Mysterie: waarom de Sint-Jozefkerk de ‘dronkemanstoren’ wordt genoemd
Het is een kerk met veel namen: De Heilige Jozefkerk, De Sint-Jozefkathedraal, Sint-Jozefkerk of de Kathedrale kerk van de H.H. Martinus en Jozef….
Voor zo’n 27.000 Groningers is het bijzondere en karakteristieke Huize Tavenier hét gebouw waar hun leven begon. Huize Tavenier is namelijk jarenlang de kraamkliniek van het Diaconessenhuis geweest. Inmiddels zit zorginstelling Molendrift er al dertien jaar gevestigd. Hoe ziet het er nu uit? Wij namen een kijkje in het bijzondere Rijksmonument aan de Ubbo Emmiussingel.
Huize Tavenier is gebouwd in 1905 in opdracht van weduwe Jacomijna Hooites-Meursing. Superraar feitje: haar man, strokartonfabrikant Roelof Hooites, is ook haar neef – zowel van vaderskant als van moederskant! Hij overlijdt in 1877 en laat daarmee Jacomijna alleen, maar heel rijk, achter. In 1903 koopt zij een stuk grond aan het Verbindingskanaal, de plek waar nu de villa staat. Om andere rijke Groningers te overtreffen laat zij in de jaren daarna deze enorme Jugendstilvilla bouwen. Groninger architect A. Th. Van Elmpt krijgt de opdracht. ‘Villa Vredenrust’, zo werd het huis genoemd.
De arbeidsgeschiedenis van haar man Roelof is ook terug te vinden in de villa. Als je goed kijkt, zie je in de gevel rode zandstenen met afbeeldingen die verwijzen naar de strokartonindustrie. Ook één van de glas-in-loodramen heeft een afbeelding van de strokartonfabriek Hooites-Beukema. In 1905 ging weduwe Jacomijna in het huis wonen, maar lang heeft ze er niet van kunnen genieten: ze overleed vijf jaar later. Daarna ging haar broer, Anne Hooites Meursing, met zijn gezin in het huis wonen. In 1948 zette zijn zoon het huis te koop.
Hetzelfde jaar werd de villa gekocht door het bestuur van het Diaconessenhuis. Zij lieten het pand verbouwen tot de eerste kraamkliniek van Groningen. In de kelder werd een operatiekamer en twee verloskamers gebouwd en er kwam in een lift in het pand die groot genoeg was voor een ziekenhuisbed. De naam Villa Vredenrust werd na een aantal jaar vervangen door de naam ‘Huize Tavenier’, vernoemd naar Hendriena Geertruida Tavenier. Hendriena was jarenlang de hoofdzuster in de kraamkliniek en mocht na haar pensioen haar naam aan het huis geven. Er zijn ongeveer 27.000 baby’s geboren in Huize Tavenier tijdens de 32 jaar dat het fungeerde als kraamkliniek. Dat zijn 800 baby’s per jaar!
In 1981 vertrok de kraamkliniek naar een ander onderkomen en werd Huize Tavenier verhuurd aan verschillende bedrijven. Inmiddels wordt het pand al zo’n 13 jaar gebruikt als kantoorpand door GGZ-instelling Molendrift. Veel elementen van het het huis zijn intact gebleven, zoals de grote marmeren zuilen langs de trap, de sierlijke houtsnijwerken in het huis en de glas-in-loodramen. Zo ziet Huize Tavenier er nu (nog) van binnen uit:
In onze gids
Populaire rubrieken