Administratiekantoor Haarlem geeft via Peter tips over de auto van de zaak

Aangeboden door Administratiekantoor Haarlem

Administratiekantoor Haarlem geeft via Peter tips over de auto van de zaak
Foto: indebuurt Haarlem

Administratiekantoor Haarlem wordt gerund door Peter Brink. ZZP’ers vragen vaak om zijn advies. Waar kunnen ze nog belasting besparen? Moeten ze wel of niet investeren? Maar één van de meest gestelde vragen is: moet ik een auto op de zaak kopen of gewoon een privéauto aanschaffen? Peter zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

“Het op tijd en secuur verzorgen van de administratie is mijn voornaamste werk”, vertelt Peter. “Maar anno 2021 ben ik als administratiekantoor ook meer en meer adviseur en klankbord. Dit zit allemaal bij onze all-in-prijs in. We verzorgen de  btw-aangifte, de balans en de aangifte Inkomstenbelasting van de zzp’er voor 80 euro per maand exclusief btw.”

Auto van de zaak of privé

Peter weet precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto. “Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet je bij je belastingaangifte 22 procent bijtelling over de nieuwwaarde betalen. Vaak is het gunstig een zakelijke auto te kopen als die gloednieuw is, dan is de afschrijving vaak nog gelijk aan de bijtelling. Bij een auto van bijvoorbeeld vier of vijf jaar oud is dat niet het geval en in de regel is het slimmer zo’n auto privé aan te schaffen. Koop je een youngtimer, dan is je fiscale voordeel groot. De bijtelling is dan maar 35 procent over de dagwaarde”, weet boekhouder Peter.

Nadelen van een auto van de zaak

Het sprookje dat een zakelijke auto altijd gunstig is, berust volgens Peter op een misverstand. “De gladde verkoper beweert uiteraard wat anders. Hij gaat je vertellen dat je de btw bij aankoop terug krijgt, dat is een meevaller. Het onderhoud, de nieuwe banden, de radio en speakers en de benzine, maar ook de wegenbelasting en verzekering zijn ook nog eens aftrekbaar. En je mag de wagen in vijf jaar ten laste brengen van de winst. Maar en passant zal hij de bijtelling vergeten te noemen.”

“De bijtelling bedraagt bij een wagen van tussen de twee en veertien jaar oud 22 procent van de nieuwwaarde inclusief btw en bpm, zijnde de cataloguswaarde. De bijtelling bij een wagen van tussen de twee en veertien jaar oud is veelal hoger dan de afschrijving. Wij adviseren daarom meestal om zo’n wagen niet zakelijk te kopen. Al is het één en ander ook afhankelijk van het aantal geschatte zakelijke kilometers die je per jaar denkt te gaan rijden. Ander nadeel is dat je elk jaar 2,7 procent van de cataloguswaarde dient aan te geven voor de omzetbelasting.”

Toch een auto van de zaak: dit zijn de opties

“Wil je toch een zakelijke wagen kopen? Dan blijven er drie opties over: De geheel nieuwe auto (waar de afschrijving veelal gelijk is aan de bijtelling), de elektrische nieuwe auto of de youngtimer of oldtimer”, vertelt Peter. “Over die laatste twee zal ik wat meer uitleggen.”

Youngtimer als auto van de zaak

“Voor youngtimers en oldtimers, auto’s die 15 jaar of ouder zijn, geldt een gunstige bijtellingsregeling. Voor het privégebruik van deze auto’s hoef je geen bijtelling te betalen over de nieuwwaarde. Er geldt een apart tarief van 35 procent van de dagwaarde van de auto.”

“En wees gerust, er zijn voldoende zeer representatieve auto’s te vinden. Die hebben destijds misschien wel een ton gekost maar daar kun je nu heel voordelig in rijden. Niet voor niets worden er tegenwoordig door autohandelaren veel youngtimers uit Duitsland naar Nederland gehaald. Niet alleen is de prijs lager en het aanbod groter, er is zakelijk ook veel vraag naar onder Nederlandse ZZP’ers.”

Elektrische auto van de zaak

“Het kan ook interessant zijn om een elektrische auto aan te schaffen als auto van de zaak. Op dit moment geldt een lage bijtelling van 4 of 8 procent voor elektrische auto’s. Dit gaat in de nabije toekomst veranderen, dus als je graag elektrisch wilt rijden, doe dat dan nu. In 2021 wordt de bijtelling 12 procent. Informeer gerust bij mij voor de laatste details.”

Auto leasen

“Je kunt de zakelijke auto betalen met je liquide middelen maar je kunt ook geld lenen. De rente op de lening is gewoon aftrekbaar, ook als je least. Veel ZZP’ers gaan over op lease om geld beschikbaar te houden voor investeringen in andere zaken. Bij een lease weet je met een maandbedrag waar je de komende jaren aan toe bent. Lees wel goed de kleine lettertjes.”

Privéauto

“Toch kiezen voor het rijden in een privéauto? Dat kan soms zeer slim zijn. Dit is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto, het aantal zakelijke- en privé kilometers en de autokosten. Het is voordeliger om de auto in privé te houden als deze tussen de twee en veertien jaar oud is, en als je relatief veel zakelijke kilometers maakt in combinatie met een relatief hoge cataloguswaarde en relatief lage autokosten per kilometer. Je mag in dit geval toch kosten ten laste van de winst- en verliesrekening brengen. Maar let op: dit geldt alleen voor de zakelijk gereden kilometers tegen 0.19 eurocent per kilometer.”

Meer tips voor ZZP’ers

Wil je graag meer lezen over hoe je belasting kunt besparen? Peter houdt je op deze site én op bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn op de hoogte van het laatste nieuws en deelt slimme tips.

Administratiekantoor Haarlem

IJslandpark 37, 2034 RZ Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Administratiekantoor Haarlem

IJslandpark 37, 2034 RZ Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Zo verduurzaam je je woning in 4 simpele stappen (+ handige tips)”

Zo verduurzaam je je woning in 4 simpele stappen (+ handige tips)

Aangeboden door Hypotrust – Vrij Leven

Ga naar “Wist je niet: 4 x dit wijzigt er op de hypotheekmarkt in 2023”

Wist je niet: 4 x dit wijzigt er op de hypotheekmarkt in 2023

Aangeboden door Hypotrust – Woonbewust

Ga naar “Vanaf nu runt Hans (49) restaurant Specktakel: ‘Uitdagend en spannend’”

Vanaf nu runt Hans (49) restaurant Specktakel: ‘Uitdagend en spannend’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime