Binnenkijken bij het pronkhuis van Geert: ‘Een harmonieuze kakofonie’

geert pruiksma nienoord
Foto | Charlotte Huizinga

Geert Pruiksma is directeur van museum Nienoord én heeft thuis eigenlijk ook een museum. Een bonte verzameling aan curiosa, rariteiten, kunst, antiek en souvenirs komt samen in een eclectisch interieur. Je waant je plotsklaps in een soort klein, excentriek Paleis Het Loo. “Alle spullen hebben voor mij waarde.”

De goedlachse, hartelijke Geert ontvangt ons met koffie en verse appeltaart in zijn riante appartement in hartje binnenstad: de Folkingestraat. Hij woont al meer dan dertig jaar in de Folkinge. “Met een korte tussenpoos van vijf jaar.”

In zijn interieur kijk je je ogen uit. Bij binnenkomst staan we oog in oog met beroemde werken van Andy Warhol, Erwin Olaf en Dick Bruna. Tussen het antiek en de souvenirs die Geert aan zijn vele reizen herinneren, stuit je plots op twee benen van een oude paspop. “Daar stond m’n bureau vroeger op. Ik heb ze nu maar even in de haard gezet.”

geert pruiksma nienoord
Foto | Charlotte Huizinga

Dorpje in een dorp

Geert woonde in zijn studententijd al een aantal jaar in de van oudsher Joodse Folkingestraat. “Ik kende al veel buren. Je voelt dat het eigenlijk een klein dorpje was, waar iedereen elkaar kende en bij elkaar naar binnenliep. Hier merk je dat een stad als Groningen gewoon een opeenhoping van dorpjes is.”

In 2008 kocht Geert de woning van een vriend. “Ik kwam kijken en was helemaal niet op zoek naar een huis. Maar wat mij opviel was een gigantisch dakterras. Heerlijk, kun je de hele dag tot zonsondergang in de zon zitten! En wat ook prettig is: overdag is het een drukbezochte straat, maar ’s avonds, dan gaan de deuren open, zetten de bewoners stoeltjes op straat en gaan lekker buiten zitten!”

geert pruiksma nienoord
Foto | Charlotte Huizinga

Verbouwen en renoveren

Geert heeft flink verbouwd in zijn huis. “Een bevriende bouwvakker bouwde een kamer aan van glas, een serre. Het oogt vol, zoals je ziet, maar het is ruim 60m2! En we zitten hier gewoon met vijftig man of hebben etentjes met dertig man. Zet ik een tafel door de hele kamer heen, kan allemaal.”

“Elke keer als ik wat geld had, kocht ik hout of ramen en knapte ik met een vriend de boel op. Die ramen zijn trouwens nieuw, maar ik dacht: het past hier geweldig!” Het marmermotief op de vloer schilderde Geert zelf met proppen papier.

De badkamer, die vroeger een binnenplaats was, heeft Geert flink aangepakt: “Ik was een beetje bang dat het te veel Gerard Joling werd met die gouden tegeltjes, maar het heeft gelukkig goed uitgepakt.”

Interieur

“Een vriend van mij omschreef mijn interieur als harmonieuze kakofonie”, vertelt Geert lachend. “Ik voel me er prettig bij. Het moet ook geen strak folderinterieur zijn. In zo’n schilderachtig straatje past een veelkleurig interieur.” Geert gooit zelden wat weg: “Alles mag wat mij betreft hergebruikt worden. Alles hier heeft wel een verhaal, of spullen herinneren mij aan een periode, gebeurtenis of reis.”

Mensen reageren vaak verrast als ze bij Geert binnenkomen. “Ook wel een beetje… overweldigd, laat ik het zo zeggen. Het gaat wel rond, dus er zijn buren die vragen of hun bezoek het huis mag zien!” lacht Geert.

geert pruiksma nienoord
Foto | Charlotte Huizinga

Stekjes uit verre oorden

Vanaf de serre heeft Geert prachtig uitzicht over de stad en kijkt uit op Der Aa-Kerk. “Ik heb bewust de bank daar, zodat je de kerk door het raampje kan zien. Net een schilderij!”

Op het terras en binnen staan allerlei planten. Zo heeft Geert stekjes meegenomen uit de landen die hij bezocht. “De schijfcactussen komen uit Marokko en die hele hoge cactus uit Ethiopië. En de clivia komt bij mijn overgrootouders vandaan. Allerlei achterneven en nichten hebben een stek. We appen elkaar elk voorjaar: ‘Hoe bloeit die van jou?’”

geert pruiksma nienoord
Foto | Charlotte Huizinga

Wilhelmina en de majoor

De meubels en spullen van Geert hebben vaak bijzondere verhalen, waar Geert kleurrijk over vertelt. Zoals een salontafel uit 1870, die achterin de zolderkamer staat. “Die tafel was van mijn grootouders, zij hadden ‘m weer van hun grootouders. In de oorlog waren er dertig soldaten ingekwartierd bij hen. De majoor at aan deze tafel, terwijl de soldaten in het stro lagen! Bizar: Koningin Wilhelmina kwam voor de oorlog over de vloer en heeft dus ook aan die tafel gezeten!”

geert pruiksma nienoord
Veel geschiedenis: dé tafel waar zowel Wilhelmina als een SS-majoor aanzaten. Foto | Charlotte Huizinga

Jezelf begroeten

Waar sommige mensen niet veel aandacht besteden aan het kleinste kamertje van het huis, pakte Geert dit anders aan. Zijn toilet is een ode aan de vele mensen die hij in zijn leven mocht treffen. Het is geplaveid met foto’s in kitscherige, kleurrijke lijsten. “De mensen op de foto’s aan het plafond kijken naar beneden. Kijk je naar boven dan begroeten ze je. En in het midden hangt een spiegeltje, kun je jezelf begroeten!”

Waardevolle souvenirs en puur pronk

Geerts huis staat vol met curiosa en rariteiten. “Ik reis graag en neem dan souvenirs mee. In Marrakesh kocht ik bijvoorbeeld bij de Berbers dit tapijt. De lipschijven, geitenvellen en fossielen nam ik mee van een heel bijzondere reis naar een stam in Ethiopië. Dat leek wel een tijdreis! Het turkoois komt uit Nepal en de met gouddraad geborduurde doek komt van een eeuwenoude kamelenmarkt in Pushkar, Noord-India. Ze versieren de kamelen daarmee, is puur pronk!”

“Ik nam ook een doos vol lampjes mee uit Turkije van handgemaakt glasmozaïek. Iedereen die hier kwam vond dat heel bijzonder. Kort daarna opende een winkel hier tegenover van lieve mensen uit Aleppo, dat zijn mijn buren. Die verkopen dus exact hetzelfde!” lacht Geert.

Kunst

De voorliefde voor kunst is niet te missen in Geerts woning. In alle kamers vind je kunstwerken. “Het schilderij in de serre heet De Glazen Kas en is van de kunstenares Olga Wieze uit Groningen. Ik zei tegen haar: “Dat hoort natuurlijk hier in deze glazen kas!” Het schilderij paste niet door het trapgat. “Dus het is door dat huis hierachter, via de balustrade op het terras naar binnen getakeld, notabene dwars door het huis waar ze zelf jarenlang woonde!”

Geerts favoriete object uit zijn interieur is het zelfportret van Matthijs Röling, dat in zijn werkkamer hangt. “Hij schilderde dit toen hij van de academie kwam. Hijzelf vindt het arrogant, omdat hij zichzelf wilde bewijzen. Maar wat mij betreft legde hij er alles in wat de schilderkunst nodig heeft. Het is me heel dierbaar. Ik ben vereerd dat zoveel kunstenaas elkaar bij mij treffen.”

Spiegel van een prostituee

Ook de werkkamer van Geert is bijzonder. “Toen ik hier kwam wonen heb ik het plafond eruit gebroken. Het is nu veel sfeervoller. Die kastenwand heb ik ook zelf gemaakt, met allerlei nisjes, deurtjes en spiegels. Die spiegel heeft een pooier kapot geslagen, dus die mocht ik hebben van mijn buurvrouw, een prostituee op de Nieuwstad”, lacht Geert.

“’s Avond hoor je hier weleens live muziek van restaurant Mechoui. Dan zit ik van de muziek te genieten, echt heerlijk. En de kerstverlichting voor de ramen in december is prachtig!”

Carillonmuziek op eigen terras

Geert geniet elke dag van zijn uitbundige interieur, centraal gelegen woning en knusse straat. “Ik zou het niet anders willen. Er is hier zoveel en in elk jaargetijde is het weer anders. Het verveelt nooit. Ik ben bovendien veel onderweg, dus als ik er ben geniet ik er des te meer van.”

Hij is van plan nog lang te blijven. “Ik hoef ook niet uit Groningen te vertrekken. Zou ik ooit weg moeten, dan neem ik de hele troep mee, m’n hele entourage! Ik ben trouwens wel benieuwd naar hoe het eruit ziet zonder alle troep!” lacht Geert. “Nee, ik geniet intens als ik op mijn eigen terras kan genieten van het carillon van de Martinitoren.”

Foto | Charlotte Huizinga

Geert vertelde ons nog veel meer over zijn huis, zoals over de bijzondere Joodse geschiedenis van zijn woning. Lees hier hoe Geert de vrouw achterhaalde die in 1941 werd geboren in zijn huis aan de Folkingestraat.

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’”

Binnenkijken bij Kaylee: ‘Het was echt een bouwval toen we het kochten’

Ga naar “Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’”

Binnenkijken bij Maaike (24): ‘Ik denk goed na over mijn interieur’

maaike falkena interieur
Ga naar “Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’”

Binnenkijken bij Caroline: ‘Het oogt onschuldig, maar als je inzoomt zie je mijn rariteiten’

Caroline van de meent

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime