Duncan is blij om weer buitensportles te geven: ‘bewegen is ook nu gezond én gezellig’

BuitenFit Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Je hebt het vast al gemerkt in de Haarlemse parken: buiten sporten is sinds de coronacrisis populairder dan ooit. Ook Duncan Berends (32) geeft buitensportlessen in Haarlem. Zelfs toen er tijdelijk geen lessen mochten plaatsvinden bleef hij zijn doel voor ogen houden: iedereen moet lekker kunnen blijven bewegen. 

Duncan vertelt ons enthousiast hoe zijn onderneming BuitenFit Haarlem tot stand is gekomen: “Na mijn HBO-opleiding Sport en Bewegen heb ik ook enkele wereldwijde fitnessopleidingen afgerond. Sindsdien geef ik met veel plezier, inmiddels al jarenlang, outdoortrainingen. Vorig jaar februari heb ik BuitenFit Haarlem opgericht, waarbij ik me specialiseer in Kettlebell trainingen en oefeningen met het eigen lichaamsgewicht. Wat mij betreft dé manier om voor een fit en vitaal lichaam te zorgen. Je traint hiermee namelijk al je spieren als geheel en niet afzonderlijk, wat ook voor minder blessures zorgt.”

Sport en gezelligheid kunnen heel goed samengaan

Dat Duncan zijn onderneming niet onopgemerkt is gebleven, blijkt wel uit de prijzen die hij inmiddels heeft mogen ontvangen. Zo won hij een Dutch Fitness Award en is hij uitgeroepen tot Personal Trainer van het jaar in onze gemeente. “Daar ben ik natuurlijk super blij mee!” aldus Duncan. “Ik doe ook wel iets wat ik echt leuk vind, en ik probeer altijd de tijd te nemen voor iedereen.”

“Ik vind de combinatie tussen sport en gezelligheid ook heel belangrijk. Af en toe organiseer ik een uitje voor deelnemers. Dan gaan we bijvoorbeeld met z’n allen apenkooien in een gymzaal, beachvolleyballen of naar Freezelab. Dat zorgt voor een goede sfeer in de groep. Ook denk ik dat de manier van trainen gewoon goed aansluit. Je moet een sport vinden waar je plezier uit haalt en wat bij jou past, dan houd je het langer vol. Daarom geef ik ook verschillende trainingen, van intense circuittraining tot een Kettlebellwalk voor beginners. Iedereen kan sporten op z’n eigen niveau, met een beetje gezelligheid!”

BuitenFit Haarlem
Foto: indebuurt Haarlem

Omschakelen tijdens de coronacrisis

“Aan het begin van de coronacrisis dacht ik natuurlijk wel: wat gebeurt hier allemaal? Maar ik heb wel gelijk gekeken hoe we nog konden blijven sporten. Ik ben via Zoom online de trainingen gaan verzorgen, die mensen dan vanuit hun tuin of woonkamer konden volgen. Wel merkte ik dat nog maar de helft altijd mee deed. Ook heb ik heel veel filmpjes met oefeningen en uitleg op Youtube gezet en gedeeld in de Whatsappgroep van mijn sporters, zodat ze ook naast de Zoom trainingen op hun eigen moment de tips konden opvolgen. De waardering hiervoor was zo groot, dat één van mijn trouwe deelnemers er zelfs voor heeft gezorgd dat ik een ZZP prijs heb gewonnen. Echt een super leuke verrassing!”

Online sportpartijtjes

Ook de Haarlemse kinderen konden lekker blijven bewegen. “Kinderen gingen natuurlijk niet meer naar hun sport en naar school, en zagen elkaar en de juf ook niet. Om dit te veranderen heb ik gratis online sportpartijtjes georganiseerd. Hartstikke leuk én ook verstandig, want blijven bewegen is ook nu super belangrijk voor een goede gezondheid. Veel mensen die nu een paar maanden niet hebben gesport, merken dat hun conditie snel achteruit is gegaan.”

Blij met trend om buiten te sporten

Sinds 11 mei mochten overal de buitensportlessen (op veilige afstand) weer beginnen. Duncan: “Het is hopen dat het allemaal zo door kan blijven gaan. Binnen sporten via Zoom was een prima noodoplossing, maar niets in vergelijking tot samen buiten sporten. Ik wist natuurlijk al dat buiten sporten veel voordelen kent, maar ik vind het heel positief dat dit nu zo in de schijnwerpers komt te staan. Ik hoor nu ook vaak van nieuwe deelnemers: ‘ik wist niet dat buiten sporten zo lekker was’.

Als ondernemer in hart en nieren bedenkt Duncan, coronatijd of niet, elke keer iets nieuws. Van sportlessen op het strand tot binnenkort zelfs ouder en kind lessen. Als jij je sportiviteit ook weer wat wilt opkrikken én tegelijkertijd lekker in bijvoorbeeld het Schoterbos, Kenaupark, Statenbolwerk of de Molenplas wilt vertoeven, neem dan zeker eens een kijkje op zijn website.

BuitenFit Haarlem

Van Moerkerkenstraat 44-2, Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook

BuitenFit Haarlem

Van Moerkerkenstraat 44-2, Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw in Haarlem: Bowy (20) runt een bloemenzaak in de Tempeliersstraat”

Nieuw in Haarlem: Bowy (20) runt een bloemenzaak in de Tempeliersstraat

Ga naar “De Haarlemse cocktailbar Taru is allesbehalve standaard”

De Haarlemse cocktailbar Taru is allesbehalve standaard

Ga naar “Roy is een echte fietsenfanaat en heeft er zijn vak van gemaakt: ‘We maken ze zelfs elektrisch’”

Roy is een echte fietsenfanaat en heeft er zijn vak van gemaakt: ‘We maken ze zelfs elektrisch’

Aangeboden door Safero

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Spekreepjes € 3,19”

Spekreepjes € 3,19

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “DREFT Clean & Fresh afwasmiddel € 0,99”

DREFT Clean & Fresh afwasmiddel € 0,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023