Jeroen van DeDAKKAS: ‘Ons doel? Van de lelijkste plek van Haarlem, de mooiste maken!’

Door Dominique Michiels 5 oktober 2018

Het is je vast niet ontgaan dat Haarlem een eigen rooftop hotspot heeft gekregen. Maar wist je dat DeDakkas er zonder de hulp van een heleboel mensen misschien niet eens geweest?! Jeroen is één van de oprichters van DeDakkas en vertelt: “289 investeerders hebben via crowdfunding bijgedragen en DeDAKKAS mogelijk gemaakt.”

Even voorstellen…

De 44-jarige Jeroen komt oorspronkelijk uit Utrecht maar woont sinds 2010 met zijn drie kinderen in Haarlem. Hij heeft een lange tijd bij een groot bedrijf op de marketing- en salesafdeling gewerkt. Vier jaar geleden zei hij zijn baan op omdat hij zijn creativiteit er niet meer kwijt kon. “Ik dacht bij mezelf ga ik hier oud worden?”. Jeroen had altijd al de wens om meer te doen met duurzaam ondernemen en toen hij stopte met zijn baan was zijn doel dan ook om een duurzame onderneming te starten. “Als iets me drijft dan ga ik er vol voor”, aldus Jeroen.

Oud & Nieuw op het dak

Het was Jeroen’s compagnon Dennis die begin 2014 op het dak van de Parkeergarage De Kamp stond en het idee voor een groen horecapaviljoen voor zich zag. Een horecapaviljoen op een parkeergarage, hoe komen ze erop? “Dit is altijd al een plek van de buurt. Tijdens Oud & Nieuw verzamelen buren hier om vuurwerk te kijken,” vertelt Jeroen ons. “Het dak staat ook altijd leeg, alleen de eerste lagen worden gebruikt om te parkeren.” Een transparant gebouw waarbij het uitzicht over de binnenstad altijd te zien zou zijn, dat leek ze wel wat. “In combinatie met duurzaamheid dachten we aan een kas en zo kwam de naam DeDAKKAS toen al voorbij.” Vanaf dat moment gingen de mannen vol aan de slag.

Dakkas Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Crowdfunding

Het was tijd om de financiering te regelen. Het plan werd positief ontvangen, maar toch werkten de banken niet mee. Toen kwamen ze terecht bij Crowd About Now. De mannen van DeDakkas zagen crowdfunding via dit platform niet alleen als een financieel hulpmiddel, maar ook als een test. “Het is een ideale manier om je concept te testen, deze mensen worden namelijk ambassadeurs van je plan en dat heeft veel impact.” Het opzetten van crowdfunding was voor DeDakkas een groot succes. “Ons doel was 125.000 euro, maar dat is uiteindelijk 250.000 euro geworden.”

Duurzaam ondernemen

Voor Jeroen is duurzaam en verantwoord ondernemen heel belangrijk. “Ik zie dat veel grote bedrijven in de wereld alle macht naar zich toe trekken en die zijn totaal niet bezig met verantwoord of duurzaam ondernemen, daar kan ik heel slecht tegen.” Het is niet zo dat Jeroen anderen wil vertellen hoe het moet. “Ik wil op een onbewuste en relaxte manier mensen prikkelen”. Een voorbeeld: “Onze burgers bestaan uit 50% oesterzwam en 50% biologisch rundvlees. De vleesbeleving is er nog steeds, maar dan met goed vlees én 50% minder vlees.” Ook qua leveranciers houdt Jeroen het liever lokaal en duurzaam. “We schenken bijvoorbeeld Gulpener omdat dit bier in Nederland gebrouwen wordt en alles wat er voor nodig is binnen een straal van veertig kilometer komt.”

Dakkas Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Toekomstplannen

Op DeDakkas is genoeg plek en er zijn dan ook nog veel plannen om het hier in de toekomst nog duurzamer te maken. “We willen een moestuin opzetten waarbij we etensresten van het restaurant gaan gebruiken als compost. En uiteindelijk zouden we het liefst al ons afval hier op het dak verwerken.” Ook zijn er ideeën voor het houden van documentaire avonden en meer: “We zijn veel in contact met start-ups en hebben iedere maand weer nieuwe ideeën.” Maar voor nu is Jeroen al heel trots op wat hij samen met zijn compagnons heeft neergezet. “Er is niets zoals DeDakkas in Haarlem en ik denk dat het ons zeker is gelukt om van een van de lelijkste gebouwen van Haarlem, de mooiste plek van Haarlem te maken!”

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Meer over DeDAKKAS ontdekken?

DeDAKKAS biologische restaurants

Vandaag gesloten

De Witstraat 1A, Haarlem

Bekijk meer:biologische restaurants

Haarlemse ondernemers

Deze week is Jeroen onze Haarlemse ondernemer van de week. Ben of ken jij iemand die inspireert als Haarlemse Ondernemer? Tip dan de redactie. Nog meer verhalen van Haarlemse ondernemers:

Kevin Chef ML Haarlem

Kevin (26) is chef én mede-eigenaar van ML: ‘Ze zeggen allemaal dat we een beetje gek zijn’

Kevin is pas 26 jaar en nu al chef en gezamenlijk eigenaar van Restaurant, Hotel, Bar en Bistro ML a...