Binnenkijken bij Huize De Bolder: ‘De knutselkelder is omgetoverd tot technobunker’

De levendige gemeenschappelijke kamer van Huize De Bolder

Als je langs de flessen drank kijkt, zie je de knikkerpotjes nog in de binnenplaats zitten. Een pand aan de Hoendiepskade is enkele jaren geleden van kinderdagopvang omgetoverd tot studentenhuis Huize De Bolder. “Vanwege de enorme ruimte worden hier vaak de feestjes gehouden.”

Bij het inlopen van de gang word je verwelkomd door een winkelwagen vol afval, die de naam Otto draagt. “Ons ‘huisdier’”, zegt Anke (19), die hier tot voor kort woonde en nu verkast is naar Rotterdam. “Eens in de zoveel tijd moet ie uitgelaten worden naar de afvalbak. Anders begint hij ‘windjes’ te laten.”

De entree van het pand. ‘Huisdier’ Otto moet binnenkort weer een blokje om.

Enorme verdiepingen

Het pand is een opvallende combinatie van twee werelden. Zo kun je niet om de vrije interpretatie van het schoonmaakrooster en de druk beplakte muren heen. Maar is er bijvoorbeeld ook een brede, rood beklede schooltrap die je langs drie enorme verdiepingen leidt. Deze bieden woonruimte aan de zestien studenten van Huize De Bolder.

Voor een gezamenlijk drankje wordt meestal uitgeweken naar de ‘GK’ (gemeenschappelijke kamer). Hier hebben de studenten zo’n 75 vierkante meter tot hun beschikking om te eten, chillen, en feesten. Is het mooi weer? Dan genieten ze in hun uit de kluiten gewassen binnenplaats.

Het vroegere schoolplein van kinderopvang De Bolder

“Ja, we hebben onlangs een lustrumfeestje van Albertus gevierd hier”, zegt Mees (21), als zijn blik langs de glazen restanten van het roerige nachtje gaat. “Omdat het vakantie is, zijn veel mensen weg. Het schoonmaakrooster werkt daarom op basis van schappelijkheid. Normaal is het wat strikter. Iedereen wordt gecontroleerd op zijn taak. Als die niet gedaan blijkt, moet je bier halen. Een ‘strafkrat’. Want ja, studenten raak je in hun portemonnee”, lacht hij.

Waar buiten tegenwoordig bierdoppen worden geplopt, daar klonk eerder het gegil van kinderen. Tot 2015 diende het gebouw namelijk als kinderopvang genaamd De Bolder. Met de buitenplaats als schoolplein. De knikkerpotjes zijn het bewijs. Later werd het omgebouwd tot studentenhuis. Het pand is flink onder handen genomen. Zo zijn er vele muurtjes geplaatst om de studentenkamers te creëren en ook binnen zijn er overblijfselen die de vorige bestemming een beetje in leven houdt.

De teksten op de deur van het kinderdagverblijf zijn in ere gehouden

Technobunker

“In iemand zijn kamer hangt bijvoorbeeld een bord met een lijst met dagtaken voor de kinderen. We hebben hier zo’n industriële keuken en wc’s en douches die je altijd op dergelijke plaatsen ziet”, vertelt Esli (21). “Een paar maanden geleden kwam hier een vrouw die werkzaam was op de kinderopvang. Ze vertelde dat hier eerst ook een knutselkelder was. Nou, die is inmiddels omgetoverd tot technobunker, haha.”

Ondanks het grote aantal mensen, is het een hecht huis. Zo zijn er tig commissies in het leven geroepen. Voor verjaardagen, Sinterklaas, blinddates, kerstdiners, en een huisweekend naar Hamburg. Daarnaast is er op dinsdag huisavond. En anders zoeken de huisgenoten elkaar wel op in de gemeenschappelijke ruimte. “We zijn best verschillend, maar wel allemaal open personen die houden van gezelligheid. En we zijn natuurlijk allemaal student. Wat het bovendien extra leuk maakt is dat iedereen zijn vrienden wel eens uitnodigt. Vanwege de enorme ruimte worden hier vaak de feestjes gehouden”, zegt Mees. “Dat is wel handig, want zo leer je veel mensen kennen en bouw je dus vlot een netwerk op.”

Pieter, Esli, Mees, en Anke in hun binnenplaats

Voor Anke is het dan ook niet gemakkelijk om Huize De Bolder te verlaten. “Ik wilde geneeskunde in Groningen gaan studeren, maar dat lukte niet. Daarom ga ik naar Rotterdam toe. Met pijn in het hart. Ik weet nog dat ik hier kwam hospiteren en hoorde dat er nog vijftien anderen zouden wonen. Dat kon nooit wat worden dacht ik. Maar het was echt geweldig”, zegt ze opgetogen. “Wat ik het meest ga missen? Alles. Naja, behalve het schoonmaken.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’”

Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’

Ga naar “Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’”

Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’

maaike falkena interieur
Ga naar “Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’”

Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’

Caroline van de meent

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Onesie € 12,99”

Onesie € 12,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime