen. Om het te testen ben ik naar het zwembad gegaan en heb ik een video gemaakt, die ik voor de lol online had gezet. Niet wetende dat er zo veel reacties zouden komen. Vanaf dat moment is het begonnen. Ik bleef steeds nieuwe video’s maken en het aantal subscribers werd zo groot dat ik er via YouTube ook geld mee verdiende.”

Tekst loopt door onder de foto

Filmen

“Het filmen neemt mijn man voor zijn rekening. Hij is zelf ook duiker en zijn vader was onderwaterfotograaf, dus hij heeft er ervaring mee. Het is heel fijn om iemand bij je te hebben, want je zit toch in een kostuum en er kan soms iets fout gaan. Ook zijn er weleens andere ‘zeemeermensen’ in de buurt en dan is het leuk en grappig om iets samen te doen. Mijn zusje heeft bijvoorbeeld weleens meegedaan in video’s en goede vrienden hebben zichzelf ook wel eens in een staart gehesen.”

Freediven

“Ik ben altijd aan het freediven, waarbij je duikt zonder apparatuur en je dus afhankelijk bent van je ademhaling. Dit heb ik in Thailand geleerd, waarbij ik tot 30 meter diep aan het zwemmen was zonder adem. Toen ik vanaf de bodem naar boven keek, was dat toch best spannend!”

Locaties

“Ik neem video’s op in het zwembad in Zandvoort en ga ik soms naar duiktanks of -silo’s in Siegburg (Duitsland) en in België. Je kunt daar leren duiken, maar ook voor freediving is dit de plek om te zijn. Als ik de medewerkers van de tanks lief aankijk, mag ik ook een kostuum aan. Daar doen ze dan niet zo moeilijk over. Je zwemt daar tussen echte vissen, bomen, poorten en autowrakken. Het is prachtig.”

Tekst loopt door onder de video

Kinderfeestjes en festivals

Deze zeemeermin staat ook weleens op kinderfeesten of festivals. “Dat zijn de leukste klussen. Ik zwem dan in een hele grote verrijdbare tank, waarbij je kinderen of festivalgangers buiten voor het raam ziet staan. Ik moet me dan erg concentreren met al die prikkels om me heen.”

“Als je een tijdje bezig bent kun je veel beter zien wat er allemaal buiten gebeurt. Ik zie kinderen zwaaien en lachen en als ik terugzwaai krijg ik geweldige reacties. Soms kan ik mensen zelfs verstaan. Na een dag of twee in het water ben je wel echt helemaal kapot.”

Staarten maken

Een zeemeerminstaart maken, is niet iets wat er makkelijk uitziet. Toch bewijst Stella het tegendeel. “Het is een vrij simpel ding wat je maakt. Bij een broek moet je bijvoorbeeld goed weten waar de pijpen, rits en het kruis zitten, maar een staart is eigenlijk alleen een soort strakke rok. Als je dat maakt van rekkende stof, zoals een soort lycra, en je maakt er een vin aan die er een beetje knap uitziet dan heb je al heel snel iets heel leuks. Maar spring niet zomaar het water in, je moet het wel veilig aanpakken. En zeker niet alleen gaan zwemmen!”

“Ik heb ook een tutorial gemaakt waarin ik uitleg hoe je een staart kunt maken. Het hoeft niet veel geld te kosten, maar wel veel tijd. En op internet kun je ook echt prachtige staarten en materiaal kopen.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Het doel van de video’s

“Omdat we in deze maatschappij heel erg bewust zijn van hoe we overkomen, is het fijne hieraan dat je bevrijd bent van alle gedragsregels. Je kunt namelijk niet eens praten. En kijk bijvoorbeeld naar vissen; ze zijn supermooi, maar dat is helemaal niet waar ze mee bezig zijn. Ik ben enorm ijdel en heel erg bezig met mijn uitstraling door mijn andere werk, waardoor het fijn is om dat van je af te laten vallen. Eigenlijk best grappig, want bij zeemeerminnen draait het altijd om er mooi uitzien, maar dat voelt niet zo. Ik hoop mensen zo te inspireren.”

“Ik ben ook helemaal niet bezig met bepaalde trucjes onder water. Ik vind het fijn om gewoon een beetje wezenloos in de ruimte te hangen waarbij je tegelijkertijd wel een bepaalde vorm van schoonheid gebruikt, maar op een wat onbewuste manier.”

Lees ook

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “Dit zijn de favorieten van kunstenares Marisa: ‘hier vind je de beste humus van Haarlem’”

Dit zijn de favorieten van kunstenares Marisa: ‘hier vind je de beste humus van Haarlem’

Ga naar “De favorieten van foodprofessional Sandra: ‘In deze winkel zou ik wel willen wonen’”

De favorieten van foodprofessional Sandra: ‘In deze winkel zou ik wel willen wonen’

Ga naar “Marisa’s idee voor Schalkwijk aan Zet wordt uitgevoerd: ‘Er is hier behoefte aan contact’”

Marisa’s idee voor Schalkwijk aan Zet wordt uitgevoerd: ‘Er is hier behoefte aan contact’

In onze gids

Ga naar “Popocatepetl”

Popocatepetl

 • Riviervismarkt 1-3
 • Mexicaanse restaurants
 • 12:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “What’s in a Bag”

What’s in a Bag

 • Generaal Cronjestraat 96
 • Winkelen
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “’t Peertje Kinderschoenen”

’t Peertje Kinderschoenen

 • Anegang 33
 • Schoenenwinkels
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Glitterverf en glow-in-the-dark-verf voor de winter”

Glitterverf en glow-in-the-dark-verf voor de winter

 • Decoverf.nl
 • Geldig t/m 14 november 2020

Topper

Ga naar “Korting op wijn escape game Unlock the Bottle: van € 75,- voor € 64,95”

Korting op wijn escape game Unlock the Bottle: van € 75,- voor € 64,95

 • Unlock the Bottle
 • Geldig t/m 1 december 2020
Ga naar “Muurverf: in één keer dekkend én milieuvriendelijk”

Muurverf: in één keer dekkend én milieuvriendelijk

 • Decoverf.nl
 • Geldig t/m 14 november 2020

Topper

Ga naar “Opblaasbare badkuip alleen online €34.99”

Opblaasbare badkuip alleen online €34.99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 15 november 2020
Ga naar “BK Blue Label pannenserie Thermo van € 49,95 voor € 24,98”

BK Blue Label pannenserie Thermo van € 49,95 voor € 24,98

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 november 2020

Vacatures

Ga naar “Online Marketeer”

Online Marketeer

 • PDZ Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Empanadas Maxima zoekt verschillende collega’s”

Empanadas Maxima zoekt verschillende collega’s

 • Empanadas Maxima
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “HR Medewerker”

HR Medewerker

 • Timing Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Adviseur Home-Wellness”

Adviseur Home-Wellness

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • WerkTalent
 • Fulltime