Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rube is goochelcoach: ‘Toen ik een goocheldoos kreeg, is mijn hele leven veranderd’

Door Dominique Michiels 27 maart 2020

Heb je weleens van goochelcoaching gehoord? Wij niet en waren dus meteen nieuwsgierig wat dat inhoudt. Haarlemmer Rube van Tienen is goochelcoach en hij vertelde ons er alles over.

We zijn allereerst wel heel benieuwd wat goochelcoaching nu precies is? Rube vertelt: “Goochelcoaching is bedoeld voor kinderen die het moeilijk vinden om uit hun schulp te komen, verlegen zijn of bijvoorbeeld gepest worden op school. Door middel van goochelen help ik die kinderen zelfverzekerder te worden.”

Het stilste jongetje van de klas

Rube is heel zeker dat deze manier van coaching bij kinderen goed kan helpen, hij is daar namelijk zelf het bewijs van. “Ik was zelf vroeger het stilste jongetje van de klas. Ik was heel gesloten en had het idee dat ik er niet toe deed. In de pauze zat ik vaak alleen een beetje voor me uit te staren.”

Goocheldoos voor Sinterklaas

Op 9-jarige leeftijd kreeg Rube een goocheldoos voor Sinterklaas. “Die goocheldoos heeft mijn leven veranderd. Ik ging oefenen met trucjes en kon opeens wat. Op school waren de andere kinderen nieuwsgierig en wilde vriendjes worden. Ik werd door het goochelen sociaal uit mijn schulp getrokken en leerde om mezelf te presenteren.”

‘Ik werd door het goochelen sociaal’

Meer leren bij de goochelclub

Rube ging bij een goochelclub en leerde daar heel veel. “Een goede goocheltruc is 80 procent van de act, maar vergis je vooral niet in de overige 20 procent. Dat is de presentatie. Op de goochelclub leerde ik ook om op te treden. Bijna alle trucs bestaan al, alleen de presentatie kan je eindeloos variëren.”

Balletje, balletje

“Je kunt oude klassiekers vernieuwen. Zo heb ik dat bijvoorbeeld gedaan met ‘balletje, balletje’. Ik bedacht een truc waarbij ik de bekers zelf kon laten bewegen alsof ze dansen. Toen ik 15 was heb ik met die truc meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen gewonnen. Maar mijn truc is nog steeds geheim!”

Tekst loopt verder onder de video

‘Ik was het zat’

Na dit piekmoment verloor Rube de lol in het goochelen. “Mensen verwachten altijd dat je de entertainer bent en dat je altijd wel ff een truc kan laten zien, ik was dat zat.” Rube ging studeren en startte daarna zijn eigen presentatiebureau.

Toch weer goochelen

Tijdens zijn huwelijksreis dacht hij na over wat hij allemaal gedaan had in zijn leven. “Ik voelde dat ik nog steeds geen behoefte had om zelf de artiest uit te hangen, maar wilde wel graag al die verlegen kinderen, die kleine Rube’tjes, helpen. Ik kon geen betere manier bedenken om kinderen te helpen dan door middel van goochelen. Kinderen iets leren wat andere mensen niet kunnen, geeft ze een speciaal gevoel waardoor ze wel uit hun schulp moeten komen.”

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Foto: Gerlinde de Haas

Eigen bedrijf

Eenmaal terug in Haarlem besloot Rube de sprong te wagen en startte een eigen goochelcoaching bedrijf. “Zelf ben ik heel blij dat ik die goocheldoos niet tien jaar later pas heb gehad. Dat ik nu ook kinderen kan helpen om hun zelfvertrouwen te geven, geeft mij heel veel voldoening. Het liefst wil ik goochelcoaching uit laten groeien tot iets wat we in heel Nederland kennen.”

Lees ook

Okrah Donkor (28) groeide met weinig op in Schalkwijk en is nu Haarlemmer van het jaar

Onze Haarlemmer van de week is dit keer wel een heel bijzondere. Okrah is namelijk ook al Haarlemmer...

Nicole Cremers (38) : ‘Fysiotherapeut worden is er bij mij met de paplepel ingegoten’

FysioExpert kun je inmiddels wel een Haarlems begrip noemen. De fysiopraktijk bestaat al 38 jaar. Si...

Michel (33) van Kloffie: ‘Onze klanten zijn eigenlijk gewoon vrienden van Kloffie’

Inmiddels kunnen wij wel zeggen dat de winkel Kloffie een begrip is geworden in Haarlem. Sinds 2014 ...