Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Janneke van Jan Monnikendam: ‘het zou bizar zijn als corona een 120-jaar oud bedrijf sloopt’

Door Roel Diender 16 oktober 2020

Janneke Monnikendam runt samen met haar partner André van der Weiden de 120 jaar oude Haarlemse feestwinkel Jan Monnikendam aan de Gedempte Raamgracht. Janneke: “deze winkel heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, het zou bizar zijn als corona dit bedrijf zou slopen.”

Voor wie de winkel niet kent, Jan Monnikendam is een feestwinkel waar je ongeveer alles kan krijgen wat te maken heeft met feesten en partijen. Van kleding tot pruiken, van schmink tot ballonnenzuilen en van grappige mokken tot vuurwerk; in de winkel struikel je haast over de alle verschillende artikelen.

‘Wat wil ik nou echt doen’

We spreken met Janneke en André, de vierde generatie die in de winkel werkt. Janneke: “ergens heb ik altijd wel geweten dat ik in de winkel zou staan, maar is het alsnog heel toevallig gelopen. Ik ben op mijn vijftiende als bijbaantje bij Albert Heijn op het Soendaplein begonnen, daarna een zaterdagbaantje bij een schoenenwinkel in de stad en heb in Utrecht een opleiding voor presentatietechnieken en reclame gevolgd. Ik werkte na mijn studie bij een bedrijf dat stands bouwt voor beurzen, maar na de aanslagen van 11 september 2001 zakte die markt in elkaar en stond ik op straat. Ik vroeg me af; wat wil ik nou echt doen? Toen kwam toch onze winkel om de hoek kijken. Mijn vader zei destijds, ga eerst maar eens bij een groot bedrijf werken voordat je in de winkel komt te staan. Kijk eerst maar of de detailhandel überhaupt iets voor jou is. Dat was geen vreemde vraag, want ik had als klein meisje nog nooit in de winkel gestaan.”

Vierde generatie

Toch is Janneke de vierde generatie die achter de toonbank staat. “Na jaren als filiaalleider bij Intertoys te hebben gewerkt, waar ik trouwens ook André heb leren kennen, wilde mijn vader met pensioen. Dat was voor mij het moment om de winkel over te nemen. Enkele jaren later stapte André ook in de zaak en sindsdien runnen wij al 15 jaar samen deze winkel. Mensen vragen wel eens of dat niet zwaar is, om samen een winkel te hebben én daarnaast ook nog een leven buiten de zaak, maar voor ons werkt het prima. Natuurlijk hebben we wel eens een woordenwisseling of onenigheid over het bedrijf, maar daar komen altijd weer positieve veranderingen uit voort. Het ‘gedwongen’ thuiswerken heeft voor ons geen nare gevolgen, want we doen het al jaren!”

Tekst gaat verder onder de foto

Enge Mexicaanse dode bij Jan Monnikendam | Foto: indebuurt Haarlem

‘Blij dat we open kunnen blijven’

Voor Janneke en André is het ook thuis werken, want hun woning bevindt zich boven de winkel. “Het is echt een onderdeel van ons leven. Als we op vakantie gaan kan ik het wel makkelijk loslaten, alleen André belt iedere dag toch wel even om te vragen hoe het gegaan is. Daarom zijn we ook zo blij dat we open mogen blijven, want wij kúnnen nog werken, ook al is het heel anders dan voorheen. Onze grootste inkomsten komen uit de verkoop en verhuur van pakken, maar dat ligt helemaal stil. We hopen dat we met kerst nog wat recht kunnen trekken met de verkoop van Christmas crackers en rond Oudjaar met de verkoop van vuurwerk, maar verder is het heel stil in de winkel. Dat geeft, wel noodgedwongen, ruimte om andere dingen te doen. Ik wil al jaren meer doen met ballonnen en ballonzuilen, daar heb ik nu opeens de tijd voor.”

Glazen bol

Janneke: “het is lastig om keuzes te maken, omdat we niet weten hoe lang we in deze bizarre situatie zullen zitten. Misschien is het over vijf maanden wel gedaan, maar misschien zitten we over een jaar nog in deze coronasituatie. Dat maakt het lastig, ook voor ons team. We hebben nu een fantastisch team dat al vijf jaar in de winkel staat, daar hebben we een band mee en die wil je niet zomaar laten gaan. Maar als deze situatie nog lang aansleept, is het op een gegeven moment onmogelijk om het team nog te kunnen behouden. We denken dat zodra corona de deur uit is, mensen flink zullen gaan feesten. Uitgestelde jubilea, bedrijfsfeestjes, huwelijken; zodra het weer mag zal het feestgedruis losbarsten en zijn wij er om alle materialen te leveren. Alleen de vraag is wanneer dat zal zijn. De heksenpakken hebben we, maar helaas geen glazen bol.”

Lees ook:

Reactie Haarlem op gedeeltelijke lockdown: ‘Waar we voor vreesden is helaas waarheid geworden’

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag...

Dikke of dunne portemonnee: zo vermogend is de gemiddelde Haarlemmer

Als je in Haarlem woont, dan heb je voor je gevoel al de jackpot gewonnen. Als we het over harde kna...

Busje komt zo: komt op deze locatie een nieuw Haarlems busstation te liggen?

Gemeente Haarlem heeft samen met Provincie Noord-Holland onderzoek gedaan naar een geschikte locatie...

Domper voor kerstfans: dit evenement gaat dit jaar niet door in Haarlem

Was jij altijd een grote liefhebber van de Kerstmarkt op de Grote Markt in Haarlem? Dan moeten we je...

Wat een verschil: 9 x Haarlem station door de jaren heen

Haarlem station heeft heel wat verbouwingen meegemaakt. Of het nu grote of kleine aanpassingen waren...

MAG DAT: snel een boodschap doen tijdens de kwetsbarenuren, als je niet kwetsbaar bent?

Tijdens de persconferentie van maandag 28 september, stelde premier Rutte dat supermarkten twee uur ...


Meer over Jan Monnikendam Feestwinkel ontdekken?

Jan Monnikendam Feestwinkel

feestartikelen

Gesloten09:00 - 18:00

Gedempte Raamgracht 7, Haarlem

Bekijk meer:feestartikelen