Gamefluencers Inge en Janine reviewen: spellen voor 2 spelers

Foto: Peter Russchen

Bordspellen worden steeds populairder. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leukere spellen dan Monopoly of Rummikub. Jaarlijks komen er honderden spellen uit. Maar hoe weet je nu wat een leuk spel is? Daar hopen wij je bij te kunnen helpen. Iedere maand mogen wij een column schrijven voor indebuurt Groningen, waarin wij spellen beoordelen. Naast de beoordeling maken wij foto’s in de sfeer van het spel en beleven we leuke avonturen.

Deze keer geven we tips voor spellen met 2 spelers. Er zijn veel spellen verkrijgbaar die je onder andere met twee personen kunt spelen, maar wanneer je een spel kiest dat voor twee spelers is ontworpen speelt dat zoveel fijner. Of je nu thee drinkt met je moeder, aan het borrelen bent met een vriend of na een jarenlange relatie met je partner toch allang bent uitgepraat, een bordspel is altijd gezellig. Op volgorde van moeilijkheid geven we je vier tips.

Speeltijd 30 minuten / Vanaf 10 jaar

Jaipur

Jaipur is een handelsspel waarbij twee spelers strijden om de handelaar van de Maharadja te worden. De rijkste handelaar krijgt deze titel. Je verdient geld door goederen te verzamelen en te verkopen. In je beurt mag je een goederenkaart pakken, meerdere marktgoederen ruilen met je handkaarten, alle kameelkaarten pakken of goederen verkopen. Verkoop je meer dan drie kaarten, dan mag je een bonus fiche pakken. Kamelen kun je niet verkopen, maar gebruik je om te ruilen. De speler met de meeste kamelen krijgt aan het einde van het spel bonuspunten. De speler die als eerste twee potjes heeft gewonnen wint Jaipur.

Jaipur is één van onze favoriete tweespeler spellen. Het is een eenvoudig en toegankelijk spel, maar je kunt het erg tactisch spelen. Jaipur heeft ook een app waarbij je online kunt spelen, een perfect alternatief als je niet fysiek bij elkaar kunt zitten. Wat ons betreft een absolute musthave!

Speeltijd 30 minuten / Vanaf 8 jaar

Deze foto mochten we maken in de frottende freule, de leukste en mooiste quiltwinkel van Nederland. De eigenaresse van de winkel, Inger, heeft speciaal voor ons de winkel geopend en we hebben onze ogen uitgekeken. Dankzij onze hobby komen we op de meest unieke plekken waaronder deze gezellige winkel vol unieke stoffen.

Patchwork

In Patchwork ga je een deken maken van verschillende lapjes stof. Beide spelers krijgen een dekentableau met vijf knopen. In je beurt kun je kiezen uit twee acties: je tijdsteen vooruit zetten en knopen ontvangen óf een lapje kopen met knopen en op je deken leggen. De lapjes puzzel je op een Tetris-achtige manier in elkaar en zijn punten waard. Voor elke lege plek in je deken krijg je minpunten.

Patchwork is een ontzettend leuk en toegankelijk tweespelers spel. Alles draait om tactiek en puzzelen.  Een mooi stoffen zakje om de lapjes in te bewaren was leuk geweest, nu ligt alles los in de doos. Toch is de prijs-kwaliteit verhouding goed. Er ligt echt wat moois op tafel met veel onderdelen. Het thema zal misschien niet iedereen aanspreken, maar vinden wij juist erg leuk.

Speeltijd 30 minuten / Vanaf 10 jaar

Glasgow

Glasgow speelt zich af in de tijd van de industriële revolutie. Je hebt als taak om twintig gebouwen te bouwen, zodat je klaar bent voor de toekomst. De stad bouw je samen, maar je krijgt punten voor de gebouwen die je zelf neerzet. Je verplaatst je koopman door de haven om zo goederen te verzamelen, waarmee je de gebouwen kunt bouwen die punten opleveren. De plek van deze gebouwen is belangrijk voor de puntentelling

De vormgeving vinden we persoonlijk wat minder. Wat we wel mooi vinden zijn de houten elementen zoals het whiskyvat. In dit spel is (net zoals bij Patchwork) de achterste speler altijd aan zet. Het zou daardoor kunnen dat je meerdere beurten achter elkaar speelt. De afweging om je tegenspeler voorbij te gaan maakt het leuk. Glasgow heeft net wat meer interactie dan Patchwork. Perfect als je van dwarsbomen houdt.

Speeltijd 30 minuten / Vanaf 10 jaar * Foto rechts gemaakt door Peter Russchen

7 Wonders Duel

De naam zegt het al, in dit spel ben je aan het duelleren. Tijdens het spel ben je bezig om je stad te ontwikkelen door gebouwen en wonderen te bouwen. Er zijn verschillende manieren om te winnen: Door het bouwen van militaire gebouwen de stad van je tegenspeler binnenvallen (militaire overheersing) of door zes wetenschappelijke symbolen te verzamelen (wetenschappelijke overheersing). Als er aan het einde van het derde tijdperk nog niemand heeft gewonnen ga je ‘ouderwets’ punten tellen (burgerlijke overwinning).

In 7 Wonders ben je constant bezig met je tegenstander. Je kunt niet anders dan inspelen op wat de ander doet. Dit maakt het spel enorm spannend. De verschillende strategieën waarmee je kunt winnen, maken dat het niet snel verveeld. Het spel heeft niet voor niets meerdere prijzen gewonnen. Voor de gevorderde speler is dit echt een aanrader. Houd je van een uitdagend spel met veel interactie en strategie, dan is dit het juiste spel voor jou.

Met deze tips is ’s avonds verveeld op de bank ploffen niet meer nodig. Volg ons op @pion_iers voor meer spellentips.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Uncategorized

Ga naar “Het sneeuwt! 7 x deze Groningers waren er razendsnel bij”

Het sneeuwt! 7 x deze Groningers waren er razendsnel bij

sneeuw april 2022
Ga naar “Feestje op het dak: 5 x deze huizen staan te koop én hebben een dakterras”

Feestje op het dak: 5 x deze huizen staan te koop én hebben een dakterras

Ga naar “Dit wil je! 9 x wonen binnen de Diepenring”

Dit wil je! 9 x wonen binnen de Diepenring

woningen groningen huizen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “Illa casual pannen 50% korting”

Illa casual pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg”

Zorgassistent bij het UMCG en de Ouderenzorg

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Driejarig contract en betaalde HBO opleiding”

Driejarig contract en betaalde HBO opleiding

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker klantenservice Portugal”

Medewerker klantenservice Portugal

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Thuiswerken klantenservice Feenstra”

Thuiswerken klantenservice Feenstra

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Intercedent”

Intercedent

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Open Monumentendag in Groningen”

Open Monumentendag in Groningen

 • Van 10 sep t/m 11 sep
martinitoren Groningen
Ga naar “Groninger Museumnacht”

Groninger Museumnacht

 • 10 september 2022
Ga naar “Popronde Groningen”

Popronde Groningen

 • 10 september 2022
muziekmuziek
Ga naar “Burendag in Groningen”

Burendag in Groningen

 • 24 september 2022
Ga naar “PASAR MALAM ASIA in Kardinge Groningen”

PASAR MALAM ASIA in Kardinge Groningen

 • Van 19 aug t/m 21 aug
PASAR MALAM ASIAPASAR MALAM ASIA