Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

John is uitvaartverzorger in Haarlem: ‘Als iemand graag in zijn blote kont de kist in wil, vind ik dat ook goed’

Door Dominique Michiels 2 november 2018

De 52-jarige John Bres is een man die het zijn hele leven al nét even wat anders doet dan de rest. Zo voer hij acht jaar lang mee met de marine op een onderzeeboot en is hij nu uitvaartverzorger in Haarlem. 

Iets doen wat er toe doet

De eerste vraag die in ons opkomt is gelijk, hoe kom je erachter dat je een uitvaartverzorger wil zijn? “Mijn vorige baan was het coachen van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, dat was leuk maar ik had altijd in mijn achterhoofd dat ik graag nog iets wilde doen wat er echt toe doet. Door persoonlijke uitvaarten kwam ik erachter dat het verzorgen van uitvaarten een heel mooi vak is en ik dacht ook gelijk, uitvaarten kunnen ook anders. Die hoeven niet standaard te zijn.” En dus nam John de stap om onder de naam van Monuta Haarlem uitvaarten te gaan verzorgen.

Er wordt ook wel gelachen

Sinds oktober 2017 is John nu uitvaartverzorger en we vragen hem hoe dat tot nu toe bevalt. “Ik vind het mooi om familie en vrienden in een donkere periode bij te kunnen staan, de zorgen uit handen te nemen. Want zij kunnen echt alleen maar rouwen zonder zorgen.” Natuurlijk komt er veel verdriet bij een uitvaart kijken, hoe gaat John daarmee om? “Ik kan het heel erg vinden voor een familie, maar het is hun verdriet en niet het mijne. Ik kan het goed scheiden. En naast het verdriet wordt er ook wel gelachen. Door het ophalen van herinneringen bijvoorbeeld. Het is echt niet alleen maar kommer en kwel.”

Foto: Unsplash

Geen nabestaanden maar voorbestaanden

John vertelt enthousiast verder over het verzorgen van uitvaarten: “Vroeger had ik nooit gedacht dat ik uitvaartverzorger zou worden, maar het past me als een oude jas. Ik kan goed contact maken. De recensies tot nu toe zijn lovend, ik moet er vaak van blozen.” John heeft duidelijk voor ogen wat voor een uitvaartverzorger hij wil zijn. “Ondanks dat ik bij een grote organisatie hoor, zijn wij een hele kleine organisatie. Samen met één collega ben ik de enige die contact heeft met de familie. We zijn van a tot z aan de familie gekoppeld.” En er is meer wat John doet zoals hij vindt dat het hoort: “Bij ons staat niet alleen de overledene, maar ook zeker de familie centraal. Natuurlijk accepteren we de wens van een overledene, maar de familie moet verder en voor hen wil ik zorgen. We noemen de familie en vrienden ook geen nabestaanden, maar voortbestaanden.”

In je blote kont in de kist

John heeft inmiddels al heel wat uitvaarten in Haarlem mogen verzorgen. Hierdoor wordt hij steeds vaker zelfs herkend op straat. Hoe verschillend zijn de uitvaarten die John verzorgt? “Als uitvaartverzorger moet je een kameleon zijn, je moet je altijd schikken naar de sfeer en dat ook aan kunnen voelen. Ik vind het heel belangrijk om gepast gekleed te gaan. Bij de ene uitvaart past een driedelig pak beter en bij de ander een wat meer casual outfit.” En hoe traditioneel zijn de uitvaarten tegenwoordig nog? “Ongeveer de helft kiest nog voor een traditionele begrafenis, de andere helft doet van alles anders. Bijvoorbeeld live muziek, een hele lange dienst of op een bijzondere plek. Ik ben heel ruimdenkend, dus ik vind niet zo snel iets raar. Als iemand in zijn blote kont in de kist wil, maakt mij dat ook niet uit.”

Rouwcaravan. Foto: ANP

Avondje cola drinken

Wat voor invloed heeft deze baan op John zijn persoonlijke leven? “Natuurlijk ben ik minder flexibel. Omdat wij 24/7 bereikbaar zijn voor onze klanten, kan ik niet tot het gaatje gaan. Maar ik vind het helemaal niet erg om een avondje cola te drinken, ik kan daar goed mee omgaan.” Ook heeft dit werk John zijn eigen uitvaartwensen doen veranderen: “Eerst wilde ik gecremeerd worden, maar nu wil ik juist graag begraven worden. Ik vind dat begraven een mooier proces is. Je bent er als omstanders meer bij betrokken en het is buiten. Zelf ben ik erg te spreken over de Begraafplaats Kleverlaan in Haarlem-Noord. Daar heb je rust, maar hoor je ook stadsgeluiden. Straalt echt iets vanuit.” John is van plan uitvaarten te blijven verzorgen in Haarlem tot hij met pensioen gaat. “Iedere dag is anders en leuk. Ik vind het heel fijn om dit bijzondere vak uit te mogen voeren!”


Meer over Monuta Haarlem ontdekken?

Monuta Haarlem uitvaartcentra

Eksterlaan 104, Haarlem

Bekijk meer:uitvaartcentra

Meer interessante Haarlemse ondernemers

Tim Haarlem

Tim (30) heeft twee bedrijven: ‘Als je weet waar je goed in bent, heb je niks te verliezen’

Tim Koning is 30 jaar en heeft twee Haarlemse ondernemingen. Hij heeft ook nog twee studies gedaan, ...
Inge van der Plas

Inge van der Plas (50): ‘Iemand die geen wenkbrauwen heeft, kan ik wenkbrauwen geven’

Grote kans dat je Inge van der Plas weleens hebt gezien, zij werkt namelijk al een héle tijd in Haar...
Dakkas Haarlem

Jeroen van DeDAKKAS: ‘Ons doel? Van de lelijkste plek van Haarlem, de mooiste maken!’

Het is je vast niet ontgaan dat Haarlem een eigen rooftop hotspot heeft gekregen. Maar wist je dat D...