Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Inge probeert Haarlem ‘zero waste’ te maken: ‘Het begint steeds meer te leven in deze stad’

Door Lisa Roozen 16 januari 2020

De van oorsprong Duitse Inge Echterhölter is tijdens haar verblijf in Amerika altijd bezig geweest met zo milieuvriendelijk mogelijk leven. Want ze merkte dat ze tijdens het koken toch wel érg veel plastic aan het weggooien was. Naast een webshop met ‘eco-friendly‘ artikelen, heeft zij in december 2018 ook haar eigen winkel in Haarlem opgezet: ‘oodles and pinches’. Een winkel waar je spullen koopt waar zo min mogelijk (plastic) afval door ontstaat. Wij vroegen ons af: hoe ‘zero waste’ is Haarlem eigenlijk?

Oregon, New York, San Francisco; Inge heeft heel wat afgereisd in Amerika. Uiteindelijk belandde ze toch met haar gezin in Haarlem. “Het is alweer tweeënhalf jaar geleden dat we in het Houtvaartkwartier zijn gaan wonen. Op dit moment woon ik in Beverwijk, maar ik ben altijd in Haarlem te vinden. Dit is dé plek voor mij en mijn gezin; de stad is prachtig en er zijn hier veel duurzaamheidsprojecten in Nederland. Dat spreekt mij heel erg aan.”

Veel plastic

Zo’n zes jaar geleden merkte Inge op hoeveel plastic ze eigenlijk gebruikte in en rondom het huis. “Toen ik er met een andere moeder over praatte en zij hetzelfde had, realiseerde ik me dat ik gezonder wilde leven en iets wilde doen voor de planeet. Stukje bij beetje ben ik steeds meer gaan veranderen in huis. De zeeppomp verving ik bijvoorbeeld voor een stuk zeep en voedsel bewaarde ik in glazen potten. Elke keer als ik iets had veranderd, voelde dat als een klein geluksmomentje.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Een nieuwe leefstijl

“In Amerika waren er veel supermarkten waar afval gereduceerd werd. Maar omdat we zoveel aan het reizen waren, was het niet mogelijk om alleen maar voedsel zonder verpakking te kopen. Het bleef anders gewoon niet houdbaar. Het is ook niet altijd makkelijk om zo’n leefstijl te hebben; het is net alsof je begint met fietsen. Je moet trainen om het onder de knie te krijgen en op een gegeven moment gaat het automatisch.”

Oodles and pinches

De zero-waste-winkel is gevestigd in het pand BakkeRij: een oude fabriek met daarin een hoop verschillende containers. Andere ondernemers runnen een (klein) koffietentje, gebruiken het als werkplek, maar Inge? Die heeft er haar eigen winkel ‘oodles and pinches’ in gebouwd. De naam is persoonlijk: ‘oodles’ betekent grote hoeveelheid en ‘pinch’ betekent snufje. “Het is precies zoals ik zelf thuis kook. Veel pasta, veel water én een snufje zout.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Duurzame producten

Oodles and pinches is de éérste Zero Waste Shop in Haarlem. Plasticvrije deodorant, houten tandenborstels, shampoobars, herbruikbare wattenschijfjes en voedsel zonder verpakking: er is van alles te vinden. En als je dan toch van plan bent om de winkel te bezoeken, kun je net zo goed even die lege plastic flessen of glazen potten meenemen: die kun je dan meteen gebruiken voor een refill.

“Ik vind het belangrijk om mensen te helpen bij het vinden van producten die bij een zero-waste-lifestyle passen. Iets wat ik toentertijd ook zou hebben gewild. Het is ook een plek om vragen te beantwoorden. Zeker onder Haarlemmers begint het meer en meer te leven.”

Tekst loopt door onder de foto’s:

Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Zero waste in Haarlem

Een halfjaar voordat Inge de winkel opende in Haarlem, heeft ze op de biomarkt in de Kweektuin gestaan en opende ze haar webshop. “Ook heb ik rond die tijd de Zero Waste Haarlem Facebookgroep aangemaakt. Het is nog een kleine community maar het is groeiende. Meer mensen vinden de weg. Het is een plek om elkaar antwoord te geven op vragen en er worden plekken getipt waar je spullen zonder verpakking kunt kopen. Ik kan ook begrijpen dat het niet voor iedereen is weggelegd: het is een bepaald perspectief. Iedereen moet doen waar hij of zij zich het beste bij voelt.”

Dromen

Wat zijn de plannen voor de toekomst? “Ik zou later graag naar een grotere plek gaan; ik wil er een echte Zero Waste Liberty Service van maken. Maar dan moet ik eerst zorgen dat het meer bekend wordt onder Haarlemmers. Steeds meer mensen vinden hun weg naar deze leefstijl en ik wil ze daar heel graag bij helpen. Ook mensen die veganistisch zijn, zijn heel erg welkom.”


Meer over oodles and pinches ontdekken?

oodles and pinches speciaalzaken

Gesloten10:00 - 17:00

Hendrik Figeeweg 3F Unit A3, Haarlem

Bekijk meer:speciaalzaken

Lees ook

Guus runt Kokonoches én Café Koops: ‘Er komt sowieso een grote reünie’

Het runnen van twee succesvolle horecazaken in zo'n mooie stad als Haarlem; dat is vast de droom van...

Quincy van Siebel Juweliers: ‘Bij ons is sieraden kopen een leuk uitje’

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat Siebel Juweliers is verhuisd naar een groter pand op de Gr...

Jeroen ging van alcoholverslaafde naar ervaringsdeskundige: ‘Het is ontzettend lastig om weer nuchter het leven aan te gaan’

De Haarlemse Jeroen Otter (52) heeft een zware tijd achter de rug. Hij is namelijk alcoholverslaafde...

Martine is kledingcoach: ‘Bij het aankleden of shoppen denken vriendinnen vaak aan mij’

Is shoppen voor jou een drama? Weet je nooit welke kleur jou het beste staat? Een expert op dat gebi...

Stella (28) is parttime zeemeermin: ‘Het klinkt vaak heel belachelijk’

Het is toch iets wat het goed doet op verjaardagen: vertellen dat je zeemeermin bent. Al tien jaar i...

Mariëlle (47) hopt heel Haarlem rond: ‘Ik heb een voorliefde voor gekke karretjes’

Je hebt 'm vast wel eens voorbij zien rijden: de elektrische tuktuk genaamd 'HaarlemHopper'. Sinds j...