Amy (28) maakte een grote carrièreswitch: ‘Uit het werk wat ik nu doe, haal ik veel meer energie’

Door Dominique Michiels 8 maart 2019

Heel bewust koos Amy de Vlieger voor een studie rechten om advocaat te worden. Toen zij bij een advocatenkantoor werkte, voelde ze zich toch niet helemaal op haar plek. Dus gooide ze het roer volledig om, dook opnieuw in de studieboeken en startte haar eigen bedrijf. 

Advocaat

Amy begon haar carrière als advocaat en dat was een bewuste keuze. “Ik had altijd al in gedachte om advocaat te worden. Dat kwam voornamelijk door films waarin ik advocaten onschuldige mensen zag verdedigen. Toen dacht ik: dat wil ik ook. Dat idee is nooit meer uit mijn hoofd gegaan.”

Na haar rechtenstudie ging Amy aan de slag bij een advocatenkantoor in Den Haag. “Het was een middelgroot kantoor en ik heb daar twee jaar gewerkt. Om verschillende redenen gaf het werk mij niet de voldoening die ik zocht.” Amy dacht bij een advocatenkantoor in Haarlem wel op haar plek te zitten. “In Haarlem kwam ik in een warm bad. Alle factoren die ik miste bij het vorige kantoor, had ik hier wel.”

Andere passies

Het werk bij een advocatenkantoor kostte op een gegeven moment energie. “Ik merkte dat ik ook nog veel passie had voor andere dingen. Waar andere advocaten na werktijd nog zaken doornamen, ging ik juist lezen over voeding en psychologie.” Amy kwam er langzamerhand achter wat haar wel energie zou geven.

‘Ik merkte dat ik ook nog veel passie had voor andere dingen’

Eigen bedrijf

In 2018 begon Amy met een opleiding tot loopbaancoach naast haar baan bij het advocatenkantoor. Na haar opleiding zei ze haar baan op en startte haar eigen bedrijf in life- and career coaching. “Door veel uren te maken, wilde ik het vak zo snel mogelijk leren. Als ik eenmaal ergens voor heb gekozen, dan ga ik er ook echt voor.”

Foto: Manon Galama

Coaching

Met haar bedrijf wil Amy andere mensen helpen. “Zo veel mensen zitten niet op hun plek op hun werk en weten niet goed waarom. Ik wil die mensen graag helpen hun passie te vinden en daarvoor moeten zij vaak zelf tot inzichten komen. Ik kan niet toveren, maar houd mensen een spiegel voor en stel de juiste vragen en zo kan iemand zelf keuzes maken.”

‘Ik kan niet toveren, maar houd mensen een spiegel voor’

Genoeg voldoening

Het grootste verschil tussen coach en advocaat zijn is voor Amy de energie die ze eruit haalt. “Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn tijd als advocaat, maar heb het nog geen dag gemist omdat ik nu zoveel meer energie heb. Het coachen gaat mij op een natuurlijke manier af.”

Toekomstplannen

In de toekomst wil Amy veel mensen helpen. “Door middel van één op één coaching, maar ook door het geven van workshops en lezingen. Zoveel mensen gaan maar door en denken niet na of hun baan nog wel bij ze past. Ik hoop door het delen van mijn verhaal daar verandering in te brengen. Want voor je het weet doe je over 20 jaar nog steeds werk dat je eigenlijk niet leuk vindt. Dat is zonde.”

Foto’s Amy: Manon Galama


Meer over Amy de Vlieger ontdekken?

Amy de Vlieger coaches

, Haarlem

Bekijk meer:coaches

Lees ook

Lilith Merlot Haarlem

Girlpower! 10 x Haarlemse vrouwen waar we trots op kunnen zijn

Het is vandaag, 8 maart, internationale vrouwendag. En dat houdt in dat vrouwen vandaag centraal sta...

Petra Hermans (40) maakt reizen op maat: ‘Haarlemmers zijn heel avontuurlijk’

Stel, je wilt voor jezelf beginnen maar je weet niet waarmee en hoe? Dan zou je net als Petra kunnen...

Natalie (39) heeft 20 schapen: ‘Schapen zijn de leukste dieren, ze herkennen je echt’

De 39-jarige Natalie Bogtman is helemaal gek op haar schapen. Ze heeft er wel vijftig gehad en nu he...