Bij de Haarlemse Stephan proef, ontdek én koop je bijzondere wijn

Wijnen uit Frankrijk, Noord Italië, Duitsland en meer. Stephan reist Europa af om de meest bijzondere wijnen te vinden. Met zijn bedrijf Liber Wijn verkoopt hij deze wijnen aan zowel horecazaken als particulieren. Sinds kort geeft hij ook wijnproeverijen waar je meer kan leren over wijn en kan ontdekken wat jouw smaak is. 

“Kom binnen! Welkom bij de proeverij”, zegt Stephan terwijl hij een glas bubbels aangeeft. “Bij binnenkomst geef ik iedereen deze bubbel uit Zuid-Afrika om vóór de wijnproeverij het smaakpalet in je mond te neutraliseren. Want gedurende de dag hebben mensen al veel verschillende smaken gehad door eten of bijvoorbeeld koffie.”

Balans

Rond, tanninerijk, aards of boterig: woorden waar je misschien niet meteen aan denkt tijdens het drinken van een glas wijn. Maar tijdens de wijnproeverij bij Liber Wijn leer je ook hoe je de smaak van wijn het beste kan omschrijven. Stephan vertelt: “In wijn zijn er veel verschillende factoren die de smaak bepalen. Zoals de zuurgraad, de textuur, de frisheid en de hoeveelheid fruit. Als een glas wijn de juiste balans heeft, zorgt dat vaak voor een ‘wauw-factor’. Als de balans goed is, ben ik zelf vaak langer aan het ruiken dan aan het proeven. Van een écht goed glas wijn kan ik kippenvel krijgen over mijn hele lichaam.”

Proeven

De proeverij wordt gegeven in het kantoor van Stephan. Voor de gelegenheid zijn er verschillende tafels neergezet waarop de flessen staan uitgestald. “We hebben ongeveer 50 wijnen openstaan die je allemaal kunt proeven. Verdeeld over verschillende tafels heb je bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Noord- en Zuid-Italië en Zuid-Afrika. Achter de tafels staan vrienden en familie die mij helpen tijdens het evenement”, vertelt Stephan terwijl hij de ruimte van de proeverij laat zien.

150 flessen

Sinds drie jaar heeft de dertigjarige Stephan zijn eigen wijnkoophandel, maar zijn passie voor wijn is er al een stuk langer. Hij vertelt: “Op mijn 17e werkte ik bij een restaurant in Haarlem. Daar werkte ook iemand met een grote passie voor wijn. Zij liet mij vaak wijnen proeven. Ik merkte steeds vaker verschil in smaken en werd daardoor nieuwsgieriger. Ik ben mezelf toen verder gaan ontplooien door er meer over te lezen en ook meer te gaan proeven. Tijdens mijn studietijd had ik meer dan 150 flessen wijn op mijn kamer staan.” 

Frisse wind

Ongeveer vier jaar geleden werd de passie van Stephan een concreet plan toen hij een investeerder ontmoette. “Ik zag veel potentie in de wijnhandel”, vertelt hij. “De wijnhandel kon wel een frisse wind gebruiken. Er zaten vooral veel oude mensen in het vak. Ik wil mensen dat extra stukje service bieden en echt met ze meedenken.”

Familiebedrijf

Terwijl Stephan voor een gast een glas wijn uit Italië inschenkt vertelt hij: “Ik ga zelf op pad naar beurzen in landen als Italië en Frankrijk om wijn te proeven. Voor mij is het belangrijk dat het een familiebedrijf is dat niet te groot is. Daarnaast proberen wij ons te distantiëren door wijn aan te bieden rond de tien euro per fles. Bij anderen wijnhandelaren kost een goede fles wijn al snel boven de twintig euro. Omdat wij ons ook focussen op de consumentenmarkt vind ik het belangrijk om ook relatief goedkopere flessen aan te bieden.”

Corona

Het verkopen van wijn aan de consument hoorde niet bij het oorspronkelijke plan van Stephan. Hij vertelt: “Samen met mijn toenmalige compagnon wilden we ons richten op het leveren van wijn aan de horeca. Maar toen kwam corona en moest de horeca sluiten. We hadden toen al flink geïnvesteerd in een opslag, kantoor, bedrijfsauto en voorraad. Dat was behoorlijk schrikken.”

Flyeractie

Hierdoor moest Stephan snel omschakelen en iets nieuws bedenken. “We deden eerst een beroep op vrienden en familie, maar we wilden het al snel groter aanpakken”, vertelt Stephan. Ze kochten een kaart en gingen de straat op in Haarlem om te flyeren. “Wij zijn heel Haarlem doorgegaan en streepte op de kaart af waar we waren geweest. Die actie sloeg goed aan. We maakten een website en waren dag en nacht aan het werk. Nu, drie jaar verder, is de horeca weer open en hebben we een prachtige website met zowel particuliere klanten als horecagelegenheden én kan ik mijn passie delen door het organiseren van fysieke wijnproeverijen.”

Nog meer Haarlemse ondernemers:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’”

Rachid runt een motorrijschool in Schalkwijk: ‘Is hier soms net een buurthuis’

Ga naar “Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen”

Justin (29) ontwerpt duurzame sportkleding voor langere mensen

Ga naar “Klussen kan makkelijker én voordeliger: ‘Bij ons huur je alles wat je nodig hebt’”

Klussen kan makkelijker én voordeliger: ‘Bij ons huur je alles wat je nodig hebt’

Aangeboden door Gromax Verhuur

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)”

Jouw match vinden deze zomer (en profiteren van € 100,- korting)

 • IndiviDuo Relatiebemiddeling
 • Geldig t/m 31 juli 2022

Topper

Ga naar “Komkommer € 0,49”

Komkommer € 0,49

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15”

Remia en Yildriz sauzen van € 4,30 voor € 2,15

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99”

Hotelovernachting p.p.p.n. € 12,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “25% korting BK Premium+ kookpannen en sets”

25% korting BK Premium+ kookpannen en sets

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Docent Onderzoek”

Docent Onderzoek

 • Hogeschool Inholland Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Meubelmaker”

Meubelmaker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Secretaresse, Provincie Noord-Holland”

Secretaresse, Provincie Noord-Holland

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Burendag in Haarlem”

Burendag in Haarlem

 • 24 september 2022
Ga naar “Museumnacht Kids Haarlem”

Museumnacht Kids Haarlem

 • 22 oktober 2022
museumnacht haarlemmuseumnacht haarlem
Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022