Binnenkijken bij de containerwoning van Heleen

Door Sharon Bremer 15 juli 2019

Je bent jong, en je wil wat. Studeren in Groningen bijvoorbeeld. Gewoon, omdat het een van de leukste studentensteden van Nederland is. Heleen Smit (22) vertrok een jaar geleden van haar woonplaats Eenrum naar de containerwoningen aan de Vrydemalaan in Stad. Wij mochten een kijkje nemen! 

Er staan vijf blokken met 345 containerwoningen aan de Vrydemalaan. Na even zoeken vonden we het juiste nummer en kwamen we aan bij de woning van Heleen. Van buiten heb je geen idee hoe het er van binnen uitziet. De blokken met containers zijn slim ingericht, woningen aan beide kanten van het looppad en drie hoog. Eenmaal binnen zien we een rechthoekige ruimte met grote, openslaande ramen aan het eind. Achtentwintig vierkante meter beslaat de ruimte van de studio, maar met een beetje creativiteit is de ruimte heel praktisch in te delen.

Gezelligheid

Elke studio heeft een eigen badkamer en keuken, dus Heleen hoeft niks te delen met andere studenten. “Dat is wel heel chill, hoor”, begint ze. “Daarnaast zou ik niet aan studeren toekomen als ik in een studentenhuis zou wonen. Ik zou het altijd veel te gezellig vinden! Niet dat ik nu veel thuis ben”, grapt ze. “Eén van de leukste dingen aan deze woning is toch de locatie. Ik woon vlakbij school, stage, werk en de binnenstad, dus dat is ideaal.” De inrichting van de kamer is rustig. “Ik heb alles bewust wit gelaten, zodat het ruimer lijkt.”

De containerwoningen aan de Vrydemalaan zijn gevestigd vlakbij het stadsstrand, aan het Oosterhamrikkanaal. “Er lopen zoveel mensen langs, er is altijd wat te zien. Er is bijvoorbeeld een man die elke ochtend heel vroeg baantjes trekt in het kanaal. Ook komt er vaak een man langs met een gitaar en een mondharmonica die muziek maakt. Dat is superleuk om te zien.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto1 | indebuurt Groningen
Foto2 | indebuurt Groningen
Foto3 | indebuurt Groningen
Foto4 | indebuurt Groningen
Foto5 | indebuurt Groningen
Foto6 | indebuurt Groningen
Foto7 | indebuurt Groningen
Foto8 | indebuurt Groningen

Reizen

Heleen studeert, let op: Medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken. Oftewel: alle beeldvorming van het lichaam, zoals echo’s en CT-scans. Ze heeft net haar laatste tentamen gemaakt. Als ze die haalt, is ze klaar met haar studie. Daarna staat er een reis van zeven maanden door Azië op het programma. “Laos, Cambodja, Maleisië, de Filipijnen.. De route heb ik nog niet precies uitgestippeld, maar die landen wil ik sowieso bezoeken.” Wat ze met haar woning gaat doen weet ze nog niet. “Ik denk dat ik eruit ga. De meubels mag de volgende bewoner overnemen. Als ik terugkom van mijn reis ga ik op zoek naar een grotere woning. In ieder geval één met een aparte slaapkamer en een woonkamer waar ik ruimte heb voor een grote hoekbank. En als het even kan, een tuin. Het liefst mét zwembad!”, lacht ze.

Ook leuk om te lezen!

Tiny houses Groningen

Hé, da’s leuk! Groningen krijgt ‘tiny houses’

Tiny houses, of, in het Gronings: 'lutje hoeskes'. Wie kent ze niet? Een betaalbaar en compact minih...
Gronings volkslied

Het volkslied van Groningen bestaat honderd jaar!

Het Groninger volkslied, of het Grunnens Laid, bestaat 100 jaar! Reden voor een feestje. Daarom word...

adv.