Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Huurprijzen gedaald: dit betaal je nu gemiddeld in Groningen voor een huurhuis

Door Carin Van der Meij 20 oktober 2020

Er is licht aan het einde van de tunnel: voor het eerst in zes jaar tijd is de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector gedaald. Dat blijkt uit cijfers over het derde kwartaal van 2020 van huurwebsite Pararius. Kleine kanttekening: dit is landelijk gezien. Of de huurprijzen in Groningen ook zijn gedaald? Ja! Ook in Groningen betalen we gemiddeld maandelijks minder huur.

Goed om te weten over de cijfers van Pararius: ze gaan over vrije sector huurwoningen (huurprijzen vanaf € 710,86 per maand, die minimaal zestig en maximaal driehonderd vierkante meter groot zijn). Het gaat om huurwoningen die vrij kwamen voor nieuwe huurders.

Huurprijzen vrije sector in Groningen

Volgens de cijfers van Pararius betaalt een nieuwe huurder in Groningen maandelijks gemiddeld 13,97 euro per vierkante meter aan huur. Een jaar eerder – in het derde kwartaal van 2019 – lag dit gemiddelde op 14,19 per vierkante meter per maand. Dat is dus een daling van 1,6 procent.

Tekst loopt door onder de kaart.

Landelijke daling van huurprijzen

Landelijk was er het derde kwartaal een daling van 0,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Is hier een verklaring voor? Het woningplatform Pararius denkt dat dit komt door de uitbraak van het coronavirus. Doordat er minder expats zijn, worden huurwoningen die vrijkomen minder snel verhuurd. Waardoor verhuurders besluiten om de woningen goedkoper aan te bieden.

Niet in alle steden waren huurders voordeliger uit. Zo zijn de vrije sector huurprijzen in Rotterdam gestegen naar € 16,05 per vierkante meter, in Nijmegen naar € 13,65 per vierkante meter. In Tilburg was je ook iets meer kwijt, namelijk € 12,96 per vierkante meter.

Meer lezen?

horeca dicht

Horeca dicht en alle evenementen geschrapt in Groningen: ‘Het probleem wordt alleen maar groter’

“We gaan naar een gedeeltelijke lockdown”, vertelt Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdag...

Van hiphop en Hindoestaanse dans tot Bollywood: choreograaf Shailesh komt naar Groningen met nieuwe voorstelling

De Volkskrant gaf de voorstelling Shakti van choreograaf Shailesh Bahoran vier sterren en de lovende...

Huh! Wat doen die bomen op de Grote Markt?

Huh, sinds wanneer staan er bomen op de Grote Markt? Dat vroegen wij ons ook af! De Gemeente Groning...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.