Guus runt Kokonoches én Café Koops: ‘Er komt sowieso een grote reünie’

Foto: indebuurt Haarlem

Het runnen van twee succesvolle horecazaken in zo’n mooie stad als Haarlem; dat is vast de droom van iedere ondernemer. Haarlemmer Guus van Kol maakt het waar, want hij is eigenaar van Café Koops en Kokonoches. Twee cafés die ontzettend van elkaar verschillen, hóe manage je dat? 

Guus is nog aan het bijkomen van een zogenoemde ‘foute feestweek’ met als thema kerst en oud en nieuw. “In Café Koops zijn er drie avonden geweest met livemuziek. Op oudjaarsdag was er een borrel.”

Misset Café Top 100

Café Koops in de Damstraat is het afgelopen jaar niet onopgemerkt gebleven. Van de 100 cafés uit Nederland stond Café Koops namelijk samen met twee andere Haarlemse plekken in de Misset Café Top 100. Koops behaalde plek 15. “In juli 2018 heb ik Koops overgenomen samen met mijn compagnon. Ik vond het direct al een mooi café en een toplocatie. Mensen waren door de overname in paniek en vroegen zich af of het een sportcafé zou worden. Dat werd het niet, we hebben dezelfde lijn doorgetrokken. En aan de notering te zien, heeft dat gewerkt,” vertelt Guus.

Huiskamer

“Bezoekers voelen zich hier welkom. Dat komt mede doordat we nu zo’n leuk team hebben staan. Mensen komen zelfs van buiten de stad voor een gezellige bedrijfsborrel of het vieren van een verjaardag. Het voelt aan als een huiskamer, waar je in gesprek gaat in plaats van appt op je telefoon.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

(Positieve) veranderingen

Hoewel het grootste deel van Café Koops na de overname niet veranderd is, waren er hier en wat kleine verbeterpuntjes doorgevoerd. “Zo zijn er nu bitterballen, welke écht niet aan te slepen zijn. Mensen komen ook speciaal voor de huisgemaakte soep van mijn vriendin en nemen het zelfs mee naar huis.”

“Ook heb ik buiten parasols geplaatst.” Het terras voor de deur wordt voor het café steeds belangrijker. “Het maakt je zaak twee keer zo groot en het is er gezellig om te zitten door de terrasverwarming. Volgend jaar is er natuurlijk de Grand Prix en het EK. We hebben nu al een mooie beamer geplaatst,” vertelt Guus.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Latincafé

Hoewel Guus zijn handen vol lijkt te hebben aan Café Koops, runt hij ook nog het latincafé Kokonoches in de Smedestraat. “Ik ben sinds 2002 al bezig met deze leuke tent en het is eigenlijk begonnen als hobby en bijbaan. Samen met mijn compagnon ben ik met danslessen begonnen op de dinsdag. Dat werden vanzelf vijf avonden in de week.”

“Toen ik de eerdere eigenaar uitgekocht had, zijn we volledig overgegaan op latin. Op dindag, donderdag en vrijdag zijn er nu nog steeds lessen. Daarnaast worden er bijvoorbeeld ook examenfeestjes gegeven. In het weekend zijn hier mensen te vinden tussen de 25 en 65 jaar. Het is één van de weinige feestcafés in Haarlem waar je nog lekker kunt dansen ’s avonds. In Haarlem gaat er steeds meer weg, terwijl de Smedestraat toch nog wel het uitgaansstraatje van Haarlem is.”

Het latincafé heeft een bijzondere naam. “‘Koko’ is afgeleid van Kol – mijn achternaam – en van Koster, mijn voormalige compagnon.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Haarlem

Timemanagement

Maar hóe zorgt Guus ervoor dat beide plekken open kunnen blijven? “Overdag maak ik café Koops klaar en dan draai ik het borreluurtje mee. Ik ben ook stand-by voor echte drukte. Op vrijdag en zaterdag ga ik om 00.00 uur naar Kokonoches toe om bij te draaien. Samen met Daniëlle heb ik daar de dagelijkse leiding. Mijn zoon helpt daar ook. Het is dus erg afwisselend.”

Voor deze Haarlemse ondernemer is gezelligheid het belangrijkste. “Als je ziet dat de gasten het leuk hebben gehad en met veel plezier naar huis gaan, geeft dat veel energie. Je krijgt dan echt een stukje waardering terug.”

Reünie

Kokonoches bestaat al bijna 20 jaar; een hele tijd dus. “We gaan sowieso een reünie houden, waarbij je deel kunt nemen aan leuke activiteiten. Er komen hier al zo lang vaste gasten en er zijn ook stelletjes die elkaar op deze plek hebben ontmoet in het weekend. Ik kan zo al 13 stellen opnoemen die ook nog eens kinderen hebben. Alleen dat is al reden voor een feestje.”

Meer Haarlemse ondernemers:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’”

Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’

Ga naar “Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen”

Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen

Ga naar “Klussen kan makkelijker én voordeliger: ‘Bij ons huur je alles wat je nodig hebt’”

Klussen kan makkelijker én voordeliger: ‘Bij ons huur je alles wat je nodig hebt’

Aangeboden door Gromax Verhuur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)”

Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)

 • IndiviDuo Relatiebemiddeling
 • Geldig t/m 31 juli 2022

Topper

Ga naar “Komkommer € 0,49”

Komkommer € 0,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15”

Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “25% korting BK Premium+ kookpannen en sets”

25% korting BK Premium+ kookpannen en sets

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Docent Onderzoek”

Docent Onderzoek

 • Hogeschool Inholland Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Secretaresse, Provincie Noord-Holland”

Secretaresse, Provincie Noord-Holland

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Museumnacht Kids Haarlem”

Museumnacht Kids Haarlem

 • 22 oktober 2022
museumnacht haarlemmuseumnacht haarlem
Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

 • 24 september 2022
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022