Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jolanda over toekomst Patronaat: ‘spannend, donderdag weer eerste evenement’

Door Romée Lagerveld 10 juni 2020

Alweer bijna drie maanden vinden er geen optredens, feestjes en andere evenementen meer plaats in het Patronaat in Haarlem. Erg spannende tijden dus voor directeur Jolanda Beyer en haar team. Toch halen ze alles uit de kast om op een creatieve manier het hoofd boven water te houden en hun missie voort te zetten. Wij nemen je mee in de toekomstplannen van het Patronaat.

Jolanda: “In het begin van de coronacrisis werd al snel bekend gemaakt dat bijeenkomsten voor meer dan honderd man verboden werden. We besloten om het podium, het café en de oefenruimtes op het Slachthuisterrein te sluiten, wat de week erna ook verplicht werd. Toen deze regels nog zouden gelden voor vier weken, stortten we ons vol overgave op onderhoudsprojecten voor de zomer. Helaas werd al snel duidelijk dat het voor poppodia nog lang zou gaan duren tot ze weer open kunnen.”

Een podium blijven bieden

“Je hebt dan de keuze om in winterslaap te gaan en maar te zien wanneer alles weer mag, maar dan zouden we de handdoek in de ring gooien. We moesten dus aan de langere termijn gaan denken. Sluiten betekent natuurlijk ook geen inkomsten meer. We zijn aan de slag gegaan met het aanvragen van allerlei regelingen en steun, en hebben gekeken hoe we het personeel nog wel kunnen inzetten. We hebben daarbij constant gedacht aan onze missie: hoe kunnen we artiesten en kunstenaars nog wél een podium bieden?”

Tekst loopt verder onder de post

Streamen door het hardwerkende team

“We zijn toen begonnen met streamen onder de naam Haarlem on Air. We moesten echt het wiel opnieuw uitvinden, maar we hadden gelukkig nog wat oude camera’s liggen en kregen steun van een aantal fondsen. Ook hebben we voor de streams een donatiesysteem opgezet, zodat de artiesten die optreden hier ook nog wat aan verdienen. We zijn het streamen nu aan het professionaliseren met nieuwe apparatuur.”

Mooi om te zien hoeveel hart het personeel en het publiek voor het Patronaat hebben

“We gaan nu werken met een combinatie van optredens en streams, zodat we ook met een kleine capaciteit in de zaal zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken. We zijn nog aan het kijken hoe mensen daar dan ook een lidmaatschap of kaartjes voor kunnen kopen. Het is echt trial en error. Maar het is mooi om te zien hoeveel hart het personeel en het publiek voor het Patronaat hebben. Het team heeft veel nieuwe dingen moeten leren en je ziet hoe hard eraan wordt getrokken.”

Zo kan de toekomst van het Patronaat eruit gaan zien

“We hangen tussen hoop en vrees. Het is hopen dat we vanaf september weer normaal zouden kunnen draaien, maar de tekenen zijn daar niet naar. We bestaan natuurlijk ook door het aanbod van artiesten, maar veel artiesten cancelen hun tours, omdat zij niet mogen reizen. Het najaar zal dan ook vooral bestaan uit artiesten die beschikbaar zijn en uit de buurt komen. We zijn druk bezig met de programmering maar moeten rekening houden met verschillende scenario’s.

Stel dat het zo blijft

We houden ons ook bezig met de vraag: stel dat het zo blijft? Adjunct directeur programmering Jeroen Blijleve bedacht het concept ‘POPartiest in residence’. Een artiest verblijft dan een week in Haarlem, krijgt een week het podium en treedt dagelijks op om zo toch totaal zo’n 500 mensen in de zaal te kunnen ontvangen. Overdag zouden dan workshops en masterclasses met lokale artiesten gegeven kunnen worden.”

Financiële steun & eerste coronaproof evenement

“Om eerlijk te zijn: zonder financiële steun gaan we er niet komen. Open zijn met de huidige regels betekent niet dat we nu geld kunnen verdienen. We zijn hierover in gesprek met de gemeente, de rijksoverheid en de provincie. De wil van deze instanties is er zeker, maar het is nu zoeken naar de weg daarnaartoe. Donderdag 11 juni gaan we weer voor het eerst publiek ontvangen tijdens ons evenement ‘We Mogen Weer Popquiz’. Ik vind het toch wel spannend of het publiek weer wil komen en bereid is een kaartje te kopen.”

Wil jij ook je steentje bijdragen aan de favoriete poptempel van Haarlem? Je kunt een donatie doen via deze link. En als je van spelletjes en muziek houdt, zouden we je zeker aanraden om naar de Popquiz te komen. Een leuke quiz vol geluidsfragmenten waar je ook nog eens te gekke prijzen mee kunt winnen (hallo weekend Ibiza!). Bekijk hier meer over het evenement en boek nog snel je kaartje.


Meer over Patronaat ontdekken?

Patronaat muziek

Zijlsingel 2, Haarlem

Bekijk meer:muziek

Lees ook

Tweede filmkaartje gratis, sieraden met korting & Zeeman fancollectie

Je kunt natuurlijk zelf alle reclamefolders doorspitten, social media afstruinen en de hele stad doo...

Verbouwing oude Koepelgevangenis van start & wanneer het af moet zijn

Het is al een tijdje bekend dat het iconische gebouw de Koepel in Haarlem verbouwd gaat worden. Maar...
Winactie restaurant Parck Haarlem

Haarlemse winactie: win 10 x een cadeaubon t.w.v. €25,- van restaurant Parck

Yes, we mogen eindelijk weer genieten van de Haarlemse horeca en terrasjes!* Om dat te vieren maak j...