Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Sieuwk: ‘Een tweede kans voor spullen én mensen’

Door Sharon Bremer 24 februari 2020

Op de hoek van de Graaf Adolfstraat zit Extra+, een kringloopbuurtwinkel die niet alleen een beetje extra doet voor mensen, maar ook een beetje + voor de buurt. Hier krijgen spullen én mensen een tweede kans. Hoe dat precies zit? Wij wandelden naar binnen en vroegen het de vrolijke Sieuwk de Jong. 

“Nou, wat leuk! Kom binnen, ga zitten!”, zo worden we verwelkomd in de huiselijke sfeer van de winkel. In het voorste gedeelte staat een grote bank, waar vaste klant Zwanet al zit met een kop thee. “Koffie?”, klinkt het van achter de kassa. Lekker!

Exodus

Om even bij het begin te beginnen. Sieuwk (da’s een Friese naam komen we later in het gesprek achter) is dagbesteder bij Exodus, een organisatie die opvang en begeleiding biedt aan ex-gedetineerden, gedetineerden en hun familieleden. De kringloopwinkel is een dagbestedingsplek voor de deelnemers van het Exodusprogramma en Sieuwk staat, om zo het te zeggen, aan het hoofd van de winkel. Extra+ heeft een samenwerking met de Kringloopwinkel+ in Groningen.

De deelnemers

Zo’n zes deelnemers kunnen in de winkel werken. Momenteel werken er drie ex-gedetineerden bij Extra+. “Als ze hier voor het eerst binnenkomen, zie je grote, stoere mannen. Vaak een beetje schuchter, maar na verloop van tijd zie je ze helemaal opbloeien!”, legt Sieuwk uit. “Ze komen hier als dagbesteding, 26 uur per week. Voornamelijk om weer in het ritme te komen. Wennen aan werk, verantwoordelijkheden, op tijd komen… Ze doen van alles! Ze verkopen, repareren meubels en fietsen, houden de tuinen in de buurt bij en ze zorgen dat de winkel schoon en netjes is. Allemaal hebben ze een persoonlijk begeleider die ze het hele traject volgt. Het is de bedoeling dat ze vanuit hier doorstromen naar een opleiding of een baan.”

Foto5 | indebuurt Groningen
Foto3 | indebuurt Groningen
Foto1 | indebuurt Groningen
Foto2 | indebuurt Groningen
Foto | indebuurt Groningen

Functie in de buurt

Niet alleen de deelnemers van het programma bloeien op door de maatschappelijke kringloopbuurtwinkel, ook de mensen uit de buurt zijn blij met het initiatief. “In het begin waren de mensen uit de omgeving een beetje kritisch, maar dat was al snel weg. Nu is iedereen zo positief! Veel bewoners komen langs voor een praatje en een kop koffie. De winkel vervult op deze manier ook een maatschappelijke functie in de buurt. En we vinden het ook nog eens hartstikke gezellig”, lacht ze, terwijl ze knikt naar Zwanet.

“Ik kom hier bijna elke week wel even”, begint Zwanet te vertellen. “Het is één van de leukste kringloopwinkels die ik ken. Het is kleinschalig en de mensen die hier werken voelen zich geaccepteerd. Daarnaast organiseren ze ook reisjes voor mensen die niet zoveel te besteden hebben.” Sieuwk vult aan: “En we organiseren twee keer per jaar een ‘tuindag’ samen met het WIJ-team uit de buurt. Dan pakken we alle tuinen in de wijk aan!”

Lees ook

Jarig

Thuisafgehaald brengt noaberschap naar Grunn

Er komt een heuse 'Kook Voor Je Buur 10-Daagse' naar Groningen. Dat klinkt toch hartstikke leuk? Nou...
Noorderzon

Bijzondere fotografen brengen Noorderzon in beeld

De mooiste momenten, mensen en optredens van Noorderzon (bijna zover!) worden elk jaar op de gevoeli...

adv.