Groningen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wiebes wil acht jaar eerder stoppen met de gaswinning in Groningen

Door Sharon Bremer 10 september 2019

Goed nieuws! Waar eerst nog werd uitgegaan van 2030, wil het kabinet nu al in 2022 stoppen met de gaswinning in Groningen. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vandaag weten.

Maar er is meer besloten in Den Haag. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) wil de gaswinning voor het komende ‘gasjaar’ (oktober 2019 tot oktober 2020) terugbrengen naar 12 miljard kuub, in plaats van 15,9 miljard kuub zoals in eerste instantie gedacht. Bij de maximale gaswinning van 12 miljard kubieke meter daalt het risico op aardbevingen in Groningen tot een aanvaardbaar niveau, stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De grens werd gesteld na de zware beving bij Zeerijp in 2018, meldt het AD.

Groningen is blij

Beter laat dan nooit, maar Groningen is blij met de plannen. “Hoe eerder hoe beter voor de veiligheid van de Groningers”, aldus gedeputeerde Tjeerd van Dekken (Milieu). De provinciebestuurder noemt het een noodzakelijk besluit, maar benadrukt ook dat met het dichtdraaien van de gaskraan de problemen nog niet voorbij zijn. “We zitten hier nog in de ellende, veel mensen kampen met schade aan huizen en bedrijven. De versterkingsoperatie gaat door, dat blijft allemaal recht overeind.”

NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is niet verrast over de beslissing. De wens om sneller af te bouwen was volgens de NAM door Wiebes eerder aangekondigd. De NAM produceert het Groningenveld in opdracht van de Staat. “Dit zullen we ook komend jaar op een verantwoordelijke en betrouwbare manier doen”, aldus een woordvoerder.


Lees ook

Meerstad

Het grootste landkunstproject van Nederland gewoon in Meerstad

Er gebeurt iets heel bijzonders in Meerstad! Het grootste openbare landkunstproject (da's een hele m...
suikerbietencampagne

Het is weer tijd voor de suikerbietencampagne

Vanaf dinsdag 10 september zal Groningen 123 dagen gehuld zijn in de weeïge geur van verwerkte suike...
Mercado

Binnenkijken bij de bizar mooie penthouses van Mercado

In hartje Groningen wordt een heel bijzonder project uit de grond gestampt: Mercado. Het gebouw aan ...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Groningen.

adv.