Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Petra Hermans is reisadviseuse: ‘Haarlemmers vinden vooral goede recensies belangrijk’

Door Dominique Michiels 14 februari 2020

Stel, je wilt voor jezelf beginnen maar je weet niet waarmee en hoe? Dan zou je net als Petra kunnen bedenken waar je goed in bent en daar je werk van maken. Zo begon Petra namelijk als reisadviseuse in Haarlem en dat bevalt haar supergoed. Maar wat houdt deze baan precies in en wat komt er allemaal bij kijken? Petra vertelt ons meer over reislustige Haarlemmers.

Terug naar Haarlem

Petra is opgegroeid in Brabant en is vijftien jaar geleden in Haarlem komen wonen. Tussendoor heeft zij ook nog acht jaar in Oostenrijk gewoond voor het werk van haar vriend, maar toen zij een kindje kregen, zijn ze weer terug naar Haarlem verhuisd. “Voordat we terugkwamen, begon ik al met het plan om iets voor mijzelf te starten. Ik ben op een rijtje gaan zetten waar ik goed in was en dat is altijd al organiseren geweest. Iets anders wat ik altijd al leuk vindt, is reizen dus viel mijn keuze op reizen organiseren.”

Al vroeg op reis

De persoonlijke reislust van Petra gaat al een tijd terug. “Op mijn 16e heb ik in Amerika een jaar op een high school gezeten. Toen ik daar geweest was, had ik de smaak van het reizen te pakken. Toen ik terugkwam, zei ik tegen mijn ouders: jullie moeten nu op reis. Toen heb ik een reis naar Kenia bedacht en hun op pad gestuurd. Dat was best wel apart, want Kenia vonden mensen toen maar een eng, ver en onbekend land.” Toen Petra in Nederland een opleiding volgde, ging zij ’s zomers werken als reisleider. “Dan merk je meteen wat er allemaal fout kan gaan en dat is weer handig voor mijn werk nu.”

Interieur geeft aan wat bij iemand past

Petra is reisadviseuse vanuit huis en met een reden. “Het meeste wat ik doe is maatwerk en ik ga vooral naar mensen thuis toe. Het voordeel daarvan is dat ik dan meteen zie wat voor mensen het zijn. Van het interieur kan ik een beeld maken wat voor een accommodatie bij iemand past. Mensen vinden dat zelf vaak moeilijk om te zeggen. ‘Doe maar een 4-sterren hotel’ is wat ik vaak te horen krijg, maar dan weet ik nog niet wat écht bij de mensen past.”

Stressvrij op vakantie

Een persoonlijke reisadviseur past volgens Petra helemaal bij deze tijd. “Mensen houden van persoonlijke service en het aanbod op internet is zo groot, dat het voor veel mensen veel tijd en energie kost om een geschikte vakantie te boeken. Mensen die bij mij boeken, willen graag stressvrij op vakantie en dat begint al bij het boeken. Je ziet veel reisbureaus sluiten, maar mijn persoonlijke manier van reizen boeken, groeit juist.”

Haarlemmers zijn avontuurlijk

Haarlemmers zijn volgens Petra behoorlijk avontuurlijk. “Haarlemmers staan voor veel plekken open en vinden vooral goede recensies belangrijk. Het hoeft vaak niet heel luxe, liever een unieke plek weg van de massa.” Petra maakt vooral langere reizen op maat. “Ik organiseer veel Amerika reizen, ik heb daar veel goede contacten en het is een enorm veelzijdig land.” Petra heeft zelf al veel plekken gezien en mooie reizen gemaakt: “Maar vooral Amerika heeft toch wel mijn hart gestolen, je zou je hele leven naar Amerika op vakantie kunnen gaan en altijd wat anders kunnen zien.”

Petra op een van haar reizen

Lees ook:

Deze Haarlemse ondernemers krijgen dikke vette complimenten van jullie

Natuurlijk verdienen álle ondernemers in Haarlem een mooi compliment, want onder andere zij zorgen e...

Inge probeert Haarlem ‘zero waste’ te maken: ‘Het begint steeds meer te leven in deze stad’

De van oorsprong Duitse Inge Echterhölter is tijdens haar verblijf in Amerika altijd bezig geweest m...

Guus runt Kokonoches én Café Koops: ‘Er komt sowieso een grote reünie’

Het runnen van twee succesvolle horecazaken in zo'n mooie stad als Haarlem; dat is vast de droom van...

9 x deze Haarlemse ondernemers doen echt supertoffe dingen

Het einde van 2019 is in zicht, dus is het tijd voor een terugblik! Wat hebben we dit jaar leuke en ...

Gerrit Jan van antiekwinkel Nisista: ‘In ons eigen huis verandert het interieur heel vaak’

Geboren en getogen Haarlemmer Gerrit Jan Stapelkamp heeft vroeger in de horeca gewerkt, maar kreeg v...

Jeroen ging van alcoholverslaafde naar ervaringsdeskundige: ‘Het is ontzettend lastig om weer nuchter het leven aan te gaan’

De Haarlemse Jeroen Otter (52) heeft een zware tijd achter de rug. Hij is namelijk alcoholverslaafde...

Martine is kledingcoach: ‘Bij het aankleden of shoppen denken vriendinnen vaak aan mij’

Is shoppen voor jou een drama? Weet je nooit welke kleur jou het beste staat? Een expert op dat gebi...