Gaaf! 7 x hier kun je binnenkijken tijdens Open Monumentendag

Door Sharon Bremer 11 september 2019

In Groningen staan superveel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed nieuws: dit weekend kan dat wél! Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september gaan er heel veel Groningse deuren voor je open. Wij hebben zeven bijzondere gebouwen voor je op een rij gezet.

Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

Der Aa-kerk

Eén van de meest prominente gebouwen in de binnenstad is de Der Aa-kerk. Het is naast de Martinikerk het belangrijkste overgebleven middeleeuwse kerkgebouw! En daar kun jij komende zaterdag, tussen 12.00 en 17.00 uur, binnenkijken.

Stadhuis

Misschien denk je ‘wat is er zo bijzonder aan het stadhuis?’ Nou, het is de laatste keer dat het stadhuis (1810) in zijn huidige staat bezichtigd kan worden. Ze gaan er binnenkort namelijk verbouwen, dus laat deze kans niet liggen! Het stadhuis is geopend van 11.00 tot 17.00 uur en in het stadhuis worden allerlei rondleidingen georganiseerd.

De Bovenkamer van Groningen

Deze bijzondere watertoren heeft een rijke geschiedenis en is heel erg leuk om te bezoeken. Tof extraatje: het uitzicht is fenomenaal!

Bovenkamer

Binnenkijken bij De Bovenkamer van Groningen

Weet je dat Groningen een heuse bovenkamer heeft? Nee, we bedoelen geen hersenpan. De Bovenkamer van...

De Nieuwe Kerk

Rondom de Nieuwe Kerk in de Hortusbuurt wordt een bijzonder festival georganiseerd: het Festival van de Geest. Het hele weekend staat in het teken van ‘groen doen’, met de bijbehorende activiteiten, muziek en lezingen. Daarnaast is de toren van de Nieuwe Kerk maar één per jaar geopend voor publiek. Je raadt het al: op Open Monumentendag!

festival van de geest

Julia Swierstra over Festival van de Geest: ‘Waar een kleine wijk groot in kan zijn’

Open Monumentendag is an sich al een feestje, maar bij De Nieuwe Kerk in de Hortusbuurt maken ze er ...

Vrijmetselaren

Het logegebouw van de Vrijmetselaren aan de Turfsingel is ook open voor publiek. Best bijzonder om een keer binnen te kijken, toch? Kom alles te weten over de geschiedenis van dit voormalige
kantoor van de Groninger industrieel W.A. Scholten, de Vrijmetselarij en over de Groninger Loges in het bijzonder. Er zijn de hele dag (tussen 10.00 en 17.00 uur) rondleidingen door gebouw, inclusief ‘de Werkplaats’ en ’de Tempel’.

Provinciehuis Groningen

In het Provinciehuis is ook van alles te doen! Je kunt hier binnenlopen van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn optredens van Beno Hofman als rijksarchivaris Johan Adriaan Feith (1858-1913), oprichter en eerste voorzitter van het Groninger Museum van Oudheden. Er is een bruin café met stamtafel, een leestafel met informatie over monumenten, een presentatie over de website De Staat van
Groningen (in kamer 43) en speciaal voor de kleintjes is er een kinderspeurtocht.

Huize Tavenier

Neem een kijkje in de mooiste Jugendstilvilla van Groningen, gebouwd in 1905. Vanaf 1949 was het de plek waar tienduizenden Groninger baby’s ter wereld kwamen, toen het gebouw in gebruik werd genomen als kraamkliniek van het Diaconessenhuis. Leuk weetje: het oorspronkelijke interieur is heel goed bewaard gebleven. Hulpverleningsinstelling Molendrift laat zien hoe het pand tegenwoordig gebruikt wordt. Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je elk half uur deelnemen aan een rondleiding!

Nog meer monumenten!

Naast deze zeven zijn er nog 53 (!) monumentale gebouwen te bezoeken in Groningen. Het volledige overzicht vind je hier! Ga jij ergens naartoe en heb je een supermooie foto gemaakt? Tag ons op Instagram: @indebuurtgroningen – dat vinden we leuk! En niet vergeten: het thema van Open Monumentendag is ‘plekken van plezier’, dus heb vooral heel veel plezier!


Lees ook

Loeks

Mysterie: zó komt het Peerd van Ome Loeks aan zijn naam

Wie kent 'm niet? Het Peerd van Ome Loeks: een wit beeld van een man met een paard, die sinds jaar e...
Rijksmonument

Mysterie: een tankstation als Rijksmonument in Groningen?

Inmiddels is 'ie knalroze en dient hij als terras, maar veel Stadjers zullen de zogenoemde BIM-pomp ...
Stadslogo

Mysterie: wat betekent het wapen bij de Noorderhaven?

In de rubriek Groningse mysteries behandelen we een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt...
Pagina 1 / 8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.