Advertentie wordt geladen…

Anne Fleur is food designer: ‘Met geur en smaak kun je heel veel mooie dingen doen’

Anne Fleur Sanders | foto: Coco Broeken

Anne Fleur Sanders heeft een baan waar je stiekem een beetje jaloers op bent: ze is food designer. Na haar opleiding verhuisde ze zo snel mogelijk naar Haarlem, waar ze zich bezighoudt met de tofste projecten. Dat smaakt naar meer, toch?

Advertentie wordt geladen…

“Ik heb aan de TU Delft gestudeerd en aan de Design Academy in Eindhoven”, vertelt Anne Fleur. “Mijn technische achtergrond heb ik in Eindhoven naar het creatieve omgezet, dat vond ik veel leuker. De opdrachten die ik op mijn opleiding kreeg, koppelde ik vaak al aan eten. Ik ontwierp niet met hout, maar met ingrediënten, haha. Zo rolde ik de wereld van food design in.”

De geur van verse appeltaart

De dag na haar afstuderen verhuisde Anne Fleur naar Haarlem. “Eindhoven had toch minder dat gezellige karakteristieke en overzichtelijke zoals Haarlem dat heeft. Hier begon ik met werken voor Marije Vogelenzang: Nederlands eerste eetontwerpster. Met haar ben ik de hele wereld overgevlogen met food concepten. Dat ging niet alleen om het design, maar ook over wat ingrediënten letterlijk met je doen. Zijn ze bijvoorbeeld energie opwekkend of juist rustgevend? Of denk maar eens aan associaties zoals het thuisgevoel dat de geur van een appeltaart kan oproepen. Met geur en smaak kun je heel veel mooie dingen doen.”

Foto: #mooiwatbloemendoen

Van cateringen naar supermarktproducten

“Na een aantal jaar ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb toen heel veel cateringen verzorgd op het designvlak, ook met conceptontwikkeling. Ongeveer een jaar geleden heb ik de cateringwereld achter me gelaten. Achteraf gezien in verband met corona ook wel goede timing. Maar met twee kinderen was het ook erg lastig te combineren. Nu richt ik me nog meer op smaakontwikkeling, receptuurontwikkeling en productontwikkeling, zowel voor bedrijven als voor zelfstandige productie.”

Aan wat voor opdrachten je dan moet denken? “Ik ontwikkel bijvoorbeeld nieuwe producten die in de supermarkt komen te liggen of bijzondere producten die helemaal aansluiten bij een gevoel wat een bedrijf of restaurant wil uitdragen. Je begint dan heel klein, maar uiteindelijk moet het worden omgezet naar productie op grotere schaal. Dat is een wisselwerking met de opdrachtgeven en producent om samen tot het perfecte product te komen. Een voorbeeld: voor een zuivelfabrikant heb ik drie verschillende dranken ontwikkeld. Dan proef je eerst alle soorten melk, daar maak je een smaakprofiel van. De ene is veel zoeter, de ander weer frisser: er zit heel veel verschil in. Vaak komen er dan al gauw nieuwe smaakcombinaties in mijn hoofd op waar ik mee aan de slag ga en receptuur voor bedenk. Na proefsessies en overleg met de opdrachtgever wordt het dan uiteindelijk een officieel product. Als ik een door mij ontwikkeld product in de supermarkt of een tijdschrift terugzie, geeft dat nog steeds een kick.”

Ook werkte Anne Fleur mee aan de campagne die je in 2019 ongetwijfeld voorbij hebt zien komen in Haarlem:

Concept en fotografie: Curly & Straight. Bereiding: Jozua Jaring, Restaurant Ratatouille. Foodstyling: Anne Fleur Sanders. In opdracht van: visithaarlem.com

Liefde voor chocolade

Tijdens de coronacrisis merkte Anne Fleur dat er vanuit het bedrijfsleven wat minder vraag was naar innovatieve productontwikkeling. “Net voor de eerste lockdown had ik een opdracht afgerond waarbij ik drie verschillende bijzondere chocoladerepen had ontwikkeld, dus ik had me al helemaal verdiept in de chocolade: echt een vak apart. Dat vond ik heel tof dus daar ben ik mee verder gegaan. De smaakontwikkeling die ik veel voor bedrijven deed en doe, doe ik nu ook op een wat kleiner vlak zelf. Ik maak toegankelijke patisserie producten, maar wel net een beetje anders dan wat je elders koopt.”

Eetbare bloemen uit de moestuin

“Zo maak ik bijvoorbeeld chocoladerepen met eetbare bloemen erop. Dat slaat heel goed aan, want het past gewoon door de brievenbus. Mensen kunnen elkaar er leuk mee verrassen. Op dit moment doe ik alles vanuit huis. Het mooie van mijn beroep is dat ik telkens weer met nieuwe producten bezig kan zijn. Een werkdag is nooit saai. Ook het samenwerken met mensen uit verschillende werkomgevingen inspireert mij. De ene dag sta ik in mijn eigen keuken, de andere dag in een grote fabriekshal of moestuin om eetbare bloemetjes te zaaien en oogsten.”

Foto: Anne Fleur Sanders

Lokale samenwerkingen

Dat Anne Fleur graag veel zelf doet, betekent overigens niet dat ze niet van samenwerken houdt. “Ik vind het juist heel leuk om samenwerkingen aan te gaan met mede-Haarlemmers. Zo heb ik afgelopen Kerst samen met een dame die potten ontwerpt en bakt een samenwerking gehad waarbij zij een heel mooi schaaltje had ontwikkeld voor mijn bonbons, die we dan weer bezorgden via lokale bezorgdienst Hurby. Zoiets lokaals is ook lekker duurzaam en je helpt elkaar. Heel fijn om dat soort positieve, creatieve mensen om je heen te hebben.”

En na de coronacrisis? “Als er weer klussen komen, kan ik daar zo weer induiken. Als er iets op mijn pad komt en ik vind het leuk, dan doe ik het. Of ik ook zelf producten blijf maken, weet ik nog niet. Maar op dit moment vind ik het heerlijk om te doen.”

Benieuwd naar de toffe producten van Anne Fleur? Op haar Instagrampagina kun je de lekkernijen vast bekijken en zien hoe je kunt bestellen. Voor Valentijnsdag maakt ze bijvoorbeeld een leuk combinatiedoosje van bonbons, een bloemenreepje en zelfgemaakte nougat:

Heb je deze artikelen ook al gelezen?

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Weldadig water: bij deze Haarlemse watertappunten vul jij gratis jouw bidon”

Weldadig water: bij deze Haarlemse watertappunten vul jij gratis jouw bidon

Ga naar “Puur natuur: 10 x vegan restaurants in Haarlem”

Puur natuur: 10 x vegan restaurants in Haarlem

vegan Haarlem
Ga naar “We namen een kijkje bij Mooie Boules: ‘Haarlem krijgt een speeltuin voor volwassenen’ [FOTO’S]”

We namen een kijkje bij Mooie Boules: ‘Haarlem krijgt een speeltuin voor volwassenen’ [FOTO’S]

In onze gids

Ga naar “Blijfabriek”

Blijfabriek

 • De Baan 1
 • Cadeauwinkels
Foto: Blijfabriek

Nu geopend

Ga naar “ASV fine jewellery”

ASV fine jewellery

 • Juweliers

Nu geopend

Ga naar “OERUM”

OERUM

 • Prinsen Bolwerk 4RD
 • Juweliers

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Haarlem-poster met korting”

Haarlem-poster met korting

 • Blijfabriek
 • Geldig t/m 27 juni 2021

Topper

Ga naar “Alle Heteluchtfriteuses 20% korting”

Alle Heteluchtfriteuses 20% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “10% korting op alle proefpakketten”

10% korting op alle proefpakketten

 • Aware Pet Products
 • Geldig t/m 6 juli 2021

Topper

Ga naar “Bananen van € 1,19 voor € 0,79”

Bananen van € 1,19 voor € 0,79

 • Lidl
 • Geldig t/m 20 juni 2021
Ga naar “Tefal Strijkweken tot 25% korting”

Tefal Strijkweken tot 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 20 juni 2021

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker patisserie & chocolaterie”

Verkoopmedewerker patisserie & chocolaterie

 • Huize van Wely
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker klantenservice”

Medewerker klantenservice

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Huismeester”

Huismeester

 • FYGI
 • Fulltime
Ga naar “Begeleider”

Begeleider

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime