Marc bouwde een klimwand in zijn woonkamer: ‘Mijn interieur is een soort levend kunstwerk’

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Elke week nemen we een kijkje in het huis van een stadsgenoot. Bijzondere woningen, monumentale panden, kleurrijke interieurs of gewoon gezellige huizen: we komen overal. Deze week mogen we binnenkijken bij Marc, die een heuse klimwand in zijn woonkamer heeft gebouwd!

Groninger Marc Paulusma is opgeleid aan de kunstacademie Minerva in de richting interieur. Hij werkt ondertussen als conceptueel- en ruimtelijk vormgever, maar je ziet zijn achtergrond zeker terug in zijn interieur! In deze mix van vintage, eclectisch, seventies én eigen ontwerpen, herken je de hand van de kunstenaar. Marc woont vier jaar in zijn appartement in de Indische buurt. “Ik heb weinig met woonkamers.”

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Verbouwen

Toen Marc hier kwam wonen was er veel werk aan de winkel. “Ik moest veel klussen. Het was helemaal volgebouwd! De woning werd continu afgewezen, dus de woningbouw waarschuwde me meerdere keren voor ik kwam bezichtigen. Gelukkig kan ik heel goed door zoiets heen kijken. Ik was meteen enthousiast!” Maar makkelijk was het niet: “Er zaten overal voorzetwanden, verlaagde plafonds, hout, stucwerk, de vloer: eigenlijk moest alles worden aangepakt.”

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Organisch interieur

“Mijn interieur vormt zich organisch. Ik kom dingen tegen die ik leuk vind en dat verzamelt zich. Dat vormt zich uiteindelijk tot een eclectische mix. Elke keer vind ik weer iets wat ik leuk vind, wat ik ga verzamelen of zich uitbreidt.”

Omdat het zich een work in progress is, kan Marc niet zomaar een favoriet item benoemen. “Het is een organisch geheel, alles komt bij elkaar… dus ik vind het heel moeilijk om daar dan één object uit te lichten. Eigenlijk is het hele interieur samen wat het voor mij zo prettig maakt. Juist de combinatie van die elementen. Elk object is hooguit een puntje in een tijdlijn en er komen altijd weer nieuwe puntjes bij.”

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Impulsieve klimwand

Maar nu naar de olifant, eh, klimwand in de kamer! “Ik begon 2,5 jaar geleden met boulderen. En, je ziet: het is aangeslagen! Deze houten wand had de vorige bewoner geplaatst. Het hout was er dus al en ik vond het zonde om zomaar weg te gooien. Dus ben ik ermee aan de slag gegaan.”

Zo ontstond eerst een kast. “Daarna liep ik tegen tweedehands grepen aan en die nam ik in impuls mee. Ik monteerde ze op de kast en wat bleek: het is eigenlijk een perfecte afmeting voor een boulderwand! Ik kocht er steeds meer grepen bij. Ook de klimwand is dus eigenlijk organisch gegroeid. Ondertussen heb ik zelfs sommige grepen zelf ontworpen!”

Hoe reageren mensen op dit unieke object? “De meeste mensen vinden het tof. Er zijn ook mensen die er totaal niet op reageren. Dat ik denk: ‘goh, zie je het ook staan?’” Lacht Marc. “Ik vind het prima hoor, je hoeft er niet op te reageren, maar die wand is toch redelijk in your face!”

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Woonkamers

Marc deed een tijd geleden zijn bank, voor velen de ultieme chillplek, de deur uit. “Ik heb gek genoeg heel weinig met woonkamers. Ik zie mensen toch vooral buiten de deur. Dat is ook de reden dat ik de bank heb weggedaan. Ik realiseerde me ineens: volgens mij is het een maand geleden dat ik hierop heb gezeten. Waarom héb ik dit ding? Datzelfde heb ik met de woonkamer, dat het proportioneel heel groot is, terwijl ik er weinig mee doe. Waarom heb ik het dan? Wat kan ik ermee doen?”

“Dus veranderde ik, mede door de klimwand, de functie van de kamer. Ik vind het leuk om na te denken over de functies van ruimtes en hoe je ze anders kan indelen.”

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Stijl: Speels seventies

Marc omschrijft zijn interieur als eclectisch. “Qua stijl zie ik veel jaren ’70. Veel hout, wat fellere kleuren, ik hou ook ervan als het een beetje knus is. Kleedjes, kussentjes, tapijtjes. Gemengd met wat eclectische dingen, zoals een felle blauwe kast. Speels. Geaarde houttinten, gecombineerd met felle kleuren. En ik kan niet claimen dat ik niet van planten hou!” wijst Marc naar zijn uitgebreide collectie.

Bovendien is het meeste van Marcs meubels tweedehands: “Ik hou sowieso wel van vintage en tweedehands. Redelijk veel hier is al gebruikt, zoals de tafel, eettafel en verschillende kastjes.”

Marc houdt van contrast in zijn interieur: “Wat ik van de klimwand heel leuk vind is dat oude hout. De kleur is heel typisch oranje. Beetje seventies. Ik denk eigenlijk dat het al zo oud is! En dat dan in combinatie met die blauwe grepen! Dus ik heb daarom ook het oude materiaal steeds hergebruikt.”

Eigen ontwerpen

Naast vintage items, hebben een aantal zelfontworpen objecten een prominente plek in Marcs interieur. “Kijk, deze stoel verandert in een valmat, voor onder de klimwand.” Verder prijkt er een vogelhuis in de kast, dat Marc ontwierp voor zijn afstuderen. Ook trekt een prachtig schaakbord de aandacht: “Ik had gewoon zin tijdens afstuderen om dat te ontwerpen. De stukken zijn helemaal uit hout opgetrokken en verzwaard.”

Naast al deze bijzondere objecten herkennen we sommige elementen. “Ja, ik heb ook gewoon IKEA! Die hebben echt een aantal goede basic designs”, lacht Marc.

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Levend kunstwerk

Wat wil Marc nog veranderen? “Qua architectuur zou ik hier veel willen veranderen, maar dat gaat natuurlijk niet. En mijn interieur verandert eigenlijk continu. Het is ergens een soort experiment geworden, zei een vriend van mij laatst. Het is een soort levend kunstwerk. De woning ademt de kunstenaar!”

Marc paulusma klimwand
Foto | Charlotte Huizinga

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Van operatiekamer tot traumaheli: UMCG geeft een kijkje achter de schermen tijdens Open Dag”

Van operatiekamer tot traumaheli: UMCG geeft een kijkje achter de schermen tijdens Open Dag

umcg open dag
Ga naar “Binnenkijken bij het duurste huis dat nu te koop staat in Groningen”

Binnenkijken bij het duurste huis dat nu te koop staat in Groningen

duurste huis
Ga naar “Binnenkijken bij het kersthuis van Ferdi en Marvin”

Binnenkijken bij het kersthuis van Ferdi en Marvin

win lunch ferdi

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AARDBEIEN”

AARDBEIEN

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99”

CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99

 • Xenos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Heel veel mondverzorging € 4,38”

Heel veel mondverzorging € 4,38

 • Etos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “L’Oréal Paris en Maybelline € 5,49”

L’Oréal Paris en Maybelline € 5,49

 • Etos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99”

AH Watermeloen of mini watermeloen van € 3,32 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Manager woonservice bij Nijestee”

Manager woonservice bij Nijestee

 • Nijestee
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Marketeer B2B”

Marketeer B2B

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Vakantiebaan/ Bijbaan”

Vakantiebaan/ Bijbaan

 • HANOS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Telecom monteur KPN inclusief opleiding”

Telecom monteur KPN inclusief opleiding

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Energy Savings Coordinator”

Energy Savings Coordinator

 • Seatrade Groningen B.V.
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Boerderijdagen”

Boerderijdagen

 • T/m 29 mei
Ga naar “Open Kerkendag”

Open Kerkendag

 • 29 mei 2023