Buitenkijken bij Jolien en Ronald: ‘Onze oude platenspeler dient als plantenbak’

tuin
Jolien en Ronald Welbergen op de bank in hun tuin. Foto: indebuurt Groningen

Er hangen teksten van Bruce Springsteen, staat materiaal van Bloemencorso Eelde en ook de oude potten van oma Ellie hebben een eigen plek. Elk hoekje in de tuin van Groningers Jolien (32) en Ronald (38) Welbergen heeft een verhaal. We nemen een kijkje in hun gekleurde tuin vol accessoires.

Jolien en Ronald wonen al elf jaar samen met hun hond Moos in hun stulpje in de wijk Beijum in Groningen. Ronald is werkzaam bij de Jumbo Oosterpark en Jolien werkt in de keuken van woonzorgcentrum De Ebbingepoort. Beiden zijn enorme fan van Bruce Springsteen en bezoeken al zijn concerten. “En dan het liefst met staanplaatsen in de golden cirkel“, zegt Jolien.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Caravan beplakt

“We werden tegelijk fan van Bruce Springsteen toen we werden uitgenodigd om mee te gaan naar zijn concert een aantal jaar geleden”, vertelt Jolien. Dat ze fan zijn van de singer-songwriter is ook terug te zien in hun tuin. Op hun caravan zijn zinnen uit zijn nummers geplakt en ook op het schuurtje in de tuin hangt een bordje met zijn tekst. Zo’n bordje is zeker niet de enige accessoires als je rondkijkt door de gekleurde tuin.

Stronk in de tuin

Ronald vertelt hoe de tuin zoals het er nu bijstaat is ontstaan. Ze begonnen met een klein budget. “Het eerste wat we hebben gedaan is een schutting om de tuin zetten. Sindsdien hebben we elk jaar wel weer iets toegevoegd”, herinnert hij zich. Er stond vroeger een grote boom in de achtertuin, maar die hebben ze laten weghalen. “We hebben de stronk laten zitten en er een stenen bak omheen gemaakt. Eruit halen laat zo’n groot krater achter in je tuin en wensen voor een zwembad hebben we toch niet”, vertelt Jolien lachend.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Zelfgemaakte koetafel

Ronald vervolgt: “Vanaf dat moment zijn we de tuin verder gaan invullen. Zo hebben we een schuurtje geplaatst en nog een stuk aan de achterkant van de tuin aangebouwd.” Toen Ronald en Jolien op vakantie waren in Normandië raakten ze geïnspireerd door portretten van een koe. “Die schilderijtjes hangen boven onze tafel en Ronald heeft er zelfs een tafel van gemaakt,” legt Jolien uit. In een soort mozaïek maakte Ronald de koe na in de stenentafel.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Nieuwe toevoegingen

Vrolijk vertelt Jolien over de nieuwe pergola, dat is een constructie van latten palen waarlangs planten kunnen groeien. “Wij laten er blauwe regen over groeien en hebben er een klein terrasje bij gebouwd. Zo verzin je elk jaar wel iets wat je weer anders wil aan de tuin”, legt ze uit. Ze hebben ook stukken van het Bloemencorso Eelde in de tuin staan. “We helpen mee in de organisatie, dus hoe leuk is het dat je dan een stukje in de tuin hebt staan”, voegt Jolien toen.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

‘Artistieke vrijheid’

Ondanks dat ze tevreden zijn over de tuin, hebben ze wel verschillende meningen over de kleurverdeling van de tuin. “Ronald denkt veel meer na over structuur. Ik doe dat totaal niet, want ik koop gewoon een plant die ik leuk vind en denk ‘zet daar maar neer'”, zegt Jolien. “Tja, dat noem ik artistieke vrijheid”, reageert Ronald lachend. Hij zou liever per hoekje bepalen welke kleur bloemen er zouden komen. Ze zijn het wel eens over de vele accessoires die hangen in de tuin. “Zo krijgen we weer potten van oma Ellie die hartstikke leuk in de tuin staan. Ook bordjes of posters vinden we mooi”, vertelt Ronald.

Platenspeler als plantenbak

Het meest trots zijn de twee op het nieuwe terras achterin de tuin. “Dat is gewoon een heerlijk plekje om te zitten. Met de hitte vind je daar de meeste verkoeling”, legt Jolien uit. “We vinden het ook fijn om daar te zitten als we ’s avonds een spelletje doen of als we barbecuen”, vult Ronald aan. “Toch moet ik ook even de platenspeler noemen die is omgebouwd tot plantenbak, want dat is ook wel een grappig detail van de tuin”, vertelt Jolien.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Toch een boom

Op de vraag of ze nog wensen hebben voor de tuin, antwoorden ze in koor: “Dit is het eigenlijk wel.” Toch fantaseren ze wel over hun droomtuin. “In onze huidige tuin lukt het niet, maar een overkapping lijkt me heel tof. Ook een grotere tuin zou heel fijn zijn”, vertelt Jolien. Ronald ziet het liefst een enorme boom in de tuin staan. “Een grote wilg waaronder je in de schaduw lekker spelletjes kunt spelen”, glundert Ronald.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’”

Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’

Ga naar “Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’”

Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’

maaike falkena interieur
Ga naar “Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’”

Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’

Caroline van de meent

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime