Blaas je eigen kleding nieuw leven in bij Atelier Pina in Haarlem

Foto Indebuurt Haarlem

Herken je dat? Van die kledingstukken die al jaren ongedragen in je kast liggen, maar die je toch niet weg kan gooien? Bij Atelier Pina ben jij de designer van jouw eigen kleding. Eigenaresse Josefien van Geloven helpt jou met een ander oog naar de inhoud van je eigen kledingkast te kijken, zodat je dat kledingstuk tóch weer aantrekt.

Passie voor mode

“Op mijn 27e begon ik met ondernemen. Ik heb altijd al een passie voor mode gehad en raakte tijdens mijn studie in Italië geïnspireerd door de stijl op straat. Na een tijdje voor een groot merk te hebben gewerkt, waagde ik de sprong in het diepe. Ik begon een boetiek in de Negen Straatjes in Amsterdam met kleding in het midden tot hoog segment. In die periode had ik al de behoefte om kleding te veranderen, bijvoorbeeld bij het aankleden van de etalage of adviseren van klanten. Veel verder dan afspelden kwam ik op dat moment nog niet.“

Hoe iemand naar zichzelf kijkt, kan je allemaal lezen uit de kast.” – Josefien van Geloven

Op ontdekkingsreis door Japan en Londen

“In de loop der tijd wisselden collecties steeds sneller en kwam er meer kleding onverkoopbaar op de stapel terecht. Dat begon me tegen te staan. Ik nam een sabbatical van een jaar om mijn droom om zelf kleding te ontwerpen na te jagen. Ik heb een half jaar leren naaien in de Japan, Tokio. Daarnaast ben ik op verkenningstocht gegaan naar mooie stoffen en materialen. Datzelfde jaar heb ik aan het Central Saint Martins in Londen gegaan een cursus Fashion design for beginners gevolgd. Een instituut waar grote designers, zoals Alexander McQueen, hebben gestudeerd. Dit bleek echt een eyeopener te zijn: ik kon eigenlijk al best veel. Door het jaren draperen op klanten en poppen, had ik het vormgeven al aardig in de vingers.”

Foto Indebuurt Haarlem

Op ontdekkingsreis in je eigen kledingkast

“Eenmaal terug in Nederland wilde ik geen kleding meer verkopen, maar bij mensen kijken wat er al in de kast hangt. Het uitgangspunt is om iemand zich mooi te laten voelen in wat ze al hebben. Ik begon met opruimen bij mensen thuis en bied nu online cursussen aan. Dat werkt eigenlijk beter, omdat je het dan zelf moet doen. Dit is een heel persoonlijk proces, het kan patronen blootleggen waarop iemand vastloopt. Soms komt er ook wat coaching bij kijken. De kast is een goed uitgangspunt, daarin zit zoveel besloten. Hoe iemand naar zichzelf kijkt, kan je allemaal lezen uit de kast.”

Zelf aan de slag

“Maar wat te doen met die kleding in je kast, die je nooit aandoet maar ook niet weg wil gooien? Daar heb ik een workshop voor ontworpen. Jij neemt dat kledingstuk mee en samen kijken we hoe we het kunnen aanpassen. Hiervoor richten we ons op kledingstukken die je wel écht mooi vindt, maar bijvoorbeeld ergens te wijd vallen. Het vergt moed, want soms zetten we de schaar erin. Maar er valt veel mee te winnen. Je verandert namelijk niet alleen dat ene kledingstuk, maar leert je eigen stijl beter kennen. Zo leer je ook in de winkel sneller herkennen wat wel of niet bij je past.”

Dinsdagochtend staat de deur van het atelier aan Doelstraat 6 open voor vrijblijvend advies over een kledingstuk. Donderdag voor workshops om een kledingstuk nieuw leven in te blazen. Het is dan aan jou of je zelf de naaimachine erbij pakt of Josefien een aanpassing laat maken. Josefien vindt meer plezier in imperfectie, zoals een speels gekleurde naad, dan in een perfect genaaide zoom. “Soms kan een riem eromheen of een extra knoopje het verschil al maken. Maar het is natuurlijk maar net wat er bij jou past.”

Benieuwd naar de trainingen in Atelier Pina? Bekijk het aanbod hier.

Lees ook:

 • Wil jij een 'Nieuw in Haarlem' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Haarlem.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw in Haarlem! Bij deze zaak in de Grote Houtstraat draait álles om thee”

Nieuw in Haarlem! Bij deze zaak in de Grote Houtstraat draait álles om thee

Ga naar “Haarlemmer Thobias maakt prijswinnende Limoncello: ‘De flessen passen nauwelijks meer in mijn bestelbusje!’”

Haarlemmer Thobias maakt prijswinnende Limoncello: ‘De flessen passen nauwelijks meer in mijn bestelbusje!’

Aangeboden door Qredits

Ga naar “Na 36 jaar stopt Haarlemse José als racketspecialist: ‘Kan moeilijk afscheid nemen’”

Na 36 jaar stopt Haarlemse José als racketspecialist: ‘Kan moeilijk afscheid nemen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Dames- of herenpyjama € 12,99”

Dames- of herenpyjama € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Bijzettafel van € 11,95 voor € 11,95”

Bijzettafel van € 11,95 voor € 11,95

 • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Natuursteenbewerker”

Natuursteenbewerker

 • Swaalf Natuursteen bv
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

 • 6 november 2022