Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Elke week nemen we een kijkje in het huis van een stadsgenoot. Bijzondere woningen, monumentale panden, kleurrijke interieurs of gewoon gezellige huizen: we komen overal. Deze week mogen we binnenkijken bij Maaike. Zij heeft haar appartementje in de Indische Buurt tot in de puntjes gestyled.

Maaike Falkena werkt als contentmarketeer voor stichting IVAK en volgt daarnaast een interieurstylingopleiding in Amsterdam. Via omzwervingen door Utrecht en Parijs kwam ze in mei terecht in haar eerste eigen huurwoning. Daar kon ze dan ook voor het eerst helemaal los met haar eigen interieur!

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Eindelijk een eigen huis

Maaike kwam op deze gave plek in Groningen terecht door lang zoeken én een beetje geluk. “Ineens was het van mij! Eigenlijk stond deze buurt niet op mijn lijstje, omdat ik het wat ver van alles vond. Maar dat valt harstikke mee, het is veel dichter bij de stad dan ik dacht. Het is ook leuk dat mijn nichtje achter me woont. Mijn moeder heeft hier trouwens vroeger ook gewoond, heel grappig.”

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Interieur

Maaike is iemand die alles goed doordenkt. Als je binnenkomt in haar appartement zie je dat meteen terug: de ruimte straalt rust uit en alles is weloverwogen gekozen en op zijn plek gezet. “Ik wil graag dat mijn huis een moderne, luxe uitstraling heeft en het tegelijkertijd knus is. Ik weet goed wat ik leuk vind, maar het kost allemaal zoveel geld. En ik wil dan wel de léúke variant! Ik heb nu voor het eerst een grote mensenbank! Daar had ik geluk mee, want het is een tweedekansje van Fonq. Banken zijn zó duur!”

Foto | Charlotte Huizinga

Liever geen IKEA, maar…

IKEA is niet Maaike’s favoriet, maar dat was één van de compromissen die ze moest sluiten. “Als je voor het eerst een huis moet inrichten kun je niet alleen maar kopen wat je in je hoofd hebt. Het dressoir is dus van de IKEA. Ik heb me er echt enorm aan geïrriteerd en ik heb zelfs al een paar keer aan de binnenkant geprobeerd of ik ‘m kan verven. Nou, dat bleek lastig, want het pakt bijna niet. Ondertussen ben ik er eigenlijk wel aan gewend!” lacht Maaike.

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Oude elementen

Het vernieuwde appartement heeft nog veel oude elementen, zoals een schouw en sierlijsten. Maaike koos ervoor om deze elementen nog meer te benadrukken: “Daarom heb ik de lijsten bij mijn bureau op de muur gemaakt. Alsof het lambrisering is.”

Daarnaast doet Maaike zoveel mogelijk zelf. “Ik bedenk eigenlijk alles zelf en probeer het ook zelf uit te voeren. Zo heb ik onder andere een plankje en een tafeltje zelf getegeld.”

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Kleur!

Maaike is gek op kleur. “Ik hield altijd  al van kleur, maar door mijn opleiding ben ik gaan inzien dat ik nóg meer kleur mocht gaan toepassen. Kleur hoeft niet druk te zijn, al denken mensen vaak van wel. Als je het rustig combineert, is er heel veel mogelijk. Ik heb blauw, roze en een soort diep karamelgeel op de muur. Dat geel moest wel: ik wilde zó graag dit kleed hebben!” ze wijst enthousiast naar het bonte kleed dat op de grond ligt. “Daar zit die kleur in, dus moest het ook op de muur!” lacht ze.

De schouw in de woonkamer krijgt nadruk door de blauwe kleur. “Ik hou altijd al enorm van blauw. Het is mijn lievelingskleur. In elke kamer die ik heb gehad, zat blauw. De tint in de woonkamer is donker en uitgesproken, in de keuken heb ik de muur lichtblauw geverfd.”

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Wikken en wegen

Maaike weet vaak goed wat ze wil, maar kan moeilijk kiezen. “Ik ben eerst heel lang op zoek naar wat ik wil. En als ik dan iets vind dat daar behoorlijk bij aansluit, moet ik er eerst nog een tijd goed over nadenken. ‘Maak ik de juiste keuze?’ Ik kan echt heel erg twijfelen. Dat gaat heel vaak mis!” lacht ze. “Zoals gisteren, toen ik iets op Marktplaats zag. Dat was weg toen ik eenmaal besloten had dat ik het wilde hebben. Ik ben ook niet goed in dat onderhandelspel. Maar goed, ik wil unieke spullen, dus ik dwing mezelf nu om sneller te beslissen.”

maaike falkena interieur
Foto | Charlotte Huizinga

Duurzaam interieur

Omdat Maaike spullen niet wil weggooien, denkt ze er zo goed over na. “Ik wil geen spullen weggooien. Dus als ik iets koop, wil ik dat ik het voor langere tijd mooi vind. Ik geef liever meer geld uit aan iets blijvends, dan dat ik van alles bij de Action koop en het over twee maanden niet meer mooi vind. Natuurlijk heb ik ook miskopen, hoor!”

“Bijvoorbeeld dat krukje, van glas, is design. Ik wilde die al zo lang ontzettend graag hebben. Toen ik eindelijk een eigen huis en een baan had, vond ik dat ik het mocht kopen. Vreselijk, want binnen een maand zat er al een scheur in! Daar baal ik echt van. Ik kreeg ook nog eens geen garantie. Of het echt een miskoop is weet ik niet, want ik vind ‘m nog steeds prachtig en niemand ziet het. Maar dat ie zo snel stuk ging is natuurlijk heel zonde.”

maaike falkena interieur
Het designkrukje. Foto | Charlotte Huizinga

Lastige lampen

Maaike vindt verlichting in een interieur erg belangrijk. “Ik merk nu het vroeger donker wordt, dat ik te weinig verlichting heb in de woonkamer. Daar moet dus een lamp bij. Alleen…”, grinnikt Maaike verontschuldigend. “Ik ben heel erg moeilijk met lampen. Ik denk dat ik 90 procent echt niet mooi vind. Dus ook daar ben ik dan weer heel erg lang naar op zoek. Eigenlijk zoals met alles, lang nadenken, wikken en wegen en dan heel lang houden!” lacht ze.

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Married at First Sight-deelnemer Paul: ‘Je wordt enorm in de watten gelegd’”

Binnenkijken bij Married at First Sight-deelnemer Paul: ‘Je wordt enorm in de watten gelegd’

binnenkijken paul
Ga naar “Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’”

Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’

Ga naar “Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’”

Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’

Caroline van de meent

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Management assistent”

Management assistent

 • Tempo-Team
 • Parttime