Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mieke Borst: ‘We richten ons met deze Haarlemse mondkapjes op de Nederlandse markt’ (video)

Door Roel Diender 22 september 2020

Mondkapjes zijn sinds de uitbraak van het coronavirus niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In het begin kwamen deze mondkapjes voornamelijk uit China, maar daar komt nu verandering in. HMK Medical in de Waarderpolder produceert sinds kort Haarlemse mondkapjes.

Mieke Borst is samen met Sander Borchart mede-oprichtster van HMK Medical. Zij geeft ons een rondleiding door de productieruimte en vertelt hoe de beslissing tot stand is gekomen om Haarlemse mondkapjes te producereten.

‘Geen tweede coronagolf’

Mieke: “Laat ik één ding voorop stellen, wij hopen niet op een tweede coronagolf. Onze mondkapjes zijn gecertificeerd om in de zorg te gebruiken en daar, net zoals bij mondhygiënisten, zijn ze altijd nodig. Onze productie overleeft ook zonder corona. Het coronavirus is uiteraard wel de reden geweest om ons bedrijf op te richten. We hoorden van de tekorten aan mondkapjes in de zorg en de druk die op de zorg kwam te liggen in het begin van de crisis, en dachten: hier moeten wij iets aan veranderen.”

Openbaar vervoer

“Dat lijkt vanuit ons andere werk misschien een vreemde keuze, we zijn namelijk van oorsprong BMS Projectstoffering en bekleden praktisch alle stoelen in het Nederlandse openbaar vervoer. Van bussen tot treinen en van trams tot streekvervoer. Begin maart begon de coronacrisis en wij merkten de impact ook meteen, de telefoon bleef stil en er kwamen geen nieuwe projecten meer binnen. We kregen toen van de NS de vraag of wij ook mondkapjes voor hen konden maken vanuit katoenen stof en zijn daar mee begonnen, maar dachten meteen; dit gaat de verkeerde kant op. Er zijn namelijk zoveel medewerkers, alleen al bij de NS, dat katoenen mondkapjes nooit genoeg zouden zijn om aan alle vraag te voldoen. Daarom zijn we gaan kijken hoe we op een andere manier mondkapjes konden produceren”, aldus Mieke.

Onderzoek

“We zijn onderzoek gaan doen naar de productie van mondkapjes: welke machines heb je daarvoor nodig, welke grondstoffen, et cetera. Bruno Bruins, de toenmalige minister voor Medische Zorg, viel toentertijd flauw door de grote druk die op hem lag door, onder andere, de schaarste van mondkapjes in de zorg. Dat was voor ons het laatste zetje om te zeggen: we gaan het doen!”

1,5 miljoen

“We hebben toen de machines besteld, grondstoffen aangekocht en konden half juni beginnen toen de eerste machines geleverd werden. Uiteraard hebben we eerst veel testen uitgevoerd en uiteindelijk kregen we alle certificaties die we nodig hadden om onze mondkapjes, het type 2R dat ook in de zorg gebruikt mag worden, te produceren. Op dit moment maken we tussen de tachtig- tot honderdduizend mondkapjes per week, maar we willen opschalen naar 1,5 miljoen per week. Dat is mogelijk, alleen hebben we daarvoor extra personeel nodig. Inpakkers hebben we genoeg, maar we hebben technisch personeel nodig die de machines kan bedienen, daar is op dit moment ook schaarste in.”

Nederland

“Onze Haarlemse mondkapjes dragen de naam ‘Hollandse MondKapjes’, dat komt ook terug in de naam van ons bedrijf: HMK medical. Dat Nederlandse komt ook terug in het mondkapje: zo zijn de elastiekjes oranje en is er een kleine tulp in de stof gedrukt. We richten ons ook voornamelijk op de Nederlandse markt. We willen de schaarste van mondkapjes terugdringen, zonder afhankelijk te zijn van buitenlandse producenten. We kunnen mensen namelijk hier aan het werk zetten, we betalen hier belasting en we dragen bij aan het verminderen van de mondkapjesschaarste in ons land. Wij willen met ons bedrijf Nederland, en daarmee de Nederlanders, weerbaarder maken tegen de gevolgen van het coronavirus.”

Video

Ben je benieuwd naar het productieproces van de Haarlemse mondkapjes? Wij namen een kijkje in de fabriek en maakten onderstaande video voor jullie. Vind je dit een interessant artikel deel het dan met je vrienden op Facebook.

 

Lees ook:

corona foto in Haarlem

Bevestigd: deze coronamaatregelen gelden vanaf zondag in Haarlem

Voor de regio Kennemerland, waar Haarlem onder valt, is het risiconiveau ‘zorgelijk’ aangegeven. Voo...

Video: Deze hilarische Haarlemse fiets is helemaal coronaproof

Wat doe je als je werktuigbouwkunde studeert in Delft en als hobby 'gekke fietsen bouwen' hebt? Dan ...

Studente Nikki: ‘Met mijn speeddate-avond hoop ik dat nieuwe mensen elkaar ontmoeten in coronatijd’

De 21-jarige studente Nikki van Zanten zit niet graag stil. Naast haar studie 'Creative Business' aa...
BeachEvents.nl Bikes, Boats & Castles

Nikki: ‘Met onze outdoor & coronaproof teamuitjes in Haarlem leg je weer écht contact’

Mis jij het contact met je collega's, sportteam, familie of vriendengroep ook zo? Goed nieuws: Beach...

Handig: Hier kan je in omgeving Haarlem een coronatest laten doen

Het coronavirus is helaas nog geen verleden tijd, dus moeten we nog altijd alert blijven op anderen ...