Binnenkijken bij de Groningse Attie (71): ‘Ik heb mijn leven ingericht zoals ik dat wilde’

binnenkijken attie
Foto | Kelly Heerink

Ze woonde in Zwitserland, Arnhem en Groningen en woont nu sinds héél kort in Doetinchem. De 70-jarige Attie Nauta vond haar nieuwe thuis in het chique en duurzame Parkgebouw Amphion Steate. “Dit flatje voldoet aan al mijn wensen”, stelt Attie, die vanwege deze reden naar de mooie Achterhoek verhuisde.

We zijn direct benieuwd als Attie ons enthousiast verwelkomt op de hoogste etage: ‘Waarom Doetinchem’? Ze vertelt: “Toen ik las over dit project dacht ik, it ticks all the boxes. Ik had namelijk nogal wat wensen met het oog op de toekomst.” Attie woonde de laatste 42 (!) jaar in een appartement op de derde verdieping in Groningen, zonder lift en mét gaskachels. Dan weet je het wel”, zegt ze.

“Er komt natuurlijk een moment dat je die trap niet meer op of af komt. En ik wil huizen in een woning waar je mij in principe in de kist uit kan dragen”, zegt ze nuchter. “Mijn verstand vertelde mij dus: verhuizen.”

Van noord naar oost

De levenslustige Attie kwam in Groningen terecht omdat vrienden uit Zwitserland ook in Groningen gingen wonen. “Ik vind het een heerlijke en prachtige stad en heb er ook 40 jaar lang fulltime als hoofd neurologie gewerkt in het ziekenhuis”, vertelt ze. “Ik ben van origine dus een ouderwetse hoofdzuster. Tegenwoordig heet dat manager en er is wel meer veranderd in de zorg waardoor mijn werk niet meer hetzelfde was als ‘vroeger’. Op mijn 63e kon ik stoppen, dus sinds die tijd ben ik met pensioen.”

Ware levensgenieter

En ook al woont Attie als single lady op zichzelf en heeft ze ook geen eigen gezin; vervelen kent ze niet. “Ik heb mijn leven altijd zo ingericht, zoals ik dat wilde. Als iets niet op mijn pad kwam, ging ik er ook niet naar op zoek.” De levensgenieter ging een lange tijd met een vriendin élk jaar een maand lang naar Zuid-Afrika op vakantie. Verder onderneemt ze van alles, zoals bridgen met een groepje, koken en ook houdt ze van film en theater. “Ik kan nu lopend naar het cultuurkwartier in de Doetinchemse binnenstad, dat vind ik ook een grote plus – als de boel weer open mag, tenminste.”

Foto | Kelly Heerink

Attie’s familie woonde of woont in de buurt, waardoor deze regio trok. “Ik heb heel veel nichtjes en neefjes in de Achterhoek en Liemers wonen. En die zeiden; ‘Als ik even iets voor je moet doen, is Groningen wel erg ver weg’.” Die hulp is nu al welkom, want de (vloer)verwarming kan Attie bedienen met een app, alleen lukt dat nog niet. “Een neef van mij helpt mij even wegwijs maken – al kan ik hartstikke goed overweg met mijn tablet en telefoon.”

Van ‘shabby’ naar keurig

Attie kent Doetinchem met name via haar vader en zus die er lang woonden. “Ik kende het centrum, de markt en Vishandel Hendriksen voornamelijk”, somt ze op. “Ik vond dit altijd wel een shabby en doodlopend stukje hoor – geen prettig buurtje. Als je me in de tijd dat ik hier liep met die gedachten had verteld dat ik er zelf ooit zelf zou wonen, had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard”, zegt ze met een lach. “Vreselijk vond ik het. Echt verpauperd.”

Attie was niet de enige die er zo over dacht. Inmiddels is dat anders. “Het moet een levendige wijk met veel groen worden en dat spreekt mij ontzettend aan. Ik zou ook zelf een steentje willen bijdragen door bijvoorbeeld de groenstrook netjes te houden, samen met een buurtcommissie. Maar zoiets op poten zetten is nu lastig.”

De grote slaapkamer is voor de gast

De afstand tussen Groningen en Doetinchem is voor Attie geen enkel probleem. Ze heeft niet het idee dat ze haar sociale kring heeft ‘achtergelaten’. “Mijn vrienden en ik kwamen al niet dagelijks bij elkaar over de vloer.” Ze komt drie keer per jaar bij elkaar met haar ‘eetclubje’. “Nou, dan maken we er nu toch gewoon een weekendje van? Dan overnachten mijn vrienden gezellig bij een lokaal hotel of B&B”, vertelt ze.

En als er één iemand op visite komt, overnacht hij of zij in een comfortabele logeerkamer. Die extra slaapkamer was ook een must. Als de vrouw des huizes dit laat zien, valt het ons op dat ze zelf in het kleinere kamertje slaapt waar een opgemaakt éénpersoonsbed staat. “Lekker knus toch?”, vindt Attie. “Ik hoef niet zo nodig een grote masterbedroom voor mezelf. Ik slaap er enkel.”

Foto | Kelly Heerink

Op de vraag of ze zich al thuis voelt, zegt ze volmondig ‘ja’. En dat terwijl ze, als wij op de koffie komen, er pas ruim één week woont. En ook de inrichting is nog niet helemaal naar haar zin. “Ik moet bijvoorbeeld nog een badkamermeubel en een spiegelkast uitzoeken en zoiets doe ik niet online”, vertelt ze. Door de (verlengde) lockdown kon ze in de zes weken tijd die ze had ingecalculeerd om te shoppen, niet terecht bij meubelwinkels. “Ik ben iemand die die laadjes wil voelen”, legt ze uit.

De vintage lampen die we hier en daar spotten waren eigenlijk voor de kringloop bedoeld. Attie wil nog in alle rust een lichtplan laten opstellen door een deskundige bij Wormskamp licht en interieur. “Zoiets wil ik in orde maken voordat ik de schilderijen laat ophangen.” Ook mist de oud-Groningse nog keukenmandjes en een vloerkleed. Maar volgens Attie is dat één groot luxeprobleem.

Schilderij portret tante

In één van de dozen die in de woonkamer staat, schuilt haar favoriete item: een oud schilderij met een prachtige lijst. “Ik weet precies waar die moet hangen”, vertelt Attie die het uitpakt en voor de muur houdt. “Dit is een zusje van mijn moeder die ziek werd en – héél jong – in 1918 overleed. Daarom heeft mijn grootvader haar portret destijds laten schilderen – het heeft een grote emotionele waarde.” Wat ook per se mee moest in de verhuiswagen was zowel de oude stoel van haar moeder én een rode stoel van haar ouders die ze in de jaren 60 kochten bij Knoef in de Arhnemse Steenstraat. Deze mix tussen vintage en modern oogt als één gezellig geheel.

Foto | Kelly Heerink

Lekker kokkerellen

Het fijnste aan haar nieuwe stulpje? Dat is de keuken, volgens de kookliefhebster. Deze heeft ze helemaal naar eigen smaak ingericht. Sinds kort kookt Attie op inductie en dat was ze als Groninger niet gewend. 😉 “En nog zoiets”, vertelt ze dan. “Ik had alleen maar pannen voor op gas! Inmiddels heb ik koeken- en braadpannen bij elkaar gespaard via de Albert Heijn en kan ik mij redden.” En als ze geen zin heeft om te koken? Dan koopt ze een maaltijd. Zo heeft de fijnproever Toko Bagoes al ontdekt op de Veentjes. “Een ook Van Mien! Ik at laatst raapsteeltjes stampot – heerlijk!”

Foto | Kelly Heerink

Een fijn balkon

Een tuin mist Attie niet. Ze kijkt namelijk naar eigen zeggen uit op een prachtig bloemenveld. “De kleurrijke gordijnen zijn echt ‘helemaal Attie’, vinden bekenden van mij.”

Hoewel Attie geniet in haar eigen kleine nieuwe bubbel, verheugt ze zich enorm op het ontmoeten van Doetinchemmers. “Het is toch behoorlijk asociaal zo. En ik ben het tegenovergestelde”, stelt de optimist die er vervolgens aan toevoegt: “Maar dat komt goed!”

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Gluren bij de buren! Op deze dag mag je binnenkijken bij heel veel Groningers”

Gluren bij de buren! Op deze dag mag je binnenkijken bij heel veel Groningers

Ga naar “Snappen we niks van: deze woningen in Groningen staan al een maand op Funda”

Snappen we niks van: deze woningen in Groningen staan al een maand op Funda

wonen huizen groningen
Ga naar “Huis huren in Groningen: dit betaal je nu voor een huurwoning in de vrije sector”

Huis huren in Groningen: dit betaal je nu voor een huurwoning in de vrije sector

wonen huizen groningen

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO AARDAPPELEN € 1,00”

JUMBO AARDAPPELEN € 1,00

 • Jumbo
 • Geldig t/m 17 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker voor vlees- en visafdeling”

Medewerker voor vlees- en visafdeling

 • Amazing Oriental Groningen
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker klantenservice TUI Fly”

Medewerker klantenservice TUI Fly

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Online Sales Medewerker bij Puredistance, één van de meest exclusieve parfumhuizen ter wereld, gevestigd in Groningen (2-3 dagen per week)”

Online Sales Medewerker bij Puredistance, één van de meest exclusieve parfumhuizen ter wereld, gevestigd in Groningen (2-3 dagen per week)

 • Pure Distance B.V.
 • Parttime