Ervaringsdeskundige Kim zet zich in tegen pesten: ‘Geloof mij, het komt echt goed’

Sta sterk trainer Kim | foto: indebuurt Haarlem

De Haarlemse Kim Aukema (35) kan er helaas over meepraten: pestgedrag onder kinderen. Toch heeft zij haar ervaringen uit het verleden omgezet tot iets heel moois. Als coach helpt zij nu om kinderen weerbaarder te maken tegen pesten. Op de Dag tegen Pesten spreken we haar over deze bijzondere aanpak en wat je als ouder of kind zelf kan doen.

“Sinds twee jaar ben ik Sta Sterk Trainer“, vertelt Kim in haar praktijk boven haar woning in Haarlem Noord. “Ook ben ik aangesloten bij de Stichting Omgaan met pesten. Met mijn werk help ik kinderen die slachtoffer zijn van pesten om weerbaarder te worden.” Dat Kim deze kant uiteindelijk op zou gaan, heeft mede te maken met haar eigen schooltijd.

Pestverleden

“Vanaf de tweede klas op de middelbare school ben ik heel erg gepest. Er werden nare dingen over mij op spiegels en deuren geschreven, niet alleen op school. Ook werd ik vaak middenin de nacht gebeld en uitgescholden. Heel heftig, dus ik weet dat je er zowel mentaal als fysiek echt klachten van kan krijgen. Ik ben toen goed geholpen door een coach. Doordat ik zelf weerbaarder werd, trok ik mij er minder van aan.”

Boek over pesten

Kim besefte toen nog niet direct dat ze hier iets mee wilde gaan doen later. “Ik ben illustrator en grafisch ontwerper geworden. Af en toe werkte ik al wel projectmatig met kinderen, waarin het thema pesten vaak aan bod kwam. Toen begon ik wel te denken dat ik er iets mee wilde doen. Ik heb het prentenboek ‘Krabbetje Kor wil rechtdoor’ gemaakt, waarin ik het proces rond pesten bespreek. Ik wilde er ook echt een inhoudelijk sterk boek van maken, dus kwam ik in aanraking met de Stichting Omgaan met pesten, die mij heeft geholpen met het boek.”

Tekst loopt verder onder de post

Van sterke lichaamstaal tot hulp leren vragen

Kim zag dat de stichting ook een opleidingscentrum heeft om Sta Sterk Trainer te worden. “Toen dacht ik: dit moet ik gewoon doen! Wat ik als coach doe? Er komen allerlei thema’s aan bod. We beginnen met sterke lichaamstaal en stemgebruik. Heel veel kinderen leren wel wat ze kunnen zeggen, maar niet op welke manier. Ook doen we door middel van rollenspellen oefeningen in assertiviteit en leren we ontspanningsoefeningen. Daarnaast komen er sociale vaardigheden aan bod, en heel belangrijk: we leren hoe je hulp kan vragen.”

Je hebt nooit controle over de ander, maar wél over hoe je ermee omgaat

Misschien denk je nu: moeten we niet de pesters aanpakken in plaats van de slachtoffers? “Dat hoor ik vaker, ook van de kinderen en ouders zelf. Maar het punt is: je hebt nooit controle over de ander, maar wél over hoe je ermee omgaat. Ik denk namelijk, helaas, dat pestgedrag nooit helemaal verdwijnt. Dus laten we er dan voor zorgen dat je weet hoe je ermee om kan gaan en zelf een stuk blijer wordt. Dan voed je de pesters ook minder.”

Pesten verplaatst zich naar de digitale wereld

“Tijdens de coronacrisis en het vele thuisonderwijs lijkt het pesten alleen nog maar meer te worden, alleen verplaatst het zich naar de digitale wereld”, vertelt Kim. “Uit onderzoek van de Kindertelefoon blijkt dat 17% van hun gesprekken gaan over digitaal pesten. Ook in deze nieuwe wereld leren we kinderen hoe ze sterk kunnen reageren, bijvoorbeeld met het programma Feel fine online. Het belangrijkste daarbij: deel het met iemand. Veel kinderen durven geen hulp te vragen, maar dat is wel heel belangrijk. Het helpt juist heel erg als iedereen op de hoogte is, zowel de docent als de klas. Dan zijn de pesters ineens in de minderheid.”

Sta Sterk Kamp

In de meivakantie is er voor het eerst een Sta Sterk Kamp in Haarlem. “Tijdens dit kamp staat veel in het teken van trainingen in groepsverband zodat kinderen weten dat ze niet de enige zijn en ze van elkaar kunnen leren. Maar er worden ook veel leuke dingen georganiseerd zoals speurtochten en escaperooms: alles in het teken van samenwerken. De Haarlemse broers Dos Hermanos komen het kamp afsluiten: ze gaan samen met de kinderen een rap maken en de diploma’s uitreiken.”

Tekst loopt verder onder de post

Open het gesprek met een gratis lespakket

Dat de Dag tegen Pesten bestaat, vindt Kim heel belangrijk. “Omdat het gewoon altijd speelt. Zowel voor slachtoffers maar juist ook voor buitenstaanders kan het net weer even een eyeopener zijn om het gesprek te openen. In het kader van deze dag biedt Stichting Omgaan met pesten ook een gratis lespakket aan over digitaal pesten. Veel docenten willen namelijk wel iets doen, maar weten niet zo goed hoe. Daar is zo’n pakket superhandig voor!”

Ook jij zal er uit komen. Kijk maar naar mij!

We vroegen Kim nog om een laatste advies voor kinderen die gepest worden of pestgedrag zien. “Meld het bij je juf of bij je ouders, of aan een vriendje of vriendinnetje. Desnoods op een briefje. Dan kan je er samen wat aan gaan doen. En besef altijd: het is niet jouw schuld. Op het moment lijkt het misschien uitzichtloos, maar ook jij zal er uit komen. Kijk maar naar mij!”

Meer informatie over Sta Sterk Trainer Kim vind je op haar website.

Heb je dit ook gelezen?

Meer in deze categorie

Haarlemmers

Ga naar “11 x bijzondere Haarlemse familieportretten door de jaren heen”

11 x bijzondere Haarlemse familieportretten door de jaren heen

Ga naar “Gezocht: verhalen van Haarlemmers die naar het Songfestival gaan”

Gezocht: verhalen van Haarlemmers die naar het Songfestival gaan

Ga naar “Kijken maar: alle video’s van het Haarlemse groen met Yorick Coolen”

Kijken maar: alle video’s van het Haarlemse groen met Yorick Coolen

In onze gids

Ga naar “Blijfabriek”

Blijfabriek

 • De Baan 1
 • Cadeauwinkels

Nu geopend

Ga naar “ASV fine jewellery”

ASV fine jewellery

 • Juweliers

Nu geopend

Ga naar “OERUM”

OERUM

 • Prinsen Bolwerk 4RD
 • Juweliers

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Perla pads 36 stuks van € 15,16 voor € 7,58”

Perla pads 36 stuks van € 15,16 voor € 7,58

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 16 mei 2021
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99”

Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 15 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Huismeester M/V/X 32-36 uur”

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Huismeester M/V/X 32-36 uur

 • Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker, Rechtbank Noord-Holland”

Administratief medewerker, Rechtbank Noord-Holland

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Servicemedewerker Parkeerservices”

Servicemedewerker Parkeerservices

 • PDZ Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Burgerzaken Gemeente”

Medewerker Burgerzaken Gemeente

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Medewerker klantenservice”

Medewerker klantenservice

 • Randstad
 • Fulltime