Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De jongens van Hello Friday zetten Haarlemse t-shirtlijn op voor meer saamhorigheid in de stad

Door Romée Lagerveld 9 juli 2020

Lex en Michael ken je misschien wel van de Hello Friday feesten in Haarlem. Deze jonge creatievelingen moeten hun feestavonden door de coronacrisis voorlopig uitstellen, maar ze zitten zeker niet stil. Tijdens hun opleiding kwamen ze op het idee om een echt Haarlemse t-shirtlijn op te zetten waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. En het resultaat mag er zeker wezen!

Het idee om een t-shirtlijn op te zetten zat al een tijdje in het hoofd van Lex & Michael, die allebei de opleiding International Creative Business volgen aan de Hogeschool InHolland in Haarlem. Lex: “We wilden een shirt ontwerpen, maar het moest vooral geen merchandise voor onze feesten worden. We kwamen op het idee om Haarlem centraal te stellen om een saamhorigheidsgevoel te laten zien, en hebben zelf de print ontworpen.”

Voor en door Haarlemmers

“Mensen moeten zich door het shirt met de stad kunnen identificeren en tegelijkertijd mede stadgenoten kunnen helpen. Daarom zijn op het ontwerp van het shirt typische Haarlemse plekken op een artistieke manier te zien. We waren op zoek naar een goed doel dat we konden linken aan ons concept en aan Haarlem, dus we zochten echt iets lokaals. Zo kwamen we bij City Shapers en Stichting Present Haarlem terecht, organisaties die Haarlemmers, ook jongeren, inzetten om kwetsbare stadgenoten te helpen. Heel vet, het klopte helemaal. De volledige winst van de shirts zal naar deze stichtingen gaan.”

Tekst loopt verder onder de foto

Haarlemse t-shirts van Hello Friday Clothing
Foto: Hello Friday Clothing

CityShapers & Stichting Present Haarlem

We spraken de goede doelen waar de winst van de shirts naartoe gaat natuurlijk ook even. Juliette, Coördinator van Stichting Present Haarlem: “Dat de jongens van Hello Friday juist ons hebben uitgekozen vinden we geweldig! Het is hartstikke leuk om te merken dat we een bekende naam worden in Haarlem en echt iets kunnen betekenen. Wij zijn er voor vrijwilligers die graag iets willen doen voor een ander, en daardoor wordt de stad steeds mooier.”

Ook Jurrin van CityShapers is blij met de samenwerking. “Cityshapers is pas vorig jaar gestart en zet jongeren maatschappelijk in om te laten zien hoeveel waarde zij kunnen inbrengen. Het is gaaf om te zien dat jongeren ontdekken dat ze geen social worker hoeven te zijn om verschil te kunnen maken. Zo spraken we laatst een jongen die in zijn maatje echt een soort nieuwe opa had gevonden. Inmiddels hebben zich bij onze stichtingen samen al 375 vrijwilligers gemeld!”

Zo kun je jouw Haarlemse shirt bestellen

Vanaf nu tot 19 juli kun je de shirts van Hello Friday Clothing pre-orderen. Hier is voor gekozen om zo goed mogelijk in te kunnen schatten hoeveel shirts er in welke maten gemaakt moeten worden. Daarna worden de shirts gedrukt. Een super sympathiek en écht Haarlems initiatief, als je het ons vraagt!

Hoe dan ook een feestelijke toekomst voor Hello Friday

Hoe de toekomst voor Hello Friday eruit ziet? “Of we weer feestjes mogen geven hangt heel erg af van wat de maatregelen worden. Anderhalve meter afstand houden is in clubs eigenlijk niet te doen. We hopen heel erg dat onze eerstvolgende editie in september in het Patronaat door kan gaan. En wat de shirts betreft: het is voor ons ook een super leerzaam proces, zo hebben we bijvoorbeeld zelf de website opgezet. Dus we moeten eerst even kijken hoe het loopt, maar we hopen zeker meer t-shirts uit te mogen brengen.”


Meer over Hello Friday Clothing ontdekken?

Hello Friday Clothing kledingwinkels

, Haarlem

Bekijk meer:kledingwinkels

Lees ook

Marco van Kwalitaria Reko: ‘vanuit Schalkwijk komen ze naar ons voor een eierbroodje’

Veel mensen uit de buurt van de Cronjé zijn opgegroeid met Kwalitaria Reko. Volgend jaar bestaat de ...

DJ FlexyFrank & DJ Kes: ‘Met de Surprise Drive In willen we weer een echt feestje bouwen’

Haarlemmers Wouter van Kesteren en Frank Böhm zijn alle twee, onder andere, DJ's die op bruiloften, ...
Knuffelmakers/ knuffel laten maken

Liesbeth & Caressa maken custommade knuffels: ‘Aan elke knuffel zit een verhaal verbonden’

Een unieke knuffel laten maken gebaseerd op een kindertekening, je huisdier of een dierbaar familiel...

Van hr-manager tot ginstoker; Benno gooide het roer om en stookt nu Haarlemse gin

Benno Klopman (60) heeft nogal een parcours afgelegd voordat hij zijn eigen ginstokerij begon in Haa...
Jolanda in het Patronaat Haarlem

Jolanda over toekomst Patronaat: ‘spannend, donderdag weer eerste evenement’

Alweer bijna drie maanden vinden er geen optredens, feestjes en andere evenementen meer plaats in he...