Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nu ook in Haarlem: waanzinnige chocoladecreaties van patissier Joost

Aangeboden door Huize van Wely 19 december 2019

Taarten, gebak, chocolade en ijs, daar krijg je toch nooit genoeg van? Joost Rotteveel in ieder geval niet, want vanaf zijn 15e staat deze prijswinnende patissier al in de keuken van Huize van Wely. Per november is dit walhalla voor zoetekauwen gevestigd aan de Zijlstraat in Haarlem en directeur Joost vertelt er alles over.

Van Wely begon oorspronkelijk in 1922 in Noordwijk aan Zee als klein bakkerijtje en is steeds groter geworden. De winkels van Huize van Wely zijn ook al in Amsterdam en Heemstede te vinden, maar vanaf november dus ook in Haarlem. En heel bijzonder: er zijn ook twee vestigingen in Jakarta, Indonesië. “In Jakarta is de eerste winkel in 1997 geopend. De familie Tjiptobiantoro-Oey kwam tijdens het vele reizen naar Nederland in aanraking met de chocolade van Huize van Wely. Vanaf dat moment waren ze verkocht,” vertelt Joost.

Sinds 2013 is mevrouw Tjiptobiantoro-Oey eigenaar van Huize van Wely, maar de recepten worden nog steeds én alleen in Noordwijk gecreëerd. “Regelmatig wordt er 1.000 á 2.000 kilo aan producten naar Indonesië vervoerd. Andersom verzorgen zij de foto’s voor de decemberperiode en worden de verpakkingen ontworpen in Indonesië.”

Tekst loopt door onder de foto

View this post on Instagram

Geniet van de Christmas Glaze: de kersttaart van Huize van Wely met smaken van kers en chocolade, afgewerkt met een biscuitrand met stukjes framboos, pistache en amandel. . Enjoy our Christmas cake with flavors of cherry and chocolate, finished off with a biscuit border with pieces of raspberry, pistachio and almond. . #pastrychef #pastrylife #pastrypassion #pastrylove #pastryinspiration #pastrydesign #huizevanwely #kersttaart #amsterdamfoodies #dutchfoodies #kerst #kerst2019 #foodfotografie #foodphotography #kerstdiner #patisserie #kerstmenu #finepastry #mirrorcake #kerstsfeer #desserttaart #kerstinspiratie #instapastry #instapatisserie #haarlem #dessert #christmascake #taart #glazecake #amsterdam

A post shared by Huize van Wely, since 1922 (@huizevanwely) on

Meer dan een directeur

Na ruim vijf jaar chef patissier te zijn geweest, is Joost sinds drie jaar directeur van de vijf vestigingen in Nederland. “Vanaf mijn achtste ben ik, dankzij mijn oom die een banketbakkerij in Leiden had, in aanraking gekomen met het vak. Ik ben op mijn 15e bij van Wely terechtgekomen, en heb de banketbakkerschool gevolgd. Ik ben tussen mijn 18e en 24e veel in het buitenland geweest om ervaring op te doen.”

En die ervaringen hebben geleid tot iets moois, want Joost is vijf keer achtereenvolgend Nederlands kampioen patisserie geweest én in Italië werd hij zelfs Europees kampioen in 1988. In Duitsland werd hij derde van de wereld. “Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg, ben ik gestopt met de wedstrijden. Nu ben ik ook nog steeds bezig met de productie en daarbij vind ik het het leukst om taarten en bruidstaarten te maken. Mijn specialiteit is het maken van marsepeinen decoraties.”

Mooie locatie

“Ik vind Haarlem een hele leuke stad en er zijn, voor zover ik weet, niet zoveel patisserieën in de stad”, vertelt Joost over de komst van Van Wely naar Haarlem. “Zeker met de winkel in Heemstede valt dit goed te combineren. De winkel zit op een goede locatie. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je op je gemak genieten in de winkel van een gebakje met een kopje koffie of thee erbij. Ik ben heel benieuwd wat Haarlem van Huize van Wely gaat vinden.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Drukke periode

Kerst is de drukste periode van het jaar voor de patissier. “Voorheen was ik enkel met de productie bezig, maar als directeur ben ik nu toch ook veel in de winkels te vinden. Met kerst in aantocht ben ik juist weer druk met de productie in Noordwijk. “Samen met Jakarta beginnen we in april al met de voorbereidingen voor de kerst. Dat is best vroeg. Wij stellen het kerstassortiment samen en zij verzorgen de fotoshoots hier op locatie.”

“Samen met chef patissier Robin Hoedjes en het team stellen we het assortiment samen en ik krijg daar heel veel energie van. Het is toch altijd een hele klus om de creaties op tijd af te hebben, maar de reacties van mensen zijn goud waard.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Kerstassortiment

Huize van Wely heeft ontzettend veel lekkers in het kerstassortiment en álles is met de hand gemaakt. Denk daarbij aan een krans van macarons, kerst-ijstaarten, dessertgebakjes en een kerstbal van chocolade. Hmm.. Het water loopt ons in de mond! Het uitgebreide kerstassortiment vind je op de website. 


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Huize van Wely. Meer over Huize van Wely ontdekken?

Huize van Wely chocolaterieën

Zijlstraat 95, Haarlem

Bekijk meer:chocolaterieën