Binnenkijken in het prachtige paleis van Ivar: ‘Het huis met de roze raket’

Ivar in zijn prachtige woning. Eigen foto.

Elke week nemen we een kijkje in het huis van een Groninger. Bijzondere woningen, monumentale panden, kleurrijke interieurs of gewoon gezellige huizen; we komen overal. Deze week mogen we binnenkijken in het prachtige huis van Ivar Blom. Hij woont hier samen met zijn man Martijn en hun drie katten Ami, BX (Boaz-Xerxes) en CX (Cleo-Xantia).

Ivar en Martijn hebben elkaar in 2009 ontmoet. In 2012 kochten ze hun eerste woning en sinds februari 2017 wonen ze in dit prachtige paleisje van 215 vierkanter meter in Groningen. Wij mogen binnenkijken, kijk je mee?

De buitenkant van de woning van Ivar en Martijn. Eigen foto Ivar.

‘Het huis met de roze raket’

“In de buurt wordt ons huis ‘het huis met de roze raket’ genoemd”, vertelt hij lachend. “In de voortuin staat namelijk een grote roze raket! Deze raket stond ooit op de kinderafdeling van de Bijenkorf in Groningen. Ik werkte daar, maar toen de winkel moest sluiten werden dingen zoals deze raket geveild onder het personeel. Ik was de gelukkige! Onze buurvrouw van in de negentig kwam een keer in lichte paniek met haar rollator naar buiten toen ik bezig was in de voortuin. Ik had de raket toen even achter ons huis gezet. Ze vroeg mij in plat Gronings of ik de raket wel weer terug ging zetten, want tegen haar kleinkinderen vertelde ze dat oma naast het huis met de roze raket woont!”

Kunstzinnig en creatief

Ivar is geboren en getogen in Groningen, maar ging op zijn 19e studeren aan de Kunstacademie in Enschede. Hij koos de richting Architectonische- en Modevormgeving. Daarna volgden nog flink wat opleidingen: hij studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en deed een avondopleiding tot Docent Beeldende Vorming. Die kunstzinnige en creatieve achtergrond is goed terug te zien in het interieur van de woning.

Directeurswoning

“De woning is gebouwd in 1906”, vertelt Ivar enthousiast, “in opdracht van de ambachtsschool die achter ons huis staat. Hij is speciaal gebouwd voor de directie van de school. Een echte directeurswoning dus! Helaas weten we niet wie de architect is en wie er allemaal in dit pand gewoond hebben.”

“De woningen heeft elementen van de stijlen art nouveau en art deco, en prachtige glas-in-loodramen in verschillende stijlen. En ondanks dat het een oud huis is, hebben we toch een goed energielabel”, voegt hij lachend toe.

Toen Ivar en Martijn in 2017 de woning kochten, was hij instapklaar. “Op één kamer na was alles prachtig opgeknapt door de vorige eigenaar”, vertelt Ivar. “Die heeft er veel liefde ingestopt. We hebben het stokje overgenomen en de woning naar onze smaak ingericht. De kozijnen aan de buitenkant heeft Martijn zelf geschilderd. Ze waren donkerrood, nu zijn ze donkergroen. Zó donker, dat het bijna zwart lijkt. Ook alle deuren kregen een metamorfose.”

Eigen foto Ivar.
Eigen foto Ivar.

Sierornamenten en goudverf

“We hebben het oude behang laten zitten en de sierornamenten aan het plafond met goudverf bijgewerkt. In de hal liggen nieuwe tegels. Toen we de vorige tegels weghaalden kwamen we zelfs oude tegels uit 1930 tegen! Helaas was deze tegelvloer niet meer te redden.”

Eén kamer moest nog flink aangepakt worden. Dat deden Ivar en Martijn in de eerste lockdown. “Wat je dan allemaal wel niet tegenkomt”, lacht Ivar. “Fascinerend! Zelfs oude kranten uit 1930. Deze kamer is nu onze slaapkamer. We hebben bewust veel oude elementen intact gelaten. Die haal je toch niet weg? Deze elementen geven veel sfeer en waren voor ons zelfs de doorslaggevende factor om het huis te kopen.”

De slaapkamer. Eigen foto Ivar.

Passie

Niet alleen de woning ziet eruit om door een ringetje te halen, ook het interieur is fénomenaal! Niet verwonderlijk, want Ivar is van jongs af aan al bezig met dingen mooi maken, opknappen, restylen en smaakvol inrichten. “Vandaar mijn studiekeuze. Helaas heb ik er niet mijn werk van gemaakt, maar het is wel een hele grote passie. Ik heb inspiratie te over! Ik winkel graag bij lokale kringloopwinkels en webshops zoals Catawiki, Reliving en Whoppa. Je hebt dan écht iets bijzonders.”

Kunst én kitch

Het omschrijven van hun interieurstijl is lastig, vindt Ivar. “Het is eigenlijk niet in één hokje te stoppen! Het gaat van strak tot heel kitsch. In onze hal staat een vintage, buisframe stoel, in de bibliotheek staat een Billy van IKEA, maar ook een barok bank en tafel. We hebben kunst van Alphonse Mucha, maar ook eigen abstract werk. En StarWars staat ingelijst naast een staatsportret van koningin Julia”, lacht Ivar. Maar van al deze items kan maar één ding favoriet zijn: “De buffetkast van mijn ouders!”

De bibliotheek. Eigen foto Ivar.
Eigen foto Ivar.

Projectjes op de planning

Vorig jaar hebben Ivar en Martijn tien zonnepanelen op het dak laten leggen. “Gelukkig zie je de zonnepanelen vanaf de straat niet, zo behoudt ons huis z’n authentieke uitstraling.”

Naast alle verbouwingen die de twee al gedaan hebben, staan er nog meer projectjes op de planning. “We zitten momenteel midden in de verbouwing van de keuken. Het wordt een héle strakke keuken”, vertelt Ivar. “Een groot constrast met de rest van het oude huis en de bibliotheek, die ik heel vintage heb ingericht. Verder krijgen nog twee kamers volgend jaar de mooie visgraatvloer en het platte dak van m’n atelier krijgt nieuw dakleer zodat er plantjes op kunnen. Dan wordt het een groen dak! Ook is een smid al een tijdje bezig met een mooi balkonhek voor het balkon op het dak van de serre.”

Eigen foto Ivar.

Openslaande deuren

Ook buiten hebben de mannen flink aangepakt. “Erg fijn als je partner én schoonvader handig zijn. We hebben heel veel zelf gedaan en aangepakt. In het aangebouwde stenen schuurtje hebben we openslaande deuren naar de tuin gemaakt. De tuin gaven we een grote metamorfose en achterin de tuin hebben we een grote schuur gebouwd, speciaal voor de hobby van Martijn: oude Citroëns! Vandaar de namen van onze katten”, legt Ivar lachend uit.

Poezen BX (Boaz-Xerxes) en zijn zusje CX (Cleo-Xantia). Eigen foto Ivar.

Tot slot heeft Ivar nog een oproepje: “Mocht iemand meer weten over ons huis in Veendam, dan hoor ik het graag!”

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij het duurste huis dat nu te koop staat in Groningen”

Binnenkijken bij het duurste huis dat nu te koop staat in Groningen

duurste huis
Ga naar “Binnenkijken bij het kersthuis van Ferdi en Marvin”

Binnenkijken bij het kersthuis van Ferdi en Marvin

win lunch ferdi
Ga naar “Binnenkijken bij Married at First Sight-deelnemer Paul: ‘Je wordt enorm in de watten gelegd’”

Binnenkijken bij Married at First Sight-deelnemer Paul: ‘Je wordt enorm in de watten gelegd’

binnenkijken paul

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50”

PICK&MIX Mandarijnen en groene kiwi’s van € 4,98 voor € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79”

Alle Becel kuipjes of vloeibaar 450-500 gram/ml van € 3,99 voor € 2,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Orderpicker”

Orderpicker

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Verkopers”

Verkopers

 • Hi-Fi Klubben
 • Fulltime
Ga naar “Pleegzorgwerker”

Pleegzorgwerker

 • Leger des Heils
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Projectleider beheer & onderhoud”

Projectleider beheer & onderhoud

 • Headhuntersteam
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Allround Medewerker a AH”

Allround Medewerker a AH

 • Albert Heijn
 • Parttime
Groningen