Kim van spellenwinkel Wirwar: “Elke dag voelt als een feestje”

Aangeboden door Unbox Now

Eigen foto

Kim Hoetjes-Mulders runt samen met haar man Eelco en haar beste vriendin Carien en haar twee andere medewerkers spellenwinkel Wirwar. Ze is niet alleen fan van bordspellen, maar ook expert in advies geven. “Onze winkel van 57 m² is he-le-maal gevuld met spellen. We hebben écht voor ieder wat wils”, vertelt Kim.

Spellenwinkel Wirwar vind je aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat en bestaat al dertig jaar. Hier staat Kim dagelijks voor je klaar om je advies te geven over spellen. “We zijn een winkel voor iedereen. Van kinderen, tot studenten, tot gepensioneerden komen bij ons langs. Ons aanbod is heel breed en we hebben veel kennis in huis. De meeste mensen komen dan ook voor advies. Zoeken ze bijvoorbeeld een leuk spel voor hun neefje van zeven dat van voetbal houdt? Of juist een nieuw spel voor hun eigen kast? Dan ga ik samen met hen kijken wat een geschikt spel is, dat ook binnen het budget valt. Ondertussen klets ik graag met mensen”, lacht Kim.

Elke dag een feestje

Sinds 2011 is Kim al actief in de winkel en vier jaar later nam ze de winkel officieel over van oprichtster Willeke. “Ik zat in een soort mini midlife-crisis. Ik was niet gelukkig in mijn werk en wilde heel graag een bordspellenwinkel. En eigenlijk wilde ik gewoon Wirwar. Toen ben ik op een druilerige donderdag naar de winkel gegaan en Willeke gevraagd of ze het niet misschien wilde verkopen. Wonder boven wonder zei ze ja! Inmiddels is Willeke echt als familie voor me: ik verzorg haar planten en zij verzorgt onze poes als we niet thuis zijn, haha!”

Lees verder onder de foto >

Eigen foto

Nu staat Kim samen met haar man Eelco én haar beste vriendin Carien dagelijks in de winkel. Ze leerden beiden kennen tijdens een bordspelavond in een jongerencafé. Eerst werkte ze met haar man en later kwam Carien er ook bij. “Ik mag nu elke dag werken met mijn beste vrienden, hoe geweldig is dat? En we zijn omringd door datgeen wat we allemaal leuk vinden: spellen. We zijn allemaal dolgelukkig. Elke dag voelt als een feestje!”

Belangrijkste periode

De feestdagen komen er weer aan en dat is de belangrijkste periode voor de spellenwinkel. Kim: “Zodra het weer slechter begint te worden stijgt de verkoop. Het najaar is dan ook voor ons het belangrijkste. We hopen daarom ook heel erg dat we dit jaar niet wéér dicht moeten door corona aan het einde van het jaar. Maar we houden ons hoofd koel en hopen op het beste.”

Menselijke Google

Wirwar heeft regelmatig acties en aanbiedingen. Dit jaar hadden ze bijvoorbeeld korting op het spel HINT, of een gratis uitbreiding bij aankoop van Dixit. “Onze spellen bieden we altijd aan voor een zo goed mogelijke prijs. Maar we doen natuurlijk meer dan alleen dat. Wij proberen ons vooral te onderscheiden in service. Het is voor ons het belangrijkst om mensen altijd te helpen en te adviseren, zelfs als we een spel zelf niet in ons assortiment hebben. We zijn een soort menselijke Google”, lacht Kim.

Eigen foto

Noorderspel

Daarnaast vindt Kim het belangrijk om ook wat terug te geven aan de stad. “Groningen is goed voor ons en wij willen ook goed zijn voor Groningen. Zo organiseren we eens in de twee jaar spellenbeurs ‘Noorderspel’ in de Martinikerk. Hier komen uitgevers hun spellen demonstreren en liefhebbers kunnen de hele dag spelletjes komen spelen. Afgelopen september hadden we weer een goedbezochte editie: er waren zo’n 2200 bezoekers en 170 speelplekken!”, vertelt Kim enthousiast. Daarnaast komen er regelmatig mensen binnen om even een praatje te maken.

Een greep uit het assortiment

Elk jaar komen er zo’n 600 nieuwe spellen en nog eens zo’n 1000 puzzels in het assortiment van Wirwar. Het is dan ook onmogelijk om ze allemaal te spelen, maar Kim en haar werknemers komen al een heel eind. “Gisteren speelden we nog het nieuwe spel Star Wars: The Clone Wars, een soort Star Wars-versie van het spel Pandemic. Ik ben zelf groot fan van beiden, dus ik vond het een heerlijk spel! Ook als je Pandemic nog niet kent en Star Wars-fan bent is dit superleuk om te spelen. Het is een stuk verhalender dan Pandemic.”

Star Wars: The Clone Wars | Eigen foto

Verder is Kim erg te spreken over het spel Stella: “Dat is echt een van mijn favorieten. Het is een soort Dixit, maar wat toegankelijker. Het is een dromerig, rustig en associatief spel en totaal niet moeilijk. Deze komt regelmatig op tafel als we bezoek hebben!”

Een compleet ander spel is Poetry for Neanderthals. Dit is een grappig partyspel voor grote groepen. “Zelf ben ik niet zo goed in woordspelletjes, maar als je dat goed kan is het echt hilarisch. Je probeert iets uit te leggen door alleen woorden te zeggen met één lettergreep. Maak je een fout? Dan mag de ander je slaan met een opblaasbare knuppel, haha! Vooral voor studenten is het een perfect spel om gezellig samen met een drankje te spelen”, vertelt Kim.

Ontdek nog meer nieuwe spellen

Unbox Now is hét platform waar je alles vindt over de leukste bord- en kaartspellen voor iedere gelegenheid. Of je nu samen met je familie speelt of gezellig met je vrienden, het spelen van een spelletje brengt mensen samen en zorgt voor onvergetelijke momenten vol plezier, lol en ontspanning. Op Unbox Now ontdek je nieuwe spellen, lees je informatieve blogs en kan je meer informatie vinden over deze en andere spellen.

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren”

Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren

Aangeboden door TotaalBED Groningen

Ga naar “6 x ketens die vroeger een winkel in Groningen hadden”

6 x ketens die vroeger een winkel in Groningen hadden

Ga naar “Deze Groningse zaken doen mee met Black Friday ”

Deze Groningse zaken doen mee met Black Friday 

black friday 2021 groningen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Archiefmedewerker”

Archiefmedewerker

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker Douane”

Administratief medewerker Douane

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior Toezichthouder Milieu”

Junior Toezichthouder Milieu

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Woonbegeleider Noodopvang”

Woonbegeleider Noodopvang

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime