Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Het Paleis in Groningen

Door Sharon Bremer 12 augustus 2019

Oke, het is geen écht paleis, maar hij lijkt er wel heel veel op! En ondanks dat Het Paleis geen koninklijke familie herbergt, is het heel veel wél. Het is een hotel, brasserie, de huisvesting voor kunstenaars en er is ruimte om te wonen, vergaderen en exposeren. Korter samengevat: een cultureel woon- en werkcomplex.

Laten we ook even teruggaan naar wat Het Paleis wás. Het in 1912 gebouwde complex is het voormalig Scheikundig Laboratorium van de Rijksuniversiteit. Járen later, na het vertrek van de universiteit uit het gebouw, werd het gebruikt als atelier- en woonruimte en beheerd door antikraakorganisatie Carex. In 2003 kwam daar verandering in. Een aantal kunstenaars uit Groningen, waarvan er ook een paar in het gebouw woonden, zijn het project ‘Doe mee en koop een Atelier’ gestart. Het was de bedoeling het gebouw om te toveren naar een cultureel verzamelgebouw. De kunstenaars konden voor een goede prijs een atelier kopen. De werkgroep ging door onder de naam Pamflet en heeft samen met KUUB (Centrum Particuliere Bouw) het project opgezet.

Hotel

DAAD

Een aantal jaar laten raakten woningcorporatie Nijestee en architectenbureau DAAD betrokken bij het project. Er werden woningen gerealiseerd in het gebouw en in 2009 was het project helemaal klaar. In Het Paleis zitten acht koopstudio’s van zo’n 40 m2 per stuk, 21 huur- en koopappartementen van 120 tot 165 m2, ateliers, werkplekken, cursusruimtes, een conferentiezaal, vergaderruimtes, een brasserie en een hotel.

Paleis

Hotel

Vooral achter de hotelkamers van Het Paleis zit een bijzonder verhaal. Er zijn tien kamers die zijn ingericht door tien verschillende Groningse kunstenaars. Elke kamer heeft een eigen thema in een kunststroming. Zo zijn er kamers met het thema expressionisme, minimalisme, dadaïsme en kubisme. Van de tien kamers konden we binnenkijken bij de minimalistische kamer, ontworpen door Bart Vos, en de kamer Arte Povera (arme kunst), ontworpen door Albert Geertjes.

Foto | indebuurt Groningen
Foto1 | indebuurt Groningen
Foto2 | indebuurt Groningen
Foto3 | indebuurt Groningen
Foto4 | indebuurt Groningen
Foto | Het Paleis
Foto | Het Paleis

Het Paleis

Het Paleis is gebouwd in een soort vierkante acht-vorm, waarbij de vierkanten aan de binnenkant buitenruimtes zijn. Dat was eerder niet zo, voorheen zat er een dak op deze binnenplaatsen en diende het als laboratoria. Waar de witte muren overgaan in de bakstenen, zit de scheiding waar het dak zat.

Foto6 | indebuurt Groningen
Foto7 | indebuurt Groningen
Foto8 | indebuurt Groningen
Foto9 | indebuurt Groningen
Foto10 | indebuurt Groningen

Open dag!

Zelf binnenkijken bij Het Paleis aan de Bloemsingel 200? Op 22 september organiseert Het Paleis de jaarlijkse open dag (vanaf 13:00 uur) en is iedereen welkom om een kijkje achter de schermen te nemen.

Meer binnenkijken?

Bovenkamer

Binnenkijken bij De Bovenkamer van Groningen

Weet je dat Groningen een heuse bovenkamer heeft? Nee, we bedoelen geen hersenpan. De Bovenkamer van...
Binnenkijken

Binnenkijken bij Berlage-Hof: Marie-José is dolgelukkig met haar nieuwbouwhuis

Drie jaar geleden kreeg Marie-José de sleutel van haar nieuwbouwwoning. De woning staat in het Berla...
Binnenkijken

Binnenkijken bij de containerwoning van Heleen

Je bent jong, en je wil wat. Studeren in Groningen bijvoorbeeld. Gewoon, omdat het een van de leukst...

adv.