Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen

Justing ontwerpt duurzame sportkleding, speciaal voor langere mensen. Foto: JUSS7 Sportswear

Voetbal, padel en krachttraining: Justin is een echte sporter. Maar met zijn 1,93 meter was het lastig om de juiste sportkleding te vinden. Broeken waren te kort, t-shirts sloten niet mooi aan en nergens paste een telefoon in de zak. Dat kon hij beter, dacht hij. Daarom besloot hij zijn eigen duurzame sportkleding lijn op te zetten.

“Ik ben een kleine twee jaar geleden begonnen met het ontwerpen van sportkleding”, vertelt de Haarlemse Justin. “Mijn eerste insteek was dat sportkleding ook voor langere mensen goed moet zitten. Nederland is een lang volk en daar werd bij andere merken geen rekening mee gehouden. De eerste samples heb ik dan ook op mijn eigen lichaam gemaakt. Ik ben 1,93 meter en alle trainingsbroeken waren altijd te kort voor mijn lengte. Daarnaast wilde ik een sportbroek, voor zowel mannen als vrouwen, ontwerpen met een telefoonzak waarbij de telefoon altijd bij je kan zijn zonder dat je er hinder van ondervindt.”

Profvoetballer

Justin heeft geen opleiding gedaan tot kledingontwerper. Zijn kennis van stoffen, materialen en pasvormen heeft hij opgedaan door goed op te letten bij andere sportkleding. Hij vertelt: “Mijn broertje is profvoetballer en kreeg elk seizoen nieuwe sportkleding van de club. We hebben dat bewaard en ik heb in veel verschillende kleding zelf gesport. Tijdens het sporten in die kleding vielen mij dingen op, bijvoorbeeld dat de ene stof fijner is dan de andere. Gaandeweg ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen.”

Productie

Inmiddels is de website waarop de sportkleding van Justin te koop is al bijna een jaar online. “Sinds een jaar ben ik echt kleding aan het verkopen. Daarvoor ben ik ruim een jaar met de productie bezig geweest”, vertelt hij. In principe runt hij JUSS7 Sportswear in zijn eentje, maar hij heeft veel hulp gehad van zijn moeder. “Mijn moeder helpt me vooral met de productie. Dat vond ik in het begin erg lastig. Zij heeft zelf lang in de kledingindustrie gewerkt, dus ze heeft er veel verstand van.”

Tegenslagen

Het ging niet allemaal in een keer goed tijdens het opzetten van zijn bedrijf. Justin vertelt: “Ik heb best wel wat tegenslagen gehad in het begin. Zo werkte ik in eerste instantie samen met een fabriek in Portugal, maar die kwamen hun afspraken niet na. Ik heb toen veel tijd en geld geïnvesteerd en daar is uiteindelijk niks uitgekomen. Dat was wel moeilijk.”

Justin ontwerpt duurzame sportkleding. Foto: Privé

Inmiddels werkt Justin samen met een andere producent. De materialen die hij nu gebruikt zijn zorgvuldig uitgekozen en gebruikt op duurzame manieren. Hij vertelt: “De stoffen die ik nu gebruik komen uit Italië. Deze stoffen worden gemaakt van visnetten die voor ‘onze’ kust uit de Noordzee zijn gevist. Hier maken ze vervolgens een nieuwe nylon stof van. Die stof verwerk ik in mijn sportkleding. Dat de stof uit de Noordzee komt, maakt het voor mij extra speciaal.”

Duurzaam

Tijdens het proces is duurzaamheid voor Justin een steeds grotere rol gaan spelen. “Zeker in de wereld waarin we nu leven, is duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Ik ben me er dan ook steeds meer in gaan verdiepen.” Door het duurzame proces liggen de prijzen van zijn sportkleding wel wat hoger. “Het nadeel aan deze stoffen is dat ze nou eenmaal best duur zijn. Gelukkig lukt het mij steeds beter om mensen ervan te overtuigen. Zodra ze mijn sportkleding voelen, komt mijn boodschap over.”

Lees ook…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Ischa en Koosjan ontwerpen interieurs, meubels en meer: ‘​​Willen ongewoon mooie dingen maken’”

Ischa en Koosjan ontwerpen interieurs, meubels en meer: ‘​​Willen ongewoon mooie dingen maken’

Ga naar “Faiza startte in coronatijd drie horecazaken: ‘Vanaf dag één was het een succes’”

Faiza startte in coronatijd drie horecazaken: ‘Vanaf dag één was het een succes’

Aangeboden door PIN Voorschot

30ML Coffee & Food - PIN Voorschot (4)
Ga naar “Bij Mylàn en Guido scoor je altijd unieke items: ‘Kleding representeert wie je bent’”

Bij Mylàn en Guido scoor je altijd unieke items: ‘Kleding representeert wie je bent’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers 37/38 t/m 47/48 € 14,99”

Havaianas slippers 37/38 t/m 47/48 € 14,99

  • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Sauber steelstofzuiger € 24,95”

Sauber steelstofzuiger € 24,95

  • Geldig t/m 23 augustus 2022

Agenda

Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

  • 24 september 2022
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

  • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

  • 6 november 2022
Ga naar “Open Monumentendag in Haarlem”

Open Monumentendag in Haarlem

  • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Swim to Fight Cancer Haarlem”

Swim to Fight Cancer Haarlem

  • 18 september 2022