Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Merel: ‘Met onze bandjes zie je meteen of iemand wel of geen contact wil’

Door Roel Diender 28 juli 2020

Iedereen heeft er al mee te maken gehad: een situatie waarin je niet goed weet of je de ander een hand kan geven, een elleboog of juist afstand moet bewaren. In deze coronatijden is dat lastig inschatten. Merel de Jager en haar vriend Michiel hebben daar nu een oplossing voor gevonden.

Merel: “het zijn vreemde tijden waarin we leven. Je kan zelf de coronamaatregelen goed naleven, maar als een vriend of familielid je amicaal omhelst, dan wordt jouw eigen voorzichtigheid in een klap teniet gedaan. Daar zat ik best mee in mijn maag, want ik wil graag sociaal zijn maar mét afstand. Hoe kun je dat nou meteen, zonder een reden te geven, duidelijk maken?”

Bandjes

“We zagen op een gegeven moment iets voorbijkomen op Linkedin, waar we beiden geïnspireerd door raakten en meteen dachten; dit moeten we voortzetten. We willen namelijk duidelijkheid scheppen door middel van visuele indicatoren: onze Social Okay-bandjes. Deze drie bandjes, in de kleuren groen, geel en rood, geven aan wat jij wenselijk vindt als het op contact aankomt. Rood geeft aan dat je liever geen contact wil met mensen, geel geeft aan dat praten prima is, maar van een afstandje, en groen geeft aan dat je fysiek contact okay vindt. Zo zie je, op een verjaardag bijvoorbeeld, meteen waar iemand aan toe is.”

Tekst gaat verder onder de foto

Social Okay-bandjes | Foto: indebuurt Haarlem

Evenementen

Merel en Michiel zien het groter dan alleen de sociale kring. Merel: “we zagen laatst van een afstandje een bruiloft, waar iedereen nogal ongemakkelijk op de foto ging. Je zag dat mensen duidelijk van mening verschilden over wat een wenselijke afstand is. Daarom bieden we via onze webwinkel ook display’s aan waar de bandjes inzitten. Die displays kunnen dan bij bruiloften, evenementen of bedrijven geplaatst worden en kan men zelf een bandje pakken met de kleur waar zij zich prettig bij voelen. Dan is het voor alle andere mensen duidelijk wat jij acceptabel vindt als het op contact aankomt. Je kan de bandjes in een drie-pak kopen, zodat je kan afwisselen per situatie, maar ze zijn uiteraard ook los verkrijgbaar.”

Onderzoek

“Een deel van de opbrengst doneren we aan het Erasmus MC, waar ze onderzoek doen naar COVID-19. Zo dragen we ook ons steentje bij aan deze hele rare situatie”, aldus Merel. “Gelukkig zijn de reacties die we krijgen erg positief, wat we zelf niet helemaal verwacht hadden. We zitten namelijk zelf vaak in de knoop als het op sociale interacties aankomt, maar hadden niet door dat er zoveel anderen ook mee worstelen. Wij willen met onze bandjes mensen de mogelijkheid bieden een duidelijk signaal af te geven, zonder dat ze moeten uitleggen, of in sommige gevallen moeten verdedigen, waarom ze afstand willen bewaren. Zo kunnen we in deze tijden, en in de toekomst, toch weer sociaal met elkaar zijn, zonder ongemakkelijke situaties.”

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan op Facebook.

Lees ook:

Op de camping: zo kamperen toeristen in en rond Haarlem in coronatijden

Alles is anders in deze coronatijd, zo ook op vakantie gaan, alleen wij vragen ons af: wat is er dan...
corona foto in Haarlem

Ook in Haarlem en omgeving zijn er nieuwe coronabesmettingen

Het aantal besmettingen in ons land is ook in de afgelopen week weer toegenomen. Dat blijkt uit de w...

Aan tafel: laatste deelnemer Haarlem Culinair ook bekend

Vorige week konden we al melden dat deze vijf restaurants tijdens Haarlem Culinair de gasten van lek...

Met de sleurhut: in deze Haarlemse wijken wonen de meeste caravanbezitters

Het is officieel in heel Nederland vakantie, en waar staan vakantie vierende Nederlanders om bekend?...

Boer Erik: ‘Wij telen groente van Haarlemse bodem voor en door Haarlemmers’

Veel Haarlemmers rijden er iedere dag via de westelijke randweg nietsvermoedend voorbij; de groente-...

Mysterie opgelost: zo lang is het Haarlemse wegennetwerk

Heb je je wel eens afgevraagd hoe lang het Haarlemse wegennetwerk eigenlijk is? Nee? Wij wel en ging...
Jethro the Bachelorette

Jethro’s terugblik op The Bachelorette: ‘Ik ben er sterker uitgekomen’

Toegegeven: Jethro was toch wel onze favoriete kandidaat in de Videolandserie The Bachelorette. En a...