Juist nu een horecazaak (ver)kopen in Haarlem? Jamie geeft je tips

Aangeboden door Klaassen Horecamakelaardij BV

Jamie Kleijne

Jamie Kleijne is horecamakelaar bij Klaassen Horecamakelaardij BV. Hij weet daarom als geen ander wat er allemaal bij komt kijken als je een horecazaak in Haarlem wilt kopen óf, wat we door de coronacrisis misschien vaker gaan zien, wilt verkopen. Wij vroegen Jamie hoe het er voor staat in de horeca en wat je als koper en verkoper nu het beste kan doen. Zo vertelt hij hoe je een gratis waardebepaling kan laten uitvoeren.

In de Haarlemse horeca lijken aardig wat klappen te vallen door de coronacrisis, merkt ook Jamie. “Niemand zag dit aankomen en daarom heeft ook niemand zich er goed op kunnen voorbereiden. Het voelt heel oneerlijk, maar het is helaas de realiteit. Naar mijn idee is dit het moment om naar de toekomst te kijken en goed af te wegen hoe die er voor jouw bedrijf uit moet zien. En daar denk ik graag over mee.”

Gepassioneerde ondernemers

“Je zou denken dat we het aanbod aan horecabedrijven dat te koop komt enorm zien toenemen, maar dat is nog niet zo. We horen dat de meeste horecaondernemers gelukkig nog een goede zomer hebben kunnen draaien met veel vakantiegangers uit eigen land. Daarnaast zal de overheidssteun ook enigszins hebben bijgedragen. Uit het denken in kansen en de enorme flexibiliteit spreekt ook echt de passie voor het vak uit van de horecaondernemers. Ze bewegen mee met de vraag van de consument. Zo zijn terrassen vergroot en is het aanbieden van bezorgen heel erg toegenomen. Dit laatste is iets waarvan we verwachten dat dit ook na de crisis zo zal blijven. Maar of de horeca het ook dit najaar nog volhouden, valt te bezien.”

(Ver)kopen of nog even niet

Wij vroegen ons af of het nu wel een goed moment is om je horecabedrijf te verkopen, of dat je beter even kunt wachten. “Er zijn uiteenlopende redenen voor de verkoop, dit kan zijn vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, vanwege gezondheidsredenen of om bedrijfseconomische redenen, et cetera. Iedere reden heeft dan ook zijn eigen urgentie en aanpak. Het verkopen van een bedrijf is iets waar ondernemers niet vaak mee te maken hebben. Daarom is het verstandig je hier goed over te laten informeren door professionals met kennis en ervaring. Goede begeleiding is hierbij essentieel. En dat is waar wij om de hoek komen kijken.”

Vanuit dat oogpunt is dit het moment om horeca aan te kopen.

Maar zijn er nu wel kopers? “We zien twee reacties onder kandidaat-kopers. Je hebt een groep die afwacht en nu even pas op de plaats maakt. En je hebt een groep die deze tijd juist aangrijpt om een horecabedrijf over te nemen. En dan niet omdat ze een slaatje willen slaan uit het leed van een ander, maar meer omdat dus die andere groep kandidaat-kopers nu even niet doorpakt. Vanuit dat oogpunt is dit het moment om horeca aan te kopen, want je bent de anderen voor. Dit zijn soms ondernemers die al meerdere horecazaken hebben, maar ook starters die een financiering uit privékringen weten te krijgen. Uiteindelijk gaat het de verkoper erom dat er een koper wordt gevonden die er een realistische prijs voor geeft. En dat zien wij weer veelvuldig gebeuren.”

Financiering voor een horecaonderneming

Waar je als koper de financiering voor een horecazaak vandaan haalt? “Een aantal hebben de luxepositie dat ze door de jaren heen een goed eigen vermogen hebben op weten te bouwen waarmee ze nu kunnen investeren. Voor vreemd vermogen zien we dat banken mondjesmaat nog mee financieren. Maar uiteindelijk valt er voor een goed businessplan altijd financiering te krijgen. Dit gebeurt ook steeds vaker via crowdfunding, waarbij iedereen (dus ook vrienden en kennissen) laagdrempelig kan mee investeren. Dit kan al vanaf kleine bedragen en daar kan je vervolgens een goed rendement voor krijgen. Voor de horecaondernemer kan dat net de overbrugging zijn om de totale investering bij elkaar te krijgen. Een heel mooi instrument dus, zeker in deze tijden.”

Tip voor als je een horecabedrijf wilt kopen

“Laat je goed informeren over alle aspecten van het bedrijf”, sluit Jamie af. “Hierbij valt te denken aan omzetcijfers, de voorwaarden uit het huurcontract en de verplichtingen die er op een bedrijf zitten. Verdiep je goed in de reële waarde van een bedrijf en laat je daarover gedegen adviseren door een professional.”

Gratis waardebepaling

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw Haarlemse horecabedrijf op de huidige markt en hoe groot je kansen zijn op een verkoop? Bij Klaassen Horecamakelaardij BV adviseren ze je graag. Neem contact op met Jamie Kleijne voor een gratis waardebepaling via 0645210158 of door te mailen naar [email protected].

Lees ook

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw in Haarlem: Bowy (20) runt een bloemenzaak in de Tempeliersstraat”

Nieuw in Haarlem: Bowy (20) runt een bloemenzaak in de Tempeliersstraat

Ga naar “De Haarlemse cocktailbar Taru is allesbehalve standaard”

De Haarlemse cocktailbar Taru is allesbehalve standaard

Ga naar “Roy is een echte fietsenfanaat en heeft er zijn vak van gemaakt: ‘We maken ze zelfs elektrisch’”

Roy is een echte fietsenfanaat en heeft er zijn vak van gemaakt: ‘We maken ze zelfs elektrisch’

Aangeboden door Safero

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Walra van € 9,50 voor € 4,75”

Walra van € 9,50 voor € 4,75

 • Blokker
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Spekreepjes € 3,19”

Spekreepjes € 3,19

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023