Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marco van Kwalitaria Reko: ‘vanuit Schalkwijk komen ze naar ons voor een eierbroodje’

Door Roel Diender 7 juli 2020

Veel mensen uit de buurt van de Cronjé zijn opgegroeid met Kwalitaria Reko. Volgend jaar bestaat de zaak 50 jaar, waar de derde generatie achter de toonbank van deze oer-Haarlemse cafetaria staat.

“Mensen komen vanuit Schalkwijk naar de Cronjé om bij ons een eierbroodje te halen”, zo vertelt de 39-jarige Marco van Reeuwijk tijdens het interview. Later blijkt dat hij geen woord heeft gelogen.

‘Opgegroeid in de cafetaria’

Aan tafel zitten Ron van Reeuwijk, Marco van Reeuwijk en Bo van Reeuwijk, twee van de drie generaties die al bijna 50 jaar friet en snacks bakken in de cafetaria aan de Generaal Cronjéstraat. “Ik werkte hier voor, na en uiteindelijk ook wel eens tijdens schooltijd.” Deze uitspraak komt van Ron en Marco, de voormalige en huidige eigenaar van de winkel. Ron: “ik ben hier opgegroeid, mijn vader stond achter de toonbank terwijl ik in de keuken afwaste of de aardappels schilde.” Marco: “Dat is bij mij net zo gegaan, want mijn vader runde samen met mijn oom Ron de frituur en ik stond achter in de keuken te helpen.” Bo is er wat later bijgekomen, maar ook zij sprong in waar nodig. “En zo heb ik ook een gedeelte van mijn jeugd, en nu nog trouwens, in de zaak doorgebracht.”

Gezelligheid

Op de vraag of ze Kwalitaria Reko in één zin kunnen omschrijven, blijft het even stil. “Dat is lastig, want we zijn zo vergroeid met de zaak, dat we dat eigenlijk niet kunnen zeggen. Dat zouden onze klanten voor ons moeten doen”, aldus de 64-jarige Ron. Bo en Marco zijn het er na een tijdje over uit: “Gezelligheid en kwaliteit.” Marco: “mensen komen uiteraard voor een lekker patatje met een snack, maar ook voor een praatje. Helaas kan dat niet altijd, want als het druk is, dan is er geen ruimte voor een gesprek, maar we proberen altijd iedereen persoonlijk te begroeten en ze welkom te laten voelen.” Ron voegt daaraan toe dat ze veel vaste klanten hebben die, ondanks dat ze niet meer in de buurt wonen, toch in het weekend langskomen om even gedag te zeggen “én een lekker patatje mee te pikken natuurlijk.”

Bezorgen

“Dat is ook de reden dat we niet bezorgen”, vervolgt Ron. “Op een gegeven moment werd er geroepen dat bezorgen de toekomst was en als je niet mee zou doen je het niet zou redden. We hebben het dan ook enkele jaren geleden een korte periode gedaan, maar zijn daar snel mee gestopt. Het vraagt om een andere werkwijze en infrastructuur in de keuken en extra personeel die de bestellingen moet bezorgen. We merkten dat we door die extra handelingen minder contact hadden met de klanten in de zaak, waardoor het voor ons ook minder leuk werd. Daarnaast waren we ’s avonds thuis nog een hele tijd bezig om de bezorgers voor de volgende dag te regelen, want er was altijd wel weer iemand die ziek was of toch niet kon komen. Hierdoor konden we ook onze rust thuis niet vinden, wat we de dag erna in de zaak weer merkten. Alles bij elkaar genomen vonden we het bezorgen een vermindering van onze zaak dan een toegevoegde waarde. Daarom zijn we teruggegaan naar onze basis, goede producten serveren met aandacht voor onze klanten.”

‘Nog heel wat jaartjes’

“Wist je dat de naam Reko komt van de eerste twee letters van de achternamen van mijn opa en oma”, vraagt Bo. “Reeuwijk en Koolen is nogal lang, en Reko is makkelijk te onthouden.” Ron: “volgend jaar bestaan we 50 jaar en ik hoop dat mijn vader dat nog mag meemaken. En wat de toekomst betreft, daar kijk ik Marco voor aan, want ik ga over een jaartje met pensioen. Dat wil niet zeggen dat je mij hier nooit meer zal zien, maar ik doe dan wel rustiger aan.” Lachend vertelt Marco dat hij niet denkt zelf nóg eens 50 jaar in de zaak te staan “dan zou ik 89 zijn, hopelijk kan ik voor die tijd wel met pensioen. Maar ik zal zeker nog heel wat jaartjes met plezier hier achter de toonbank staan. Of mijn dochtertje de zaak ooit zal overnemen weet ik niet, maar ze staat nu ook in de keuken de kinderstoeltjes schoon te maken, dus wie weet.”

Als ik de cafetaria uitloop, bestellen twee vrouwen een eierbroodje. Ik heb er net zelf eentje voorgeschoteld gekregen, en geef ze groot gelijk. “We komen helemaal vanuit Schalkwijk om een eierbroodje te halen”, vertellen de dames op leeftijd mij. Marco kijkt me lachend aan: “ik zei het toch.”

Lees ook:

Drinken maar: 13 x deze Haarlemse watertappunten zijn weer open

Wat is er nou lekkerder dan een glas fris kraanwater op een warme dag? En hoe chill is het dat je da...

Joh! 9 x wonderlijke Haarlemse straatnamen uitgelegd

Haarlem is een schitterende stad met schitterende straten die schitterende namen dragen… Althans, so...

Starters opgelet: gemeente Haarlem past de starterslening aan

Wist je dat gemeente Haarlem starters helpt met het kopen van een huis? Dat doen ze via de startersl...

Video: Maak een reis rond de wereld in ons eigen Elswout

De zomervakantie staat bijna voor de deur, dus we kunnen weer op vakantie! Als je door het coronavir...

Mag dat: met teenslippers aan autorijden?

Heb jij met warm weer snel last van warme en/of zweterige pootjes? Dan doe je liever iets luchtigs a...