Koen over zijn energiedrankverslaving: ‘Ik dronk soms wel vier liter per dag’

Aangeboden door Menzis

Koen voor Menzis
Foto | Sharon Bremer

De Groningse Koen (26) was jarenlang verslaafd aan energiedrank. Zelf zag hij het niet als een verslaving, maar de knop ging om toen zijn vrienden en familie hun zorgen uitten: dit kon zo niet langer. Hij zocht hulp en kwam zo terecht bij een Voorzorggroep in Stadskanaal.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat dronk Koen energiedrank, soms wel vier liter per dag. Met name op zijn werk dronk hij veel. “Ik moet veel dossiers verwerken. Daar moet ik dus altijd scherp en gefocust voor zijn”, legt hij uit. “Met een paar blikjes energiedrank op kon ik me veel beter concentreren.”

‘Soms zelfs halve liters’

Het eerste wat hij deed als hij wakker werd, was een blikje energiedrank drinken. “Ik dronk het de hele dag door. Soms kleine blikjes, soms halve liters. Hierdoor sliep ik ’s nachts vaak erg slecht, waardoor ik overdag nóg meer energiedrank nodig had.”

Naast zijn doordeweekse baan werkt Koen als dj. Hij draait vaak in de weekenden op feesten, festivals en evenementen. “Maar het gekke is dat ik dan juist geen energiedrank nodig had”, vertelt hij. “Als ik ergens moest draaien, dronk ik het nooit.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Menzis

Afkickverschijnselen

Koen sliep steeds slechter en ook zijn woonsituatie ging achteruit. Na een tijdje kregen zijn ouders in de gaten dat het niet goed ging met Koen en trokken ze direct aan de bel. “Ik wist dat er iets moest veranderen.”

Hij probeerde eerst af te kicken met hulp van zijn omgeving. “Ik had echt enorme afkickverschijnselen”, vertelt hij terwijl hij terugblikt op die periode, nu zo’n twee jaar geleden. “Ik had constant hoofdpijn, was prikkelbaar en vooral heel chagrijnig. Ik merkte dat dit niet de manier was om te stoppen, dus besloot ik naar de huisarts te gaan en daar om hulp te vragen.”

Sneller hulp door project Voorzorg

Om te voorkomen dat Koen op een lange wachtlijst voor mensen met psychische problemen kwam, stuurde de huisarts hem door naar een Voorzorggroep in Stadskanaal. Project Voorzorg is een initiatief voor mensen die wachten op specialistische hulp via GGZ, maar voorlopig nog niet aan de beurt zijn. Deelnemers zoals Koen komen wekelijks bijeen en praten met ervaringsdeskundigen en GGZ-specialisten over bijvoorbeeld hun verslaving, depressie of verlies.

“Ik wilde heel graag naar de Voorzorggroep”, zegt Koen. “Hier kwam ik erachter dat mijn verslaving veel dieper zit dan ik in eerste instantie dacht. Het komt voort uit onzekerheid, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Door het drinken van energiedrank voel ik me beter; het is een soort tijdelijke oppepper. Nu ik weet wat de reden is, kan ik mijn verslaving én de oorzaak aanpakken.”

Lees verder onder de video >

Andere kijk op de zorg

Inmiddels gaat Koen al anderhalf jaar naar de wekelijkse bijeenkomsten van de Voorzorggroep. “Ik vind het heel fijn om met de ervaringsdeskundigen en de andere deelnemers te kunnen praten. Het is een veilige, vertrouwde plek waar ik veel durf te delen. Mijn ouders hebben me hierdoor echt zien veranderen de afgelopen tijd. Ik ben nu weer mijn relaxte zelf.”

Project Voorzorg is een samenwerking tussen GGZ, gemeente, verschillende Groningse zorginstellingen en zorgverzekeraar Menzis. Om Groningers van goede en betaalbare zorg te blijven voorzien, is een andere kijk op de zorg nodig. Project Voorzorg is hier een goed voorbeeld van. De kracht ligt in de onderlinge groepsdynamiek. De deelnemers van de Voorzorggroep praten met specialisten en met elkaar. De één maakt iets mee, de ander herkent het.

In het voortraject kan project Voorzorg al allerlei problemen oplossen en zo het behandeltraject na de Voorzorggroep verkorten. Om dit te bereiken werkt Menzis samen met huisartsenpraktijken De Venen en De Wieke in Stadskanaal. Op die manier kunnen mensen die met een hulpvraag bij de huisarts komen direct terecht in een Voorzorggroep. Dit verkort ook de wachttijd van andere hulpzoekers.

Zorg voor leefkracht

Menzis zet zich in voor de leefkracht van ieder mens; of je nu ziek of gezond bent. Leefkracht betekent dat je bewust bezig bent met je gezondheid en zowel fysiek als mentaal de positieve kracht van gezond leven ervaart. Zodat je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn en je leven kunt leiden zoals jij dat wil. Bijvoorbeeld door op allerlei manieren hulp te bieden om een gezonde leefstijl te bevorderen. Hulp die je bijvoorbeeld individueel, samen met een coach of via online coaching oppakt. Voor Menzis dé manier om samen leefkrachtiger te worden en tegelijkertijd de zorg bereikbaar en betaalbaar te maken. Doe je mee?

Meer weten over leefkracht? Kijk op menzis.nl en ontdek welke hulp er is.

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren”

Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren

Aangeboden door TotaalBED Groningen

Ga naar “Kijkje achter de schermen bij Pathé Groningen: hoe komt een film in de bioscoop? ”

Kijkje achter de schermen bij Pathé Groningen: hoe komt een film in de bioscoop? 

Aangeboden door Pathé

Ga naar “Extra hulp nodig met school? Dit huiswerkinstituut heeft een open dag waar je al jouw vragen kunt stellen”

Extra hulp nodig met school? Dit huiswerkinstituut heeft een open dag waar je al jouw vragen kunt stellen

Aangeboden door Lyceo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “20 euro korting op een massage”

20 euro korting op een massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen”

Korting op vegan hand- en douchezeep van de Soap Sisters uit Groningen

 • Geldig t/m 31 december 2022
Dutch Soap Sisters
Ga naar “30 euro studentenkorting op massage”

30 euro studentenkorting op massage

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit flairbroek** € 9,99”

True Spirit flairbroek** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “LSC Smart Connect outdoor camera voor € 49,95”

LSC Smart Connect outdoor camera voor € 49,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Abiant
 • Fulltime
Ga naar “Quality Operator koffieautomaten Groningen”

Quality Operator koffieautomaten Groningen

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Backoffice”

Medewerker Backoffice

 • Werken bij Actief Werkt!
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen”

BOA (bijzonder opsporings ambtenaar), Gemeente Groningen

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Docent aardrijkskunde”

Docent aardrijkskunde

 • Maandag®
 • Fulltime/Parttime