Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Groningse Raya start crowdfunding: ‘the show must go on!’

Door Sharon Bremer 10 december 2019

Raya en haar examenklas van het Lucia Marthas Institute For Performing Arts uit Groningen hebben hulp nodig om hun dansexamen te bekostigen. Theater, licht, geluid, kostuums, decor: er komt veel bij zo’n examen kijken. En dat is duur! Daarom is Raya, samen met haar medestudenten, een crowdfundingactie gestart.

De 21-jarige Raya danst al sinds ze vijf jaar is. “Vanaf mijn 14e begon ik met wedstrijden dansen en ik heb vanaf mijn 16e de vooropleiding gevolgd op Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen. Dat houdt in dat ik naast mijn reguliere school ook in het weekend naar school ging. Hier kreeg ik verschillende dansvakken. Deze vooropleiding heb ik twee jaar gevolgd tot dat ik 18 jaar oud was en toen heb ik auditie gedaan voor het MBO op Lucia Marthas in Groningen.”

Examen

Inmiddels zit Raya in haar laatste jaar van de dansopleiding, en dat betekent: examen! “Eén van de examenonderdelen is dat ik samen met mijn klas een dansproject in elkaar moet zetten. Het is een dansvoorstelling waarin we groepsstukken laten zien, maar ook individuele stukken. Alles wat we nodig hebben voor de voorstelling moeten we zelf betalen. Denk hierbij aan kostuums, licht en geluid. Daarom zijn we een crowdfunding gestart. We proberen zoveel mogelijk geld zelf op te halen door acties te organiseren, zoals een ontbijt en een movie night en we geven workshops op dansscholen. Het begin is er, maar een extra bijdrage door de crowdfunding is altijd fijn. Zo kunnen we alles uit ons examen halen.”

The journey

“Het thema voor onze voorstelling is ‘The journey’. Alle stukken (de individuele maar ook de groepsstukken) hebben betrekking op dit thema. Mijn journey gaat bijvoorbeeld over ‘De eindeloze weg’. Ik probeer daarmee te vertellen dat er meerdere wegen naar Rome leiden en dat je in je leven eigenlijk nooit stopt met vallen, opstaan en dingen blijven leren. Als het ene pad doodloopt, is er wel een ander pad dat je kunt bewandelen. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal dat aansluit bij het thema.”

Eindproduct

“Bij het examen wordt iedereen individueel en als groep beoordeeld. We maken ons examenproject samen en iedereen komt met ideeën en input zodat er een mooi eindproduct staat. We hebben een duidelijke taakverdeling gemaakt, zo gaat er één iemand de flyers of de posters en een ander gaat weer over het financiële gedeelte.”

Crowdfunding

“Het geld gaat echt naar een goed doel, namelijk ons eindexamen. Alle kleine beetjes helpen en we zijn al blij met vijf euro. We willen een mooie show gaan neerzetten, daarom is al het extra geld welkom!” En wat wil Raya doen als ze slaagt? “Als ik mijn dansexamen gehaald heb, wil ik een vervolgopleiding doen op HBO. Tegen die tijd weet ik of ik word aangenomen op een HBO dansopleiding of dat ik een theoretische HBO studie ga doen.”

Het dansexamen van Raya en haar klasgenoten vindt plaats op 21 april 2020 en is alleen voor genodigden.


Lees ook

Albert en Xinmiao

Albert en Xinmiao schelen 26 jaar: ‘We merken zelf bijna niets van het leeftijdsverschil’

Hét showbizznieuws van de afgelopen tijd: Bridget Maasland (45) en André Hazes (25) hebben het gezel...
Magoya

Nieuw in Groningen: Asian comfort food bij Magoya

Het houdt niet op met nieuwe winkels, fijne horecazaken en hippe eettentjes in Groningen. Vinden we ...
mede-Groningers

Groningers zijn megatrots op Stad en mede-Groningers

Inwoners uit Groningen zijn trots op hun eigen stad, zo blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderz...

adv.